Hankintataitojen kehittäminen -teemaryhmän tehtävänä on suunnitella ja käynnistää konkreettiset toimet, joilla tuetaan kansallisen julkisten hankintojen strategian tavoitteiden toimeenpanoa. Teemaryhmä edistää strategian tahtotilaa: Teemme hankinnat ammattimaisesti ja kehitämme osaamistamme jatkuvasti.
Hankintataitojen jatkuva kehittäminen on edellytys onnistuneille hankinnoille. Osaamisen kehittämisessä ei tule keskittyä pelkästään kilpailutusprosessin tekniseen läpivientiin, vaan kehittämisessä tulee huomioida laajemmin koko prosessi organisaation tarpeiden suunnittelusta tehtyjen sopimusten ja toimittajien hallintaan. Hankintaosaamista tarvitaan läpi koko organisaation, eikä hankintoja tule nähdä erillisenä tukitoimintona.
Tavoitteet
Kartoitamme hankintojen osaamistason kokonaiskuvan sekä kansallisella että hankintayksikkö-tasolla
Ylläpidämme ja kehitämme hankintoihin liittyvää osaamistamme sekä strategisella että operatiivisella tasolla
Lisäämme hankintoihin liittyvää koulutusta
Varmistamme vaikuttavan ja laadukkaan hankintojen tutkimustoiminnan
Ensivaiheen toimenpiteet
Laaditaan ja toteutetaan sähköinen arviointityökalu perustuen EU:n komission kanssa yhteistyössä laadittuun arviointikehikkoon tai mahdollisesti kehitetään jotain muuta jo olemassa olevaa sähköistä työkalua.
Tämä työkalu otetaan jatkuvaan käyttöön valtakunnallisesti hankintaosaamisen kartoittamiseksi. Työkalun avulla tunnistetaan osaamisen kehittämisen kohteet ja edistetään ammattimaista hankintatoimea. Näin hankintayksiköillä on mahdollisuus selvittää omia vahvuuksiaan ja kehittämistarpeitaan, mutta työkalu tuottaa tietoa myös kansalliselle tasolle ohjaamaan kansallisen tason toimenpiteitä.
Valtiovarainministeriö teettää selvityksen eri toimijoiden roolista hankintastrategian tavoitteiden saavuttamisen sekä tuottavuuden ja digitalisaation edistämisen näkökulmasta. Tällä hetkellä useat eri tahot (mm. Hansel, Valtiokonttori, Valtioneuvoston kanslia, Julkisten hankintojen neuvontayksikkö, Suomen Yrittäjät, KEINO, HAUS kehittämiskeskus, SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry) antavat neuvontaa ja tukea julkisten hankintojen kehittämiseksi. Toimijakenttä on nykytilanteessa hajanainen ja kokonaiskuva toimivuudesta ja mahdollisista aukoista puuttuu.
Tarkoitus on arvioida nykyisen neuvonnan ja tuen riittävyys sekä hankintayksiköiden että tarjoajien näkökulmasta. Analysoidaan mahdolliset aukot ja tarvittavat kehitysratkaisut. Arvioinnissa huomioidaan valmisteilla olevan kansallisen julkisten hankintojen strategian tehokkaan toimeenpanon ja pysyvien tulosten saavuttamisen edellytykset.
Laaditaan selvitys, mistä koulutuksista ja tutkinto-ohjelmista todennäköisesti päädytään julkisten hankintojen tehtäviin. Selvityksessä huomioidaan myös ruotsinkielinen koulutus ja tutkinto-ohjelmat.
Selvitetään myös, missä oppilaitoksissa on julkisten hankintojen pää- tai sivuainevaihtoehto tai missä koko tutkinto on suunnattu julkisiin hankintoihin.
Lisäksi varmistetaan ja lisätään julkisia hankintoja käsittelevä jakso koulutuksiin ja tutkinto-ohjelmiin, joista todennäköisesti päädytään julkisten hankintojen tehtäviin osana tehtävänkuvaa tai päätoimisesti. On tärkeää, että koulutusjaksot eivät käsittele pelkästään hankintalainsäädäntöä, vaan myös laajemmin hankinnoissa käytännössä tarvittavia tietoja ja taitoja sekä tarjoajanäkökulmaa. Varmistetaan osaajien saatavuus tarjoamalla riittävästi koulutusta hankintoihin keskittyvien tutkinto-ohjelmien lisäksi myös esimerkiksi täydennyskoulutuksina sekä hankintojen kurssitarjontana.
Sinunkin asiantuntemustasi tarvitaan –tule mukaan
Teemaryhmät ovat avoimia kaikille. Tule mukaan Hankintataitojen kehittäminen –teemaryhmään ja auta viemään julkisten hankintojen kehittämistä konkretian tasolla eteenpäin.
Lisätietoja antavat ja ilmoittautumiset teemaryhmiin ottavat vastaan:
Martina Nisula, ohjelmapäällikkö, valtiovarainministeriö, martina.nisula(at)vm.fi Katariina Huikko, johtava lakimies, Kuntaliitto, katariina.huikko(at)kuntaliitto.fi