Työkalut ja menetelmät
Valtiovarainministeriö ja Palkeet-palvelukeskus tarjoavat virastoille ja laitoksille tietoa ja työkaluja viraston henkilöstövoimavarojen johtamiseen.
Tahti – työnantajan henkilöstötieto
Työnantajan henkilöstötietojärjestelmä Tahti on henkilöstövoimavarojen suunnittelua, päätöksentekoa ja johtamista tukeva palvelu valtiotyönantajien käyttöön. Tahti tarjoaa henkilöstötietoa eri aihealueista, kuten henkilöstömäärästä ja rakenteesta, ansioista, työajasta, työvoimakustannuksista ja sairauspoissaoloista. Virastot saavat omien tietojensa lisäksi vertailutiedot hallinnonaloista, virastotyypeistä, koko valtiosta, yleisistä työmarkkinoista ja EU-palkoista. Tahti on vain työnantajakäytössä ja sen käyttäminen vaatii käyttäjätunnuksia.
Tahti-rekisterin tietosuojaseloste
Tahtin henkilöstökustannusten simulointiväline
Tahtin henkilöstökustannusten simulointiväline auttaa virastoja neuvotteluprosessiensa läpiviemisessä sekä kustannusten ennakoinnissa ja budjetoinnissa. Työkalun avulla voidaan laskea palkankorotusten ja henkilöstömuutosten kustannusvaikutuksia.
Henkilöstötilinpäätös
Henkilöstövoimavarojen hallintajärjestelmä ja siitä tehtävä henkilöstötilinpäätös tai -kertomus ovat henkilöstön strategiseen johtamiseen liittyvän kehittämisen ja päätöksenteon työkaluja. Ne ovat myös hälytysjärjestelmiä, jotka mahdollistavat kielteisen kehityksen tunnistamisen ja aikaisen ongelmiin puuttumisen. Lisäksi niillä voidaan tukea henkilöstövoimavarakeskeisen johtamismallin käyttöönottoa. Henkilöstön tilaa kuvaavia tietoja saa Tahti-järjestelmästä.
Valtion palkka-analyysit (VPL)
Valtion työmarkkinalaitos ylläpitää valtion palkkatilastointiluokitusta, jolla se tuottaa valtion työn vaativuuden arviointiin pohjautuvaa analysoitua ansiotietoa. VPL-luokituksen avulla on mahdollista verrata saman sisältöisiä ja työn vaativuudelta saman tasoisia tehtäviä keskenään työn vaativuuden arviointijärjestelmästä riippumatta. VPL-luokituksella on mahdollista verrata ansioita myös yleisiin työmarkkinoihin ja EU-maiden ansioihin. Valtion palkka-analyysiraportit julkaistaan Työnantajan henkilöstötietojärjestelmässä (Tahti).
Valtion ylimmän johdon vaativuudenarviointijärjestelmä (Ylva)
Ylva on työkalu valtion ylimmän johdon (Ylva I-taso) tehtävien vaativuuden arviointiin. Ylva soveltuu virastoissa myös alemman johdon (Ylva II-tason) tehtävien vaativuuden arviointiin silloin, kun tehtävät eivät kuulu omien palkkausjärjestelmien piiriin. Ylva-vaativuusarviointitiedot ja -palkkavertailut raportoidaan virastoille vuosittain JOTI- johdon tietojärjestelmästä.
VMBaro
VMBaro-kyselytutkimustyökalulla voidaan mitata ja seurata henkilöstön työtyytyväisyyttä, henkilöstön mielipiteitä lähiesimiesten johtamistyön onnistumisesta sekä valtion palkkausjärjestelmän toimivuudesta. Järjestelmä tarjoaa myös vertailutietoja. Tutkimustyökalu on virastoille maksuton.
Yhteystiedot
Tulosohjauksen käsikirja
Tulosohjauksen käsikirja on julkaistu tulosohjauksen tietokortteina. Käsikirja ei kata kaikkia tulosohjauksen aihealueita vaan painottuu tulosohjauksen keskeisimpiin alueisiin ja nykyisiin kehittämiskohteisiin.
CAF-yhteinen arviointimalli
CAF (Common Assessment Framework) on EU-jäsenmaiden yhteistyönä kehitetty julkisen sektorin organisaatioiden laadunarviointimalli. Tällä hetkellä käytössä oleva versio CAF-kriteeristöstä on CAF 2013, joka on käännetty myös suomeksi. EUPAN-verkosto hyväksyi Suomen EU-puheenjohtajakaudella kokouksessaan päivitetyn version, suomenkielinen käännös valmistuu maaliskuussa 2020. Kriteeristö on vapaasti kaikkien käytettävissä. Virastot voivat hankkia CAFiin liittyviä lisäpalveluita HAUS kehittämiskeskus Oy:stä.
CAF ja organisaatiokehittäminen.
Mika Happonen, neuvotteleva virkamies
valtiovarainministeriö, Valtionhallinnon kehittämisosasto, Henkilöstöpolitiikkayksikkö Puhelin:0295530272 [email protected]
Juho-Pekka Jortama, analyytikko
valtiovarainministeriö, Valtionhallinnon kehittämisosasto, Valtion työnantajatoiminto / VTML Puhelin:0295530119 [email protected]
Markus Siltanen, finanssineuvos
valtiovarainministeriö, Valtionhallinnon kehittämisosasto, Hallintopolitiikkayksikkö Puhelin:0295530263 [email protected]