Tavoitteena Yhteentoimiva Eurooppa

Yhteentoimiva Eurooppa on pitkän aikavälin strateginen tavoite. Tavoitteena on varmistaa, että toimiminen ja asiointi Euroopan unionissa sujuu helposti sekä kansalaisille että yrityksille. Sujuvuus tarkoittaa ennen muuta tarkoituksenmukaisia ja sähköisiä – siis digitaalisia – julkisia palveluita. Digitaaliset julkiset palvelut edellyttävät tiedonvaihtoa ja sopivaa infrastruktuuria. Unionin jäsenvaltiona päätämme itse, mitkä palvelut ovat julkisia palveluita, mutta rajat ylittävien palveluiden ja tiedonvaihdon tapauksessa tiedonvaihdon menettelyistä säädetään Euroopan unionin tasolla.

Huhtikuussa 2024 tuli voimaan uusi Yhteentoimiva Eurooppa-asetus, jonka avulla virallistetaan monia menettelyitä, jotka ovat syntyneet vuosien varrella unionin jäsenvaltioiden ja komission yhteis-työssä. Tavoitteena on kehittää julkisten palveluiden yhteentoimivuutta ja tiedonvaihtoa. Asetus ei kuitenkaan itsessään sääntele tiedonvaihtoa tai velvoita tarjoamaan rajat ylittäviä palveluita. Asetus ei myöskään edellytä, että julkinen palvelu olisi saatavilla kaikissa EU-maissa.
Asetuksen soveltaminen kokonaisuudessaan alkaa 12.1.2025.


Asetus velvoittaa viranomaisia

Asetus koskee kansallisesti

  • valtion viranomaisia,
  • alue- tai paikallisviranomaisia,
  • julkisoikeudellisia laitoksia tai yhden tai useamman tällaisen viranomaisen tai julkisoikeudellisen laitoksen muodostamia yhteenliittymiä,

silloin kun kyseinen julkisen sektorin elin sääntee, tarjoaa, hallinnoi tai toimeenpanee Euroopan laajuisia digitaalisia julkisen hallinnon palveluita.

Yhteentoimivuusarviointi. Viranomaisen tulee laatia yhteentoimivuusarviointi, kun tehdään uusia tai merkittävästi muutetaan olemassa olevia sitovia päätöksiä, jotka liittyvät Euroopan laajuisiin digitaalisiin julkisiin palveluihin. Tavoitteena on varmistaa, että rajat ylittävä yhteentoimivuus ja siihen liittyvät vaikutukset otetaan huomioon mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Arvioinnin tulos tulee julkaista avoimesti verkkosivulla sekä jakaa uuden Yhteentoimiva Eurooppa -lautakunnan käyttöön.

Yhteentoimivuusratkaisujen jakaminen. Viranomaisella on velvoite pyydettäessä jakaa toiselle julkisen sektorin elimelle tai unionin yksikölle yhteentoimivuusratkaisuja, joita on otettu käyttöön Euroopan laajuisiin digitaalisiin julkisiin palveluihin liittyen. Tavoitteena on helpottaa hyväksi ha-vaittujen ratkaisujen uudelleenkäyttöä, nopeuttaa digitalisaatiota ja kannustaa yhteiskehittämiseen. Velvoite voidaan täyttää myös julkaisemalla yhteentoimivuusratkaisut komission ylläpitämään

Yhteentoimiva Eurooppa -portaali. Vastaavasti myös Suomen viranomainen voi pyytää toisen jä-senvaltion viranomaista jakamaan yhteentoimivuusratkaisun käyttöönsä.

Koulutus. Viranomaisen on mahdollistettava strategista tai operatiivista vastuuta Euroopan laajuisista digitaalisista palveluista omaavalle henkilöstölle osallistuminen yhteentoimivuutta koskevaan koulutukseen. Ensisijaisesti Euroopan komissiolla on velvollisuus järjestää koulutusta ja tarjota sitä myös jäsenvaltioiden viranomaisille.

Ohjeita ja lisätietoja:

Valtiovarainministeriöstä keskitetty yhteyspiste

Keskitetyn yhteyspisteen tehtävänä on koordinoida jäsenvaltiossa Yhteentoimiva Eurooppa -asetukseen liittyviä kysymyksiä ja tukea sen soveltamisessa. Valtiovarainministeriö toimii keskitettynä yhteyspisteenä 12.1.2025 alkaen.

Valtiovarainministeriö toimii myös Ahvenanmaan yhteyspisteenä. Ahvenanmaan kanssa on erikseen sovittu toimintatavoista.

Asetuksen toimeenpanoon liittyviä asioita käsitellään eri viranomaisten kanssa olemassa olevien yhteistyörakenteiden avulla. Tarpeen mukaan voidaan järjestää myös erillisiä tilaisuuksia.

Yhteentoimiva Eurooppa -lautakunta tekee yhteistyöstä pitkäjänteistä

Jäsenvaltioiden ja komission väliseen yhteistyöhön on perustettu uusi yhteistyöelin, Yhteentoimiva Eurooppa -lautakunta. Sen tehtävänä on koordinoida rajat ylittävän tiedonvaihdon ja julkisten palveluiden yhteentoimivuuden kehittämistoimia ja ehdottaa keinoja yhteentoimivuuden parantamiseksi. Lautakunnan keskeinen työkalu on vuosittainen strateginen agenda, yhteinen prioriteettien tiekartta. Lautakunta myös vastaa keskeisen eurooppalaisen yhteentoimivuuden ohjausmallin, Eurooppalaisten yhteentoimivuusperiaatteiden, kehittämisestä.

Valtiovarainministeriö toimii Suomen edustajana Yhteentoimiva Eurooppa -lautakunnassa.


Tutustu Yhteentoimiva Eurooppa -lautakunnan toimintaan

Suvi Remes, neuvotteleva virkamies 
valtiovarainministeriö, Julkisen hallinnon tieto- ja viestintätekninen osasto / Julk ICT, Tietopolitiikkayksikkö Puhelin:0295530043   Sähköpostiosoite: