Orpon hallitus: Tehdyillä päätöksillä estetään talouden ajautuminen hallitsemattomaan luisuun

16.4.2024 16.50

Pääministeri Petteri Orpon hallitus on sopinut vuosien 2025–2028 julkisen talouden suunnitelmasta. Hallitus on tehnyt päätökset, joilla parannetaan julkisen talouden kestävyyttä ja luodaan edellytykset velkaantumisen kasvun taittamiseen.

Hallitus piti neuvottelutuloksesta tiedotustilaisuuden tiistaina 16. huhtikuuta. Paikalla kehysriihen loppuinfossa olivat pääministeri Petteri Orpo, valtiovarainministeri Riikka Purra, opetusministeri Anna-Maja Henriksson ja maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah.

Tiedotustilaisuuden tallenne valtioneuvoston videopalvelussa


Valtiovarainministeri Riikka Purra:
Kehysriihi on säästöriihi, koska hallitus kantaa vastuuta

12.4.2024 10.15
VM
Hallitus kokoontuu ensi viikon alussa, 15.–16. huhtikuuta kehysbudjettiriiheen päättämään tulevien vuosien valtiontalouden raameista. Tilanne on poikkeuksellinen, sillä kehysriihestä on tulossa varsinainen säästöriihi. Tulevat sopeuttamistoimet vievät suurimman päähuomion niin riiheen valmistautumisessa, julkisessa keskustelussa kuin varsinaisissa päätöksissä ja toimenpiteissä sen jälkeen.

Suomi osoittaa vahvaa tukea Ukrainalle Washingtonin kansainvälisissä kokouksissa

16.4.2024 7.51
VM
Valtiovarainministeri Riikka Purra osallistuu Maailmanpankin ja Kansainvälisen valuuttarahaston (IMF) kevätkokouksiin Washingtonissa 18.–19. huhtikuuta. Kokousten vaikeimmaksi kysymykseksi nousee geopoliittinen tilanne, erityisesti Ukraina ja Gaza.

Kansalaiset saavat viranomaispostin tulevaisuudessa pääosin sähköisesti

8.4.2024 14.00
VM
Palvelutiski
Valtiovarainministeriö on asettanut uuden ohjelman edistämään digitaalisen viranomaisviestinnän ensisijaisuutta. Tarkoituksena on, että jatkossa digitaalisesti asioivat kansalaiset saavat viranomaispostin pääasiassa sähköisesti paperipostin sijaan. Muutos edistää ajasta ja paikasta riippumatonta asiointia, tuo säästöjä ja tehostaa julkisen hallinnon digitalisaatiota.

Edesmenneen omaisen asioiden hoitamista sujuvoitetaan

8.4.2024 9.03
VM
Mies ja poika katsovat tietokonetta yhdessä
Valtiovarainministeriö on asettanut kehittämisohjelman toteuttamaan läheisen kuolemaan liittyvien palveluiden digitalisointia. Sellaisia ovat esimerkiksi kuolinpesän hoito ja perukirjan laatiminen. Tavoite on sujuvoittaa omaisten asiointia raskaassa elämäntilanteessa.

Julkaisuja

Uutiskirjeet

Julkaisemme ajankohtaista tietoa & uusia näkökulmia tarjoavia uutiskirjeitä muun muassa ICT:n, kuntakentän ja hallinnon kehittämisen ajankohtaisista teemoista.

Lue ja tilaa uutiskirjeitä

Taloudellinen katsaus, talvi 2023

Talous supistuu 0,5 prosenttia vuonna 2023. Vuonna 2024 kasvua odotetaan 0,7 prosenttia. Kasvu vahvistuu 2,0 prosenttiin vuonna 2025 ja 1,6 prosenttiin vuonna 2026.

Taloudellinen katsaus, talvi 2023

Julkisen talouden meno- ja rakennekartoitus

Meno- ja rakennekartoituksen tarkoituksena on auttaa hahmottamaan, mihin kohteisiin julkisia varoja tällä hetkellä käytetään.

Meno- ja rakennekartoitus

Tutustu myös

Valtion budjetti

Valtion budjetti

Tältä sivulta löydät tietoa valtion budjetin valmistelusta.

Budjetin valmistelu

Kestävä kasvu

Kestävä kasvu

Kestävän kasvun ohjelma vauhdittaa uudistumista, tuottavuutta ja talouskasvua. Ohjelman rahoitus tulee pääosin EU:n elpymisvälineestä.

Kestävä kasvu

Tuottavuusohjelma

Tuottavuusohjelma

Hallitus toteuttaa valtionhallinnon tuottavuusohjelman, jolla tuetaan hallituksen julkisen talouden kestävyystavoitetta.

Valtionhallinnon tuottavuusohjelma

Aluehallintouudistus

Aluehallintouudistus

Valtion aluehallinnon uudistuksessa kootaan valtion lupa-, ohjaus- ja valvontatehtäviä uuteen valtakunnalliseen virastoon. 

Valtion aluehallinnon uudistus

Rahanpesu.fi

Rahanpesu.fi

Estä rahanpesu ja terrorismin rahoittaminen –  tutustu sivustoon, jolle kokosimme tietoa aihepiiristä.

Rahanpesu.fi

Kuvapankki

Kuvapankki

Valtiovarainministeriön kuvapankki sisältää kuvia muun muassa ministeriön ylimmästä johdosta ja ministeriön tilaisuuksista.

Valtiovarainministeriön kuvapankki

Valtiolle.fi

Ministeriö

Valtiovarainministeriö

Valtiovarainministeriö

Valtiovarainministeriö uudistaa, ohjaa ja luo toimintaedellytyksiä taloudelle ja julkiselle hallinnolle. Visionamme on rakentaa tulevien sukupolvien taloudelle ja hyvinvoinnille vakaa perusta.

Lisätietoa valtiovarainministeriöstä

Hallinnonala

Hallinnonala

Valtiovarainministeriön hallinnonalalla työskentelee noin 12 000 henkilöä, joista suurin osa on vero- ja tullihallinnon palveluksessa.

Valtiovarainministeriön hallinnonala

Ministerit

Riikka Purra
Riikka Purra
Valtiovarainministeri
Anna-Kaisa Ikonen
Anna-Kaisa Ikonen
Kunta- ja alueministeri
Wille Rydman
Wille Rydman
Elinkeinoministeri