Digitalisaatio – elpymis- ja palautumissuunnitelma

Suomen kestävän kasvun ohjelma vahvistaa digitalisaatiota ja datataloutta julkisissa ja yksityisissä palveluissa, niin että tuottavuus ja kustannustehokkuus paranevat. Ohjelma tuo turvalliset hyvän arjen palvelut ihmisten saataville koko maassa.

Tavoitteet

Tavoitteena on luoda yrityksille kilpailukykyinen toimintaympäristö sekä nostaa Suomi maailman kärkimaaksi digitaalisen yhteiskunnan datavetoisten palveluiden ja niiden turvallisten ratkaisujen tuottajana. Työssä huomioidaan ratkaisut, jotka edistävät liikenteen digitalisoitumista. Ohjelma vahvistaa yhteiskunnan digitaalista siirtymää toimilla, jotka vauhdittavat digi-, teknologia- ja datainvestointeja.

Rahoitus

190 miljoonaa euroa nykyhinnoin

Poimintoja hankkeista

Digitalisaation hankkeet sisältävät muun muassa seuraavaa:

  • rautatieliikenteen digitalisaatio (Digirata-hanke)
  • huippunopeat nettiyhteydet koko maahan
  • lisää investointeja kärkiteknologioihin: 6G-verkot, tekoäly, kvanttilaskenta ja mikroelektroniikka
  • reaaliaikatalous: liiketoiminnan prosessit digitaalisiksi ja reaaliaikaisiksi, muun muassa kuitit ja laskut yhtenäiseen koneluettavaan muotoon
  • investointeja kyber- ja tietoturvallisuuden tutkimukseen

Mitä hyötyä käytännössä?

Rautatieliikenteen digitalisaatio mahdollistaa raidekapasiteetin tehokkaamman käytön, vähentää häiriöitä ja parantaa turvallisuutta. Hanke lisää junamatkustamisen sujuvuutta ja kuljetusten joustavuutta – ja tukee ilmastotavoitteita.

Kun nopeat nettiyhteydet toimivat koko Suomessa, töitä voi tehdä sujuvasti työpaikalla, kotona tai vaikka mökillä. Myös yrittäminen ja opiskelu onnistuvat paikasta riippumatta. Ohjelma tuo yhteyksiä alueille, jonne markkinat eivät niitä tuo.

Etenkin yritykset hyötyvät kärkiteknologioiden, kuten 6G:n ja tekoälyn, kehittämisestä. Tarkoituksena on luoda Suomeen alan osaamista, mikä synnyttäisi työpaikkoja ja avaisi opiskelumahdollisuuksia. Kun osaaminen on huipputasoa, Suomi pärjää maailmanlaajuisessa kilpailussa.

Kuitit ja laskut on jatkossa tarkoitus tallentaa sähköisessä muodossa verkkoon niin, että ne ovat yhtenäisessä koneluettavassa muodossa. Näin asiakas löytää kuitit yhdestä paikasta ja yritys saa helposti kokonaiskuvan taloudestaan. Uudistus mahdollistaa reaaliaikaisen verotuksen, joten yrityksille ei tule yllättäviä veronpalautuksia tai jäännösveroa eli mätkyjä. Uudistus kitkee harmaata taloutta, koska verottaja saa tiedot ostoista saman tien.

Samaan aikaan kun teknologiakehitys mahdollistaa uusia digitaalisia toimintatapoja ja palveluja, tulee varmistaa myös niiden häiriöttömyys sekä tieto- ja kyberturvallisuus. On myös huolehdittava siitä, että kansalaiset osaavat käyttää yhteiskunnan digitaalisia palveluja.  Kyberturvallisuuden tutkimuksella edistetään digitaalista ja sujuvaa yhteiskuntaa sekä kansalaisten osaamista.

Europan unionin rahoittama – Next Generation EU.