Rahoituksen hakeminen – kysymyksiä ja vastauksia
Kokosimme kysymyksiä ja vastauksia rahoituksen hakemisesta. Tämä sivu käsittelee Suomen elpymis- ja palautumissuunnitelmaa.
Suomen kestävän kasvun ohjelmaan kuuluu myös kuusi muuta ohjelmaa, joiden kautta jaetaan elpymisvälineen rahoitusta.
-
Maa- ja metsätalousministeriön hallinnonala
- Metsähankkeet: maa- ja metsätalousministeriön verkkosivutLinkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä
- Vesiosaamisen kasvu- ja kansainvälistymisohjelma: maa- ja metsätalousministeriön sivutLinkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä ja ELY-keskuksen sivutLinkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä
- EU:n maaseuturahasto: Maaseutu.fi-sivustoLinkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä
Opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonala
- Opetus- ja kulttuuriministeriö, työ- ja elinkeinoministeriö, KEHA-keskus, Suomen Akatemia ja Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskus viestivät vastuullaan olevista rahoitushauista. Lisätietoa opetus- ja kulttuuriministeriön sivuilla.Linkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä
Sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonala
- Tietoa rahoitushauista julkaistaan sosiaali- ja terveysministeriön verkkosivuillaLinkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä.
Työ- ja elinkeinonministeriön hallinnonala
- Työ- ja elinkeinoministeriön sivutLinkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä ja Business Finlandin sivutLinkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä.
Ympäristöministeriön hallinnonala
- Peltojen kipsikäsittely: Kipsikäsittelyn hakeminen – KIPSI-hanke – ELY-keskusLinkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä
valtiovarainministeriö
-
EU-asetuksen mukaan mistään elpymis- ja palautumissuunnitelmaan sisältyvästä toimenpiteestä ei saa aiheutua merkittävää haittaa (do no significant harm, DNSH) EU:n taksonomia-asetuksessa määritellylle kuudelle ympäristötavoitteille, jotka ovat:
- ilmastonmuutoksen hillintä
- ilmastonmuutokseen sopeutuminen
- vesivarojen ja merten luonnonvarojen kestävä käyttö ja suojelu
- siirtyminen kiertotalouteen
- ympäristön pilaantumisen ehkäiseminen ja vähentäminen
- biologisen monimuotoisuuden ja ekosysteemien suojelu ja ennallistaminen.
Suomen on esitettävä DNSH-periaatteen mukainen arviointi kaikista elpymis- ja palautumissuunnitelmaansa sisältyvistä toimista. Tämä tarkoittaa, että jäsenvaltioiden on laadittava erillinen haitta-arviointi jokaisesta suunnitelman eri osa-alueisiin kuuluvasta toimenpiteestä.
Koko suunnitelman tai sen osa-alueiden tasolla tehty arviointi ei riitä, vaan DNSH-periaate huomioidaan hankkeiden valinta- ja kelpoisuuskriteereissä. Tämä koskee sekä toimenpiteitä, joiden katsotaan edistävän vihreää siirtymää, että kaikkia muitakin elpymis- ja palautumissuunnitelmiin sisältyviä toimenpiteitä.
Vaikka uudistukset voivat edistää merkittävästi vihreää siirtymää tietyillä aloilla kuten teollisuudessa, liikenteessä ja energia-alalla, vaarana voi uudistusten suunnittelusta ja vaikutusarvioinneista riippuen olla myös se, että niistä aiheutuu joillekin ympäristötavoitteille merkittävää haittaa. Tällaisia hankkeita ei voida toteuttaa osana elpymissuunnitelmaa.
Rahoitusta myöntävät tahot tekevät hankekohtaiset DNSH-arviot. Hakijan on syytä varautua siihen, että rahoitushakujen yhteydessä hakijan tulee myös itsearvioida esitystään DNSH-kriteerien näkökulmasta.DNSH-arvioinnista tarkemmin:
Euroopan komission tiedonantoLinkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessävaltiovarainministeriö
-
Jokainen ministeriö hallinnoi ja valvoo täytäntöönpanoa omalla hallinnonalallaan. Ministeriöt ja tukia myöntävät viranomaiset vastaavat toimenpiteistä valtionavustuslain tai erityislainsäädännön perusteella.
Ministeriöt ja muut tukia myöntävät viranomaiset vastaavat tavoitteiden toteutumisesta, varainhoidon moitteettomuudesta, vaikuttavista ja tehokkaista hallinto- ja valvontamenettelyistä sekä niiden yhteydessä tehtävän työn asianmukaisesta dokumentoinnista ja tarkastushavaintojen edellyttämistä toimista EU-lainsäädännön, kansallisen lainsäädännön ja valtiovarainministeriön antamien määräysten ja ohjauksen mukaisesti. Toiminta tukeutuu käyttöön valittavien tietojärjestelmien laadullisiin ja määrällisiin tietosisältöihin.
Ministeriöt omalla hallinnonalallaan ja tukia myöntävät viranomaiset huolehtivat investointeihin ja uudistuksiin liittyvien tukien hakemiseen, myöntämiseen, maksamiseen, seurantaan, valvontaan, takaisinperintöihin sekä muihin jatkotoimenpiteisiin liittyvistä tehtävistä sekä tarvittavista takaisinperinnöistä ja muista jälkitoimista. Viranomaiset huolehtivat siitä, että vaaditut toimia ja tuensaajia koskevat tiedot ovat saatavilla tietojärjestelmissä. Tukia hallinnoivat viranomaiset huolehtivat toimeenpanon tasolla omassa toiminnassaan tavoitteiden toteutumisen seurannasta ja raportoinnista, varainhoidon moitteettomuudesta, vaikuttavista ja tehokkaista hallinto- ja valvontamenettelyistä sekä niiden yhteydessä tehtävän työn asianmukaisesta dokumentoinnista ja tarkastushavaintojen edellyttämistä toimista.
Tukia myöntävät viranomaiset varmistavat kansallisen lainsäädännön mukaisesti, että tuki käytetään myöntämispäätöksen tukiehtojen mukaisesti sovellettavien EU:n ja kansallisten säädösten puitteissa. Tukia myöntävät viranomaiset vastaavat hankkeiden ja toimenpiteiden sisällöllisestä ohjauksesta sekä toimeenpanevat varmennuksia, joilla pyritään ehkäisemään ja kohdistetusti havaitsemaan ja korjaamaan virheitä sekä valvotaan tukikelpoisuuden ehtoja mukaan lukien välitavoitteiden ja tavoitteiden saavuttamista. Havaittujen väärinkäytösten perusteella käynnistetään takaisinperintä ja tarvittaessa muut oikeudelliset jälkitoimet.
Suomen elpymis- ja palautumissuunnitelman toimeenpano ja seurantaLinkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä (Valtiokonttori)
valtiovarainministeriö
-
Kyllä voit. Saat tietoa rahoitusmahdollisuuksista esimerkiksi Team Finlandin Market Opportunities -sivustolta, kun käytät hakusanaa RRF.
Market Opportunities -sivustoLinkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä
Jäsenmaiden elpymis- ja palautumissuunnitelmatLinkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä (Euroopan komission sivut)
valtiovarainministeriö