Tiedonhallinnan yhteistyöryhmät

Valtiovarainministeriön tehtävänä on tiedonhallintalain (906/2019) 7 §:n mukaan huolehtia julkisen hallinnon tiedonhallintaa sekä tieto- ja viestintäteknisten palvelujen tuottamista koskevan yhteistyön järjestämisestä.

Tiedonhallintalaissa yhteistyölle on asetettu tavoitteeksi edistää tiedonhallintalain tarkoitusten toteuttamista sekä julkisen hallinnon toimintatapojen ja palvelujen tuotantotapojen kehittämistä tietovarantoja sekä tieto- ja viestintätekniikkaa hyödyntämällä. Vuorovaikutteisen yhteistyön keskeinen tavoite on koota ja suunnata eri puolilla tapahtuvaa kehittämistä ja toimenpiteitä samansuuntaiseksi ja näin vähentää muun muassa päällekkäistä tekemistä ja kustannuksia sekä lisätä ymmärrystä esimerkiksi uudistusten vaikutuksista.

Tavoitteiden toteuttamiseksi yhteistyöryhmät seuraavat toiminnassaan julkisen hallinnon digitalisaation, tiedonhallinnan ja tieto- ja viestintäteknisten palvelujen kehittymistä ja muutoksia. Yhteistyöryhmät arvioivat näiden muutosten vaikutuksia julkisen hallinnon tehtäviin sekä palvelu- ja hallintorakenteisiin. Työssä myös muodostetaan yhteisiä tavoitteita, linjauksia ja toimintatapaehdotuksia toiminnan ja yhteentoimivuuden edistämiseksi sekä kootaan ja ylläpidetään päätöksenteossa tarvittavaa tietopohjaa.

Julkisen hallinnon tiedonhallinnan asiantuntijaryhmä

Julkisen hallinnon tiedonhallinnan asiantuntijaryhmä tukee viranomaisten toiminnan suunnittelua ja päätöksentekoa tarjoamalla poikkihallinnollista yhteistyötä ja osaamista tiedonhallinnan eri teemoista, seuraamalla julkisen hallinnon tiedonhallinnan kokonaiskuvaa ja tuottamalla siihen pohjautuen toimenpide-ehdotuksia. Ryhmä käsittelee yhteistyössä keskeisiä tiedonhallintaa koskevia kansallisia ja kansainvälisiä toimenpide- ja sääntelyehdotuksia ja arvioi niiden vaikutuksia.

Julkisen hallinnon tiedonhallinnan asiantuntijaryhmän työllä vahvistetaan julkisen hallinnon tiedonhallinnan ohjauksen vaikuttavuutta ja tunnistetaan keskeisiä yhteensovittamisen tarpeita. Tavoitteena on yhtenäistää julkisen hallinnon tiedonhallintaan ja informaatio-ohjaukseen liittyviä toimintatapoja ja edistää julkisten palveluiden yhteentoimivuuden toteutumista. Yhteistyöllä edistetään lisäksi toiminnan avoimuutta ja mahdollistetaan sidosryhmien näkökulmien ja osaamisen hyödyntäminen tiedonhallintaan liittyvien asioiden valmistelussa, sekä tuetaan valtiovarainministeriön tietopoliittisten ja tiedonhallinnallisten tavoitteiden ja tehtävien toteuttamista. 

Asiantuntijaryhmän tehtävänä on:

  • Julkisen hallinnon toiminnan tehostaminen seuraamalla tiedonhallinnan kehityksen poikkihallinnollista kokonaiskuvaa ja tunnistamalla keskeisiä yhteensovittamisen tarpeita. 
  • Yhteisten käytäntöjen kokoaminen ja arvioiminen yhteentoimivuuden edistämiseksi julkisessa hallinnossa. 
  • Valtiovarainministeriön tukeminen tiedonhallintalain (906/2019) 6 §:ssä tarkoitetun julkisen hallinnon tiedonhallintakartan ylläpidossa, edelleen kehittämisessä ja hyödyntämisessä hallinnollisten uudistusten vaikutustenarvioinnissa. 
  • Ministeriöiden tukeminen tiedonhallintalain (906/2019) 6 §:ssä säädettyjen julkisen hallinnon yhteisten tietovarantojen yhteentoimivuutta edistävien linjausten laadinnassa ja yhteistyön koordinoiminen linjausten edelleen kehittämisessä.
  • Keskeisten julkisen hallinnon tiedonhallintaan, tiedon hyödyntämiseen ja tiedon liikkuvuuden edistämiseen vaikuttavien kehittämissuunnitelmien, toimenpiteiden ja sääntelyehdotusten käsittely ja niiden vaikutusten arviointi. 
  • Tietopolitiikan ja tiedonhallinnan kansainvälisen toimintakentän seuraaminen, yhteisen tilannekuvan rakentaminen sekä keskeisten toimenpiteiden ja suositusten toimeenpanon seuranta.

Asiantuntijaryhmän puheenjohtajuudesta vastaa valtiovarainministeriö. Yhteistyöhön on kutsuttu kaikki ministeriöt, kuntien ja Kuntaliiton edustajat, hyvinvointialueiden edustajat, KELA ja korkeakoulujen edustajana Arene ry. Valtiovarainministeriö on määrännyt virkamiehistään työskentelyn valmisteluun pääsihteerin.

Asiantuntijaryhmän puheenjohtajuudesta vastaa valtiovarainministeriö ja se on asetettu toimikaudelle 01.05.2024 – 31.12.2027. 

Digitaalisen turvallisuuden strateginen johtoryhmä

Digitaalisen turvallisuuden viitekehykseen sisältyy riskienhallintaan, toiminnan jatkuvuuteen ja varautumiseen sekä kyberturvallisuuteen, tietoturvallisuuteen ja tietosuojaan liittyviä asioita. Digitaalisen turvallisuuden tavoitteena on kokonaisturvallisuuden viitekehyksessä suojata kansalaisia, yhteisöjä ja yhteiskuntaa niiltä riskeiltä ja uhkilta, jotka voivat kohdistua henkilötietoihin ja kansalaisten palveluihin sekä yhteiskunnan ja viranomaisten prosesseihin, palveluihin ja tietoaineistoihin digitalisoituneessa toimintaympäristössä. Samalla digitaalinen turvallisuus mahdollistaa olemassa olevien ja myös uutta teknologiaa hyödyntävien palveluiden kehittämisen ja näiden turvallisuuden 2020-luvulla.

Digitaalisen turvallisuuden strateginen johtoryhmä (VN\13510\2019) vastaa digitaalisen turvallisuuden strategisesta ohjauksesta ja digitaalisen turvallisuuden ja digitalisoitumisen tasapainoisesta edistämisestä.

Miten saan tietoa yhteistyöryhmien toiminnasta ja voin osallistua siihen?

Yhteistyöryhmien toiminnasta tavoitellaan avointa, läpinäkyvää, vuorovaikutteista ja osallistavaa.
Valtiovarainministeriön vm.fi-sivusto on keskeisin kanava seurata toimintaa ja käsittelyyn tulevia asioita. Lisätietoja yhteistyöryhmästä ja ryhmien yhteyshenkilöiden yhteystiedot löydät yhteistyöryhmän Hankeikkunasta. Linkit Hankeikkunaan on yllä kunkin ryhmän kohdalla.

Seuraa myös sosiaalisen median kanavaa @VMuutiset ja tilaa ICT-uutiskirje, sillä näissä kanavissa viestitään yhteistyöryhmien keskeisimmistä kannanotoista ja työn tuloksista.