Samarbetsgrupperna inom informationshanteringen

Finansministeriet ska enligt 7 § i informationshanteringslagen (906/2019) se till att samarbetet mellan den offentliga förvaltningens informationshantering och produktionen av informations- och kommunikationstekniska tjänster har ordnats. 

Syftet med samarbetet är enligt informationshanteringslagen att främja genomförandet av de syften som avses i lagen samt att utveckla den offentliga förvaltningens förfaranden och metoder för tjänsteproduktion genom utnyttjande av informationslager samt informations- och kommunikationsteknik. Ett centralt mål för det interaktiva samarbetet är att samla och samordna utveckling och åtgärder på olika håll så att man kan minska bland annat överlappande verksamhet och kostnader samt öka förståelsen till exempel för reformernas konsekvenser.

För att målen ska uppnås följer samarbetsgrupperna i sin verksamhet upp hur digitaliseringen, informationshanteringen och de informations- och kommunikationstekniska tjänsterna inom den offentliga förvaltningen utvecklas och ändras. Samarbetsgrupperna bedömer hur dessa ändringar påverkar den offentliga förvaltningens uppgifter samt service- och förvaltningsstrukturer. Arbetet går också ut på att skapa gemensamma mål, riktlinjer och förslag till tillvägagångssätt i syfte att främja verksamheten och interoperabiliteten samt att sammanställa och upprätthålla den kunskapsbas som behövs för beslutsfattandet.

Expertgruppen för informationshanteringen inom den offentliga förvaltningen

Expertgruppen för informationshantering inom den offentliga förvaltningen stöder planeringen och beslutsfattandet i myndigheternas verksamhet genom att erbjuda förvaltningsövergripande samarbete och kompetens om olika teman inom informationshanteringen, genom att följa den övergripande bilden av informationshanteringen inom den offentliga förvaltningen och genom att ta fram åtgärdsförslag utifrån den. Gruppen behandlar i samarbete centrala nationella och internationella åtgärds- och regleringsförslag som gäller informationshantering och bedömer deras konsekvenser.

Expertgruppen för informationshantering inom den offentliga förvaltningen arbetar för att stärka genomslaget av styrningen av informationshanteringen inom den offentliga förvaltningen och identifiera centrala behov av samordning. Syftet är att förenhetliga verksamhetssätten i anslutning till informationshanteringen och informationsstyrningen inom den offentliga förvaltningen och att främja interoperabiliteten mellan offentliga tjänster. Samarbetet främjar dessutom transparensen i verksamheten och möjliggör utnyttjande av intressentgruppernas perspektiv och kompetens vid beredningen av informationshanteringsärenden samt stöder genomförandet av finansministeriets mål och uppgifter i fråga om informationspolitik och informationshantering. 

Expertgruppen har till uppgift att 

  • effektivisera den offentliga förvaltningens verksamhet genom att följa den förvaltningsövergripande bilden av informationshanteringens utveckling och identifiera centrala behov av samordning
  • sammanställa och utvärdera en gemensam praxis för att främja interoperabilitet inom den offentliga förvaltningen
  • stödja finansministeriet i upprätthållandet, vidareutvecklingen och utnyttjandet av den informationshanteringskarta för den offentliga förvaltningen som avses i 6 § i informationshanteringslagen (906/2019) vid konsekvensbedömningen av administrativa reformer 
  • stödja ministerierna vid utarbetandet av riktlinjer som främjar interoperabiliteten mellan den offentliga förvaltningens gemensamma informationslager enligt 6 § i informationshanteringslagen och samordning av samarbetet i fråga om vidareutvecklingen av riktlinjerna
  • behandla centrala utvecklingsplaner, åtgärder och regleringsförslag som påverkar informationshanteringen, utnyttjandet av information och främjandet av informationens rörlighet inom den offentliga förvaltningen och bedöma deras konsekvenser
  • följa det internationella verksamhetsfältet för informationspolitik och informationshantering, skapa en gemensam lägesbild samt följa genomförandet av centrala åtgärder och rekommendationer.

Finansministeriet svarar för expertgruppens ordförandeskap och gruppen har tillsatts för mandatperioden 1.5.2024– 1.12.2027. Till samarbetet har inbjudits alla ministerier, företrädare för kommunerna och Kommunförbundet, företrädare för välfärdsområdena, FPA och högskolornas företrädare Arene rf. Finansministeriet har bland sina tjänstemän utsett en generalsekreterare för beredningen av arbetet.

Strategisk ledningsgrupp för digital säkerhet inom den offentliga förvaltningen

Referensramen för digital säkerhet inkluderar frågor som gäller riskhantering, verksamhetens kontinuitet och beredskap samt cybersäkerhet, informationssäkerhet och dataskydd. Målet för den digitala säkerheten är att inom referensramen för den övergripande säkerheten skydda medborgarna, sammanslutningarna och samhället mot de risker och hot som kan riktas mot personuppgifter och medborgarnas tjänster samt mot samhällets och myndigheternas processer, tjänster och informationsmaterial i en digitaliserad miljö. Samtidigt möjliggör den digitala säkerheten utvecklandet av befintliga tjänster och även tjänster som utnyttjar ny teknik och deras säkerhet på 2020-talet.

Ledningsgruppen för digital säkerhet (VN\13510\2019) ansvarar för den strategiska styrningen av digital säkerhet och för balanserat främjande av digital säkerhet och digitalisering.

Hur får jag information om samarbetsgruppernas verksamhet och hur kan jag delta?

Samarbetsgruppernas verksamhet ska vara öppen, transparent, interaktiv och inkluderande.
Finansministeriets webbplats vm.fi är den viktigaste kanalen för uppföljning av verksamheten och ärenden som ska behandlas. Ärendelistorna publiceras på förhand i statsrådets gemensamma tjänst för projektinformation, där också mötesmaterialet publiceras efter mötena. Dessa uppgifter finns dock tillgängliga endast på finska.

Samarbetsgrupperna kan inleda utredningar och undersökningar, arbetsgruppsberedningar eller på annat sätt engagera utomstående experter i verksamheten i syfte att fullgöra sina uppgifter. Ta reda på medlemmarna i grupperna från Hankeikkuna och kontakta dem för att påverka behandlingen av ärenden och verksamhetssättet.