Ministergrupp förordade: Staten inleder ett energisparprogram i sina lokaler

5.10.2022 17.55
ANM FM KM
Utveckling av digitaliseringen, dataekonomin och den offentliga förvaltningen
Inom statens fastighetsförvaltning genomförs ett omfattande energisparprogram vars mål är att hjälpa Finland i det utmanande energiläget. Ministerarbetsgruppen för digitalisering, dataekonomi och offentlig förvaltning behandlade frågan den 5 oktober. Ordförandeskapet för ministerarbetsgruppen övergår i sin helhet till kommunminister Sirpa Paatero för den kvarvarande regeringsperioden.

Remissbehandling
Förslag till reform av punktskatten på läskedrycker på remiss

5.10.2022 15.07
FM
Syftet med propositionen är att styra konsumtionen och produktionen av drycker med högt sockerinnehåll till drycker som innehåller mindre socker samt att se över skattebasen för punktskatten på läskedrycker utifrån den pågående statsstödsgranskningen. Remissbehandlingen om ändring av lagen om läskedrycksaccis pågår till den 26 oktober.

EU-möten
Medlemsländerna enades om ny EU-finansiering för att ersätta fossila bränslen från Ryssland

4.10.2022 13.31
FM
Rådets möte i Luxemburg.
Bild: EU
Den föreslagna REPowerEU-planen ger EU:s medlemsstater 20 miljarder euro i finansiering för att de ska kunna diversifiera energikällorna eller minska beroendet av fossila bränslen. Finlands maximala andel av finansieringen är 113 miljoner euro.

Finland stärker förhindrandet av penningtvätt och finansiering av terrorism ytterligare – förblir i effektiviserad uppföljning

4.10.2022 11.50
FM
Finland har vidtagit ett flertal åtgärder för att stärka förhindrandet av penningtvätt och finansiering av terrorism, bedömer internationella arbetsgruppen för bekämpning av penningtvätt och finansiering av terrorism (FATF).

Finland på andra plats i FN:s jämförelse av e-förvaltning

30.9.2022 11.24
FM
En byggnad och halvmolnig himmel
Finland kom på andra plats i FN:s jämförelse av olika länders e-förvaltning som publiceras vartannat år och som nu genomfördes för tolfte gången. Det är Finlands bästa placering genom tiderna. Danmark blev först i jämförelsen och Sydkorea kom på tredje plats. I jämförelsen ingick 193 länder.

Finansministeriet

Finansministeriet

Finansministeriet leds av två ministrar. Vi reviderar, styr och skapar verksamhetsförutsättningar för ekonomin och den offentliga förvaltningen.Vår vision är att bygga en stabil grund för kommande generationers ekonomi och välfärd.

Mer infomation om finansministeriet

Förvaltningsområdet

Förvaltningsområdet

Finansministeriets förvaltningsområde sysselsätter drygt 12 000 personer, av vilka största delen arbetar inom skatte- och tullförvaltningen.

Finansministeriets förvaltningsområde

Ministrarna

Annika Saarikko
Annika Saarikko
Finansminister
Sirpa Paatero
Sirpa Paatero
Kommunminister