Tekoäly ja kehittyvät teknologiat
Tiedon ja nopeasti kehittyvien teknologioiden hyödyntäminen tarjoaa uusia mahdollisuuksia tehostaa toimintaa, tuottaa kustannussäästöjä sekä parantaa palveluiden saatavuutta, laatua ja asiakaskokemusta. Tekoälystä ja kehittyvistä teknologioista on muodostunut osa modernia, digitalisaatiota hyödyntävää yhteiskuntaa. Myös julkisen hallinnon toiminnan kehittäminen pitää sisällään digitalisaation ja uusimpien teknologioiden hyödyntämistä. Esimerkiksi virtuaalimaailmat nostavat esille uusia mahdollisuuksia hallinnon digitaalisten palveluiden kehittämisessä. Uusien teknologioiden täysimääräisellä hyödyntämisellä haetaan koko julkisen hallinnon merkittävää tuottavuuden kasvua ja sujuvampaa asiointia niin kansalaisille, yrityksille kuin kolmannelle sektorille.
Tavoitteena on, että Suomi on teknologinen edelläkävijä, joka hyödyntää digitalisaation ja tekoälyn mahdollisuudet. Pääministeri Orpon hallitusohjelmassa korostetaan tekoälyn hyödyntämistä julkisella sektorilla ja suotuisan toimintaympäristön tarjoamista tekoälyn kehittämiselle ja käyttöönotolle. Erityisesti generatiivinen tekoäly on noussut yhteiskunnassa merkittäväksi ilmiöksi ja keskustelunaiheeksi, ja kannustaa myös julkishallintoa tarkastelemaan omia toimintatapojaan uudesta näkökulmasta.
Generatiivisen tekoälyn hyödyntämisen yhteistyöryhmä
Valtiovarainministeriö on asettanut lokakuussa 2024 ministeriöiden generatiivisen tekoälyn hyödyntämisen yhteistyöryhmän, sekä sen koolle kutsumana laajemman julkisen hallinnon verkoston, johon osallistuvat myös esimerkiksi virastojen ja kuntasektorin edustajat. Ministeriöiden yhteistyö-ryhmä ja julkisen hallinnon laajempi verkosto käsittelee generatiiviseen tekoälyyn liittyviä teemoja ja muodostaa kokonaiskuvaa generatiivisen tekoälyn piloteista. Tätä kokonaiskuvaa on tarkoitus myös hyödyntää esimerkiksi valtioneuvoston yhteisen digitoimiston työssä sekä kansallisen digikompassin toimeenpanosuunnitelman päivittämisessä.
Yhteistyöryhmän ja laajemman julkisen hallinnon verkoston tavoitteena on:
-
Muodostaa kokonaiskuvaa julkisen hallinnon generatiivisen tekoälyn hyödyntämisen mahdollisuuksista sekä tukea mahdollisuuksien hyödyntämistä.
-
Tukea generatiivisen tekoälyn hyvien toimintatapojen ja käytäntöjen syntymistä julkisella sektorilla sekä pitää keskustelua yllä liittyen suurten kielimallien kansalliseen kehittämiseen.
-
Edistää generatiivisen tekoälyn käyttömahdollisuuksia julkisessa hallinnossa tuottavuuden parantamiseksi.
-
Koota ja jakaa tilannekuvaa sekä hyviä käytäntöjä generatiivisen tekoälyn piloteista ja käyttötapauksista julkisessa hallinnossa.
-
Luoda keinoja tekoälyn hyödyntämisen vertaisoppimiselle julkisella sektorilla.
Yhteistyöryhmän tavoitteena on osaltaan edistää julkisen hallinnon tehokasta ja avointa toimintakulttuuria jakamalla saatuja oppeja generatiivisen tekoälyn hyödyntämisestä ja käyttökohteista siten, ettei jokaisen organisaation tarvitse itse kokeilla, vaan opit saadaan jaettua yhteisesti muodostetusta tilannekuvasta.
Oletko kiinnostunut liittymään mukaan generatiivisen tekoälyn hyödyntämisen julkisen hallinnon verkostoon? Olethan yhteydessä koordinaattori Saija Tyyskään ([email protected]).
Tutustu tarkemmin:
Lisätietoja:
Henriikka Tammes-Peters, erityisasiantuntija
valtiovarainministeriö, Julkisen hallinnon tieto- ja viestintätekninen osasto / Julk ICT, Digitalisaatio Puhelin:0295530423 Sähköpostiosoite: [email protected]
Kimmo Mäkinen, johtava asiantuntija
valtiovarainministeriö, Julkisen hallinnon tieto- ja viestintätekninen osasto / Julk ICT, Digitalisaatio Puhelin:0295530930 Sähköpostiosoite: [email protected]
Saija Tyyskä, koordinaattori
valtiovarainministeriö, Julkisen hallinnon tieto- ja viestintätekninen osasto / Julk ICT, Digitalisaatio, Digitoimisto Puhelin:0295530129 Sähköpostiosoite: [email protected]