Valtiovarainministeriön toimialan kunniamerkit

Suomen Valkoisen Ruusun ja Suomen Leijonan ritarikunnat antavat vuosittain itsenäisyyspäivänä 6.12. kunniamerkkejä ansioituneille kansalaisille.

Valtiovarainministeriön toimialaan kuuluvat virastot, laitokset, yhteisöt, yritykset ja aluehallintovirastot voivat lähettää valtiovarainministeriöön ehdotuksia kunniamerkeistä.

Kunnat toimittavat ehdotuksensa keskitetysti oman alueensa aluehallintovirastoon.

Lisätietoja kunniamerkeistä ritarikuntien verkkosivuilla.

Kunniamerkin ehdottaminen 

Valtiovarainministeriö käynnistää ehdotusprosessin tammi-maaliskuussa lähettämällä toimialansa virastoille, laitoksille, yhteisöille ja yrityksille sekä aluehallintovirastoille ja Finanssiala ry:lle ohjekirjeen.

Valtiovarainministeriöllä on ehdotuksia varten kiintiöt, jotka on annettu erikseen ritarimerkeille, ansioristeille ja mitaleille. Ministeriö ei saa ylittää omia kiintiöitään ja tämän vuoksi ministeriössä joudutaan vuosittain karsimaan osa ehdotuksista.

Ehdotuksia tulisi tehdä eri kunniamerkkiluokissa mahdollisimman tasapuolisesti kummankin sukupuolen ja eri ammattiryhmien ansioituneista ehdokkaista.

Ehdotettaessa kunniamerkkiä vuonna 2023 käytetään edelleen ritarikuntien vahvistamaa kunniamerkkiehdotuslomaketta ja noudatetaan sen täyttöohjetta.

Kunniamerkkiehdotusten lisäksi valtiovarainministeriölle on toimitettava ministeriön ohjekirjeessä mukana oleva yhteenvetolomake (excel), johon ehdokkaiden nimet laitetaan kunniamerkkiluokittain tärkeysjärjestyksessä.

Ehdotukset ja yhteenvetolomake pyydetään toimittamaan valtiovarainministeriöön mahdollisuuksien mukaan 15.6.2023, mutta viimeistään 31.7.2023. Määräajan jälkeen saapuneita ehdotuksia ei voida ottaa huomioon.

Ritarikuntien myöntämät kunniamerkit toimitetaan valtiovarainministeriöstä ehdotusten tekijöille tammikuussa 2024. Pyydämme huomioimaan, ettei kunniamerkkien luovutustilaisuuksia tule järjestää ennen sitä.

Toimitusosoite

Valtiovarainministeriö/Ritarikuntien kunniamerkit
PL 28
00023 VALTIONEUVOSTO

Asiakirjat voi jättää myös valtiovarainministeriölle osoitettuna valtioneuvoston jakelukeskukseen: Ritarikatu 2 B, Helsinki

Kuoreen merkitään tunnus ”VM/Ritarikuntien kunniamerkit”

Kunnat toimittavat ehdotuksensa keskitetysti oman alueensa aluehallintovirastoon.

Yhteystiedot

Arja Lempinen, taloushallinnon assistentti 
valtiovarainministeriö, Kehittämis- ja hallintotoiminto, Talousyksikkö 0295530251  

Yhteystiedot: Kunnat ja aluehallintovirastot

Kirsi Seppänen, osastosihteeri 
valtiovarainministeriö, Kunta- ja alueosasto, Talous ja Tieto 0295530495  


Aija Karlsson, säädösvalmistelusihteeri 
valtiovarainministeriö, Kunta- ja alueosasto, Rahoitus ja Rahoitusjärjestelmät 0295530324