Tiia Jalonen avaa valtion budjetin kaikille näkyväksi

Erityisasiantuntija Tiia Jalonen kertoo uratarinassaan, miten hän päätyi Turun yliopistosta kehittämään uutta tietojärjestelmää budjetin valmistelua varten.

–​ Halusin lapsena pankin tädiksi. Lähdin kuitenkin opiskelemaan Turun yliopistoon saksaa, ranskaa ja valtio-oppia. Opinahjosta tulikin ensimmäinen aikuisten oikea työpaikkani, ja viihdyin siellä hyvin. Opetin muun muassa saksa-suomi-käännöskurssia ensimmäisen vuoden opiskelijoille.

​​​​​​–​ Päädyin vähän vahingossa valtiovarainministeriöön perustamaan Valtion tieto- ja viestintätekniikkakeskus Valtoria. Se on edelleen hauskin ja opettavaisin tiimityökokemukseni tähänastisella työurallani, ja projektin aikana sain myös enemmän vastuuta ja kehityin.

​​​​​​–​ Kun Valtori oli kasattu, sain viran budjettiosastolta. Minusta ei siis tullut pankin tätiä, mutta virkahenkilö osastolle, joka valmistelee hallituksen finanssi- ja talouspolitiikkaan liittyviä asioita. 

​​​​​​–​ Tällä hetkellä kehitämme tiimimme kanssa valtiolle uutta tietojärjestelmää budjetin valmistelua varten. Sen yhteydessä suunnittelemme ja rakennamme uutta verkkosivua, josta kansalaiset saavat tietoa valtion budjetista. Toimin verkkosivun tuoteomistajana.

​​​​​​–​ Valtiovarainministeriössä on parasta työn yhteiskunnallinen merkitys. Ei tarvitse miettiä, miksi me tätä tehdään.

​​​​​​–​ Humanistillekin näyttää olevan tilaa ekonomistien ja juristien joukossa, ja hyvä niin. En tiedä lähdenkö täältä koskaan pois.​

Tiia Jalonen
Erityisasiantuntija