Lupa-, ohjaus- ja valvontaviraston toimeenpanohanke
Valtakunnallisen lupa-, ohjaus- ja valvontaviraston toimeenpanohanke valmistelee uuden Lupa- ja valvontaviraston käynnistämistä. Hanke toteuttaa Orpon hallitusohjelman mukaisia aluehallinnon uudistustavoitteita ja poliittisia linjauksia. Valmistelussa huomioidaan myös hankkeeseen liittyvät muut kehityshankkeet, kuten elinvoimakeskusten perustaminen ja ympäristölupien yhden luukun periaate.
Lupa- ja valvontaviraston perustamisen tavoitteena on vahvistaa yhdenmukaista lupa- ja valvontakäytäntöä alueesta riippumatta ja sujuvoittaa lupaprosesseja. Kehittämisen pääperiaatteena on monialaisuus.
Lupa- ja valvontaviraston tehtävät
Lupa- ja valvontavirastoon kootaan Valviran tehtävät, suurin osa aluehallintovirastojen tehtävistä sekä elinvoima-, liikenne- ja ympäristökeskusten (ELY-keskusten) ympäristö ja luonnonvarat -vastuualueen tarkoituksenmukaiset tehtävät. Hallituksen esitysluonnoksen mukaan virastolla olisi pääjohtaja sekä kuusi osastoa: sosiaali- ja terveysalan, varhaiskasvatuksen, koulutuksen ja kulttuurin, ympäristön, työsuojelun, pelastustoimen ja varautumisen osastot sekä hallinto-osasto.
Uuden viraston suunnittelu ja perustaminen
Valtakunnallisen lupa-, ohjaus- ja valvontaviraston toimeenpanohankkeen tavoitteena on suunnitella ja perustaa Lupa- ja valvontavirasto. Hankkeen lähtökohtana on turvata viraston toiminnan ja asiakaspalvelun sujuvuus laadukkaasti ja kustannustehokkaasti. Toimeenpanohankkeessa noudatetaan hyvää henkilöstöpolitiikkaa ja henkilöstöä osallistetaan laajasti muutoksen valmisteluun.
Kohti asiakaslähtöistä, poikkihallinnollista ja moniammatillista Lupa- ja valvontavirastoa
Lupa- ja valvontavirasto on valtakunnallinen ja monialainen valtion keskushallinnon viranomainen, joka toimii alueilla vuorovaikutuksessa muiden valtion viranomaisten, kuntien, hyvinvointialueiden, elinkeinoelämän ja kansalaistoiminnan kanssa. Virasto on noin 2 000 henkilön työpaikka ja toimii asiakaslähtöisesti, poikkihallinnollisesti ja monialaista asiantuntemusta hyödyntäen.
Asiakkaiden sujuva palvelu ja tehokkaat sisäiset prosessit ovat viraston toiminnan keskeisiä lähtökohtia. Monialaisuus tarjoaa mahdollisuuden kehittää uusia, toimialarajat ylittäviä työmalleja. Viraston toiminta suunnitellaan asiakaslähtöisesti, jotta palvelumallit, palvelukulttuuri ja työskentelytavat vastaavat asiakkaiden tarpeita. Lupa- ja valvontaviraston on tarkoitus aloittaa toimintansa vuoden 2026 alussa.
Uudistuksen taustalla oleva hallituksen esitys on ollut lausunnoilla 20.6.-1.9.2024 (lausuntopalvelu.fi).
Hankkeen perustiedot ja asiakirjat (hankeikkuna)
Ajankohtaista
Sidosryhmä- ja asiakastilaisuus 29.10.2024
Lupa- ja valvontaviraston toimeenpanohanke järjesti tiistaina 29.10.2024 klo 9.30-11.30 sidosryhmä- ja asiakastilaisuuden. Tilaisuudessa oli lähes 500 osallistujaa saamassa tietoa Lupa-ja valvontaviraston valmistelusta sekä antamassa näkemyksiään valmistelun tueksi. Osallistujien näkemysten perusteella Lupa- ja valvontaviraston valmistelussa ollaan oikealla tiellä, ja kommenteista saatiin arvokkaita huomioita jatkovalmistelua varten.
Hanke järjestää seuraavan sidosryhmä- ja asiakastilaisuuden vuonna 2025, jonka aikana järjestetään myös ruotsinkielinen tilaisuus.
Lue yhteenveto tilaisuuden kommenteista
Tilaisuuden yhteisen osuuden esitysmateriaali
Toimialakohtaisten osuuksien esitysmateriaalit:
Elinkeinovalvonta ja oikeusturva
Pelastustoimi ja varautuminen
Sosiaali- ja terveysala
Työsuojelu
Varhaiskasvatus, koulutus ja kulttuuri
Ympäristö
Lupa- ja valvontaviraston toimialat
Sosiaali- ja terveydenhuoltoon, terveydensuojeluun, alkoholi- ja tupakkahallintoon sekä adoptioasioiden hallintoon ja muutoksenhakuun liittyvät viranomaistehtävät.
Varhaiskasvatusta, opetusta, nuorisoa, koulutusta, kirjastoja ja liikuntaa koskevia tehtäviä sekä hautaamiseen liittyviä tehtäviä.
Ympäristön ja luonnon suojelun sekä ympäristövaikutusten arvioinnin tehtäviä, alueidenkäytön ja rakentamisen, vesien- ja merenhoidon lupa-, ohjaus-, suunnittelu- ja valvontatehtäviä, vesitalousasioiden lupa- ja valvontatehtäviä ja muita ympäristön käyttämistä ja suojelua koskevia tehtäviä.
Työsuojeluhallinnon lupien, valvonnan ja ohjauksen sekä tuotevalvonnan tehtäviä.
Pelastustoimen laadun, saatavuuden ja tason valvonta ja arviointi, suuronnettomuusharjoitusten arviointi erityistä vaaraa aiheuttavissa kohteissa, metsäpalojen lentotähystyksen hallinnointi ja ohjaus sekä pelastustoimen valtionavustuksiin liittyvät tehtävät. Lisäksi varautumisen alueellisen yhteistyön järjestäminen sekä alue- ja paikallishallinnon turvallisuussuunnittelun edistäminen.