Sosiaalinen kestävyys -teemaryhmän tehtävänä on suunnitella ja käynnistää konkreettiset toimet, joilla tuetaan kansallisen julkisten hankintojen strategian tavoitteiden toimeenpanoa. Teemaryhmä edistää strategian tahtotilaa: Edistämme hankinnoilla sosiaalista yhteiskuntavastuuta julkishallinnon sekä yksityisen ja kolmannen sektorin yhteistyönä.
Sosiaalisesti kestävillä hankinnoilla organisaatiot voivat edistää yhteiskuntaan ja ihmisiin kohdistuvia myönteisiä vaikutuksia, kuten työmarkkinoilla muita heikommassa asemassa olevien työllistymistä sekä ehkäistä haitallisia vaikutuksia, kuten esteitä ihmisoikeuksien toteutumiseen. Yritykset voivat tunnistaa oman vastuunsa yhteiskunnan sosiaalisen kestävyyden edistämisessä. Sosiaalista kestävyyttä edistetään Suomessa avoimessa yhteistyössä.
Tavoitteet
Edistämme muita heikommassa työmarkkina-asemassa olevien työllistymistä siihen soveltuvissa hankinnoissa
Edistämme hankinnoissa ihmisoikeuksien ja työelämän perusoikeuksien kunnioittamista
Ensivaiheen toimenpiteet
TEM käynnisti vuonna 2020 hallituskauden loppuun asti kestävän hankinnoilla työllistämisen vauhdittamisen ohjelman, jossa tavoitteena on lisätä toimintamallin käyttöä erityisesti kuntien hankinnoissa. Mallia kehitetään ja levitetään valtakunnallisen koordinaattorin johdolla. Osana levittämistoimia hankinnoilla työllistämisen toimintamalli otetaan käyttöön alueellisissa hankkeissa.
Ohjelmassa tarjotaan muun muassa osaamista kehittäviä foorumeita sekä levitetään tietoa onnistuneista toimintamalleista ja käytännöistä. Tavoitteena on lisäksi kehittää työllistyvien henkilöiden määrällisen seurannan toimia sekä valvontaan liittyviä välttämättömiä toimia tietojen välittämisessä.
Vauhditusohjelmassa tehdään yhteistyötä KEINO-osaamiskeskuksen ja Julkisten hankintojen neuvontayksikön kanssa.
Senaatti-kiinteistöt jakaa omia parhaita käytäntöjään. Julkisten hankintojen neuvontayksikkö kirjaa käytännöt myös laajemmin hyödynnettäväksi.
TEM koordinoi konsulttityönä tehtävän pilotoinnin rakennustyömailla.
HEUNI on tehnyt selvityksiä työelämän ihmisoikeusriskeistä Suomessa sekä luonut konkreettisia työkaluja etenkin alihankinnassa tapahtuvien väärinkäytösten ja työntekijöiden hyväksikäytön estämiseksi. Selvityksissä on todettu merkittäviä haasteita.
Käynnistettävässä työssä tunnistetaan merkittävimmät riskialat julkisten hankintojen sopimuksissa ja luodaan työkalut, joita hankintayksiköt voivat hyödyntää.
Code of Conduct - menetelmän tarkoittaa, että sopimustoimittajalta edellytetään sitoutu-mista tiettyihin määriteltyihin vastuullisuuden vähimmäisvelvoitteisiin. Jo aikaisemmin Finnwatch on tehnyt yhteistyötä hankintayksiköiden kanssa tuotantoketjujen sosiaalisen vastuullisuuden vahvistamiseksi ja KEINO-osaamiskeskus fasilitoi teemassa kahta kehittäjäryhmää.
Olennaista on nyt luoda kansalliset Code of Conduct -mallit siten, että ne on kaikkien hankintayksiköiden käytössä. Olennaista mallin hyödyntämisessä on myös tarjoajien osaamisesta huolehtiminen.
Hankinnoilla työllistymisen vauhditusohjelma
Elokuussa 2020 käynnistynyt hankinnoilla työllistymisen vauhditusohjelma tähtää siihen, että julkisilla hankinnoilla tuettaisin entistä paremmin työllistymistä. Näin voitaisiin tukea esimerkiksi osatyökykyisten tai pitkäaikaistyöttömien työhön pääsyä. Vauhditusohjelman kokonaisuuden toimeenpanosta vastaa työ- ja elinkeinoministeriö osallistuen myös valtakunnallisen koordinoinnin rahoittamiseen. Hankkeen toteuttaa Kuntaliitto.
Teemaryhmät ovat avoimia kaikille. Tule mukaan Sosiaalinen kestävyys –teemaryhmään ja auta viemään julkisten hankintojen kehittämistä konkretian tasolla eteenpäin.
Lisätietoja antavat ja ilmoittautumiset teemaryhmiin ottavat vastaan:
Martina Nisula, ohjelmapäällikkö, valtiovarainministeriö, martina.nisula(at)vm.fi
Katariina Huikko, johtava lakimies, Kuntaliitto, katariina.huikko(at)kuntaliitto.fi