Tiia Jalonen avaa valtion budjetin kaikille näkyväksi

Erityisasiantuntija Tiia Jalonen kertoo uratarinassaan, miten hän päätyi Turun yliopistosta kehittämään uutta tietojärjestelmää budjetin valmistelua varten.

"Halusin lapsena pankin tädiksi. Lähdin kuitenkin opiskelemaan Turun yliopistoon saksaa, ranskaa ja valtio-oppia. Opinahjosta tulikin ensimmäinen aikuisten oikea työpaikkani, ja viihdyin siellä hyvin. Opetin muun muassa saksa-suomi-käännöskurssia ensimmäisen vuoden opiskelijoille.

​​​​​​Päädyin vähän vahingossa valtiovarainministeriöön perustamaan Valtion tieto- ja viestintätekniikkakeskus Valtoria. Se on edelleen hauskin ja opettavaisin tiimityökokemukseni tähänastisella työurallani, ja projektin aikana sain myös enemmän vastuuta ja kehityin.

​​​​​​Kun Valtori oli kasattu, sain viran budjettiosastolta. Minusta ei siis tullut pankin tätiä, mutta virkahenkilö osastolle, joka valmistelee hallituksen finanssi- ja talouspolitiikkaan liittyviä asioita. 

​​​​​​Tällä hetkellä kehitämme tiimimme kanssa valtiolle uutta tietojärjestelmää budjetin valmistelua varten. Sen yhteydessä suunnittelemme ja rakennamme uutta verkkosivua, josta kansalaiset saavat tietoa valtion budjetista. Toimin verkkosivun tuoteomistajana.

​​​​​​Valtiovarainministeriössä on parasta työn yhteiskunnallinen merkitys. Ei tarvitse miettiä, miksi me tätä tehdään.

​​​​​​Humanistillekin näyttää olevan tilaa ekonomistien ja juristien joukossa, ja hyvä niin. En tiedä lähdenkö täältä koskaan pois."​

Tiia Jalonen
Erityisasiantuntija