Päätöksenteko hyvinvointialueella

Hyvinvointialueilla on itsehallinto. Ylintä päätösvaltaa hyvinvointialueella käyttää vaaleilla valittu aluevaltuusto. Aluevaltuusto päättää muun muassa hyvinvointialuestrategiasta, hyvinvointialueen hallintosäännöstä sekä hyvinvointialueen talousarviosta ja taloussuunnitelmasta, omistajaohjauksen periaatteista ja konserniohjeesta sekä hyvinvointialueen tilinpäätöksen hyväksymisestä ja vastuuvapaudesta.

Aluevaltuustolla on oikeus siirtää toimivaltaansa hyvinvointialueen muille toimielimille, luottamushenkilöille ja viranhaltijoille. Toimivaltaa ei kuitenkaan saa siirtää asioissa, joista aluevaltuuston on lain mukaan päätettävä. Toimivallan siirto tapahtuu hallintosäännön määräyksillä.

Valtuutetut ja varavaltuutetut valitaan hyvinvointialueella toimitettavissa aluevaaleissa. Helsingissä vaaleja ei järjestetä, sillä Helsingin kaupunki järjestää sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen. 

Aluevaltuuston toimikausi on neljä vuotta, ja se alkaa vaalivuoden kesäkuun alusta. Aluevaalit toimitetaan välittöminä, salaisina ja suhteellisina. Kaikilla äänioikeutetuilla on yhtäläinen äänioikeus. Valtuustot päättävät itse kokonsa. Valtuutettuja on valittava kuitenkin vähintään 59–89 hyvinvointialueen asukasluvun perusteella.

Aluevaltuusto asettaa aluehallituksen ja hyvinvointialueen muut toimielimet sekä valitsee hyvinvointialuejohtajan. Hyvinvointialueen toimintaa johdetaan aluevaltuuston hyväksymän hyvinvointialuestrategian mukaisesti. Aluehallitus johtaa hyvinvointialueen toimintaa, hallintoa ja taloutta.

Hyvinvointialuejohtaja johtaa aluehallituksen alaisena hyvinvointialueen hallintoa, taloudenhoitoa ja muuta toimintaa. 

Hyvinvointialueen toimielimet

Hyvinvointialueen pakolliset, lakisääteiset toimielimet ovat

  • aluevaltuusto
  • aluehallitus
  • tarkastuslautakunta
  • kansalliskielilautakunta (kaksikielisillä hyvinvointialueilla)
  • saamen kielen lautakunta (Lapin hyvinvointialueella)

Aluevaltuusto voi lisäksi asettaa lautakuntia, johtokuntia ja niiden jaostoja. 

Lisäksi hyvinvointialueella on vaalilain mukainen aluevaalilautakunta. Hyvinvointialue päättää itsehallintonsa nojalla lakisääteisten toimielinten alaisesta toimielinrakenteestaan esimerkiksi lautakunnista sekä toimielimen tarkemmista tehtävistä.

Hyvinvointialueesta annetussa laissa säädetään toimielimistä ja niiden tehtävistä. Toimielimistä ja johtamisesta annetaan tarpeelliset määräykset lisäksi hyvinvointialueen omassa hallintosäännössä.

Hyvinvointialueen luottamushenkilöiden valintaa ja usealla hallinnon tasolla toimimista koskeva ohjeistus

Valtiovarainministeriö on asettanut työryhmän arvioimaan useilla eri hallinnon tasoilla luottamushenkilönä toimimista sekä vaalikelpoisuutta koskevaa sääntelyä. Työryhmän toimikausi on 15.11.2024 – 15.12.2025. Työryhmän tehtävänä on arvioida usealla hallinnon tasolla eri tasoilla tehtävän päätöksenteon mahdollisia päällekkäisyyksiä ja jääviyskysymyksiä sekä kunnan ja hyvinvointialueen työntekijöiden osallistumista kunta- ja aluehallitusten ja niiden alaisten lautakuntien työhön.

Työryhmä arvioi nykytilaa ja lainsäädännön kehittämistarpeita ottaen huomioon muun muassa kevään 2025 kunta- ja aluevaalien tulokset ja ajantasaisen tilanteen kuntien ja hyvinvointialueiden toimielinten kokoonpanoissa sekä päätöksenteossa. Työryhmä kokoaa työnsä tulokset arviomuistioksi. Lisäksi työryhmä raportoi työn etenemisestä jo keväällä 2025 vaaleihin mennessä niin, että toimielimiä koskeva ohjeistus on käytettävissä vaalien jälkeisessä paikkajaossa.

Työryhmän arviomuistiossa, joka valmistuu loppuvuodesta 2025, tullaan erikseen arvioimaan mahdollisia sääntelyn kehittämistarpeita. Työryhmän keväällä 2025 käsittelemän ohjeistuksen tarkoitus on kuvata nykylainsäädäntöä.

Ohjeistus ei koske kunnan toimielinten valintoja, joita käsitellään Suomen Kuntaliitto ry:n yleiskirjeissä. Hyvinvointialueyhtiö Hyvil Oy:n yleiskirjeissä käsitellään hyvinvointialueen toimielinten valintoja. Yleiskirjeissä on myös koottuna runsaasti oikeuskäytäntöä. Kuntia koskevaan oikeuskäytäntöön perehtyminen on suositeltavaa taustaksi myös hyvinvointialueen toimielinten valintoja tehtäessä. Hyvinvointialuelaista ei vielä ole käytettävissä juurikaan oikeuskäytäntöä.

Oheisessa muistiossa on käyty läpi hyvinvointialuelain vaalikelpoisuutta toimielimiin koskevat säännökset ja koottu myös usein kysyttyä osioon keskeiset näkökohdat koskien luottamushenkilön toimimista yhtä aikaa kunnan ja hyvinvointialueen hallinnossa sekä hyvinvointialueen työntekijöiden vaalikelpoisuutta aluehallitukseen. Työryhmän keväällä 2025 käsittelemän ohjeistuksen tarkoitus on kuvata voimassa olevaa lainsäädäntöä.
Työryhmän käsittelemä ohjeistus koostuu muistion mukaisesta sisällöstä. Lainsäädännön kuvaus sekä usein kysyttyä osion kysymykset ja vastaukset julkaistaan valtiovarainministeriön verkkosivuilla. Verkkosivujen sisältöä päivitetään tarpeen mukaan esimerkiksi oikeuskäytännön osalta.
 

Pääperiaatteet luottamushenkilönä toimimisesta usealla hallinnon tasolla
 

  • Lainsäädännössä ei nykyisin rajoiteta henkilön toimimista luottamushenkilönä samanaikaisesti usealla hallinnon tasolla.  
  • Työryhmä katsoo, että usein toistuvia esteellisyystilanteita sekä päätöksenteon ristiriitatilanteita on mahdollista ja suositeltavaa välttää jo ennakolta, kun aluehallituksen, kunnanhallituksen ja lautakuntien jäseniä valitaan.  
  • Hallinnon puolueettomuus edellyttää, että toimielimen jäseninä kunnissa ja hyvinvointialueilla ei ole henkilöitä, joiden puolueettomuuteen kohdistuu epäilyjä.  Hallinnon toimivuus ja päätöksenteon tehokkuus eivät saa kärsiä päällekkäisten roolien vuoksi. Työryhmä suosittelee, että toimielinten jäsenvalinnoista käydään niin kutsutut pelisääntökeskustelut esimerkiksi valtuustoryhmien välillä. Yksi tapa voisi olla esimerkiksi yhdessä laadittu valtuustosopimus, jossa on mahdollista ennalta sopia päällekkäisten roolien välttämisestä hyvinvointialueen ja kunnan luottamustoimissa.


Vaalikelpoisuus aluehallitukseen

  • Aluehallitukseen ei voida valita välittömästi aluehallituksen alaisena toimivaa hyvinvointialueen palveluksessa olevaa henkilöä. Välittömästi aluehallituksen alainen henkilö ei voi samaan aikaan toimia aluehallituksen jäsenenä. Korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisusta KHO:2025:26 ilmenevillä perusteilla on tapauskohtaisesti arvioitava lainkohdan soveltamista. Henkilön ei voida katsoa toimivan välittömästi aluehallituksen alaisena lainkohdassa tarkoitetulla tavalla pelkästään sillä perusteella, että hän toimii organisatorisesti suoraan aluehallituksen alaisuudessa. Lainkohdan soveltaminen edellyttää tapauskohtaista arviointia, jos hyvinvointialueen palveluksessa oleva henkilö on organisatorisesti aluehallituksen alaisuudessa ilman väliin sijoittuvaa toista toimielintä. Arvioinnin lähtökohdaksi on otettava henkilön työtehtävät hyvinvointialueen palveluksessa ja hänen tosiasiallinen organisatorinen asemansa sekä näiden läheisyys aluehallituksen toimintaan ja siellä säännönmukaisesti käsiteltäviin asioihin.  
  • Jos aluehallituksen alaisena toimii lautakunta, jonka alaisena on hyvinvointialueeseen palvelussuhteessa olevaa henkilöstöä, tällainen henkilö ei ole vaalikelpoinen asianomaiseen lautakuntaan, mutta voi tietyin edellytyksin olla vaalikelpoinen aluehallitukseen.

Hyvinvointialueen luottamushenkilöiden valintaa ja usealla hallinnon tasolla toimimista koskeva ohjeistus

Usein kysyttyä

Yhteystiedot

Mervi Kuittinen, hallitusneuvos 
valtiovarainministeriö, Kunta- ja alueosasto, Hallinto ja politiikka Puhelin:0295530445   Sähköpostiosoite: