Hankintataitojen kehittäminen
Hankintataitojen kehittäminen -teemaryhmän tehtävänä oli suunnitella ja käynnistää konkreettiset toimet, joilla tuetaan kansallisen julkisten hankintojen strategian tavoitteiden toimeenpanoa. Teemaryhmä edisti strategian tahtotilaa: Teemme hankinnat ammattimaisesti ja kehitämme osaamistamme jatkuvasti.
Hankintataitojen jatkuva kehittäminen on edellytys onnistuneille hankinnoille. Osaamisen kehittämisessä ei tule keskittyä pelkästään kilpailutusprosessin tekniseen läpivientiin, vaan kehittämisessä tulee huomioida laajemmin koko prosessi organisaation tarpeiden suunnittelusta tehtyjen sopimusten ja toimittajien hallintaan. Hankintaosaamista tarvitaan läpi koko organisaation, eikä hankintoja tule nähdä erillisenä tukitoimintona.
Tavoitteet
- Kartoitamme hankintojen osaamistason kokonaiskuvan sekä kansallisella että hankintayksikkö-tasolla
- Ylläpidämme ja kehitämme hankintoihin liittyvää osaamistamme sekä strategisella että operatiivisella tasolla
- Lisäämme hankintoihin liittyvää koulutusta
- Varmistamme vaikuttavan ja laadukkaan hankintojen tutkimustoiminnan
Tavoitteita edistävät toimenpiteet
Käynnistetään julkisten hankintojen mentorointiohjelma, jossa tarjotaan valmennuksellista tukea ja sparrausta julkisiin hankintoihin. Mentorointiohjelman tavoitteena on hankintaosaamisen jakaminen, valtakunnallinen verkostoituminen, hiljaisen tiedon siirtäminen, yhteistyön lisääminen yli organisaatiorajojen sekä hankintaosaamisen ammatillisen kehittymisen tukeminen.
Mitä on tähän mennessä tehty?
Mentorointiohjelma käynnistyi lokakuussa 2022. Mentorointiohjelmaan osallistuu yhteensä 114 julkisten hankintojen ammattilaista kuntasektorilta, yksityiseltä sektorilta, valtiolta sekä hyvinvointialueilta. Mentorointiohjelmassa on mukana 34 mentoria ja 80 aktoria eli mentoroitavaa. Ohjelma jatkuu 25.4.2023 saakka.
Julkisten hankintojen mentorointiohjelma on laatuaan ensimmäinen Suomessa ja se on herättänyt myös kansainvälistä kiinnostusta. Hankintataitojen kansallisesta kehittämistyöstä pyritään tekemään jatkuvaa, ja myös mentorointiohjelman jatkuvuutta arvioidaan ensimmäisten kokemusten myötä.
Julkisten hankintojen osaamista vahvistetaan – mentorointiohjelmassa mukana yli sata ammattilaista
Julkisten hankintojen osaamista vahvistetaan uudella mentorointiohjelmalla
Mentorointiohjelma järjestetään toisen kerran syksyllä 2023 suuren suosion ja hyvien kokemusten johdosta. Mentorointiohjelma järjestetään 11.9.2023–23.4.2024.
Suosittu julkisten hankintojen mentorointiohjelma saa jatkoa
Jatketaan hankintayksiköille tarkoitetun hankintaosaamisen itsearviointityökalun ja sen raportoinnin kehittämistä käyttäjäpalautteen perusteella. Tuetaan työkalun käyttöönottoa hankintayksiköissä. Suunnitellaan, kuinka hyödynnetään työkalusta saatavia tuloksia.
Mitä on tähän mennessä tehty?
Hankinta-Suomi on jatkanut aktiivista viestintää hankintaosaamisen itsearviointityökalusta. Työkalua on tuotu esiin eri viestintäkanavissa ja webinaareissa. Valtiokonttori on perustanut itsearviointityökalulle uuden verkkosivun, jossa on kattavasti tietoa työkalusta ja sen käyttöönotosta. Käyttäjäpalautetta on kerätty työpajamenetelmillä ja jatkosuunnitelmia työkalun kehittämiseksi on laadittu keväällä 2023. Ruotsinkielinen versio on julkaistu syksyllä 2023.
Konseptoidaan ja käynnistetään Hankinta-Suomi-oppimisklinikat, joissa tarjotaan hankintojen parissa työskenteleville käytännönläheistä apua ja vertaistukea Hankinta-Suomi-ohjelmassa toteutettujen työkalujen ja oppaiden käyttöönottoon sekä hyödyntämiseen omassa työssä. Oppimisklinikkoja järjestetään alkuun esimerkiksi Code of Conduct -mallipohjien soveltamisesta ja Varautuminen julkisissa hankinnoissa -oppaasta.
Mitä on tähän mennessä tehty?
Joulukuussa 2022 ja vuonna 2023 on järjestetty yhteensä 12 oppimisklinikkaa 9 eri työkalusta ja oppaasta. Oppimisklinikoita järjestetään myös vuonna 2024 uuden Hankinta-Suomi-ohjelman toimesta.
Tehdään julkisten hankintojen alaa ja onnistuneita hankintoja tunnetummaksi viestinnän keinoin. Toimenpiteen toteutus suunnitellaan myöhemmin teemaryhmässä.
Mitä on tähän mennessä tehty?
Hankinta-Suomi nosti ensimmäistä kertaa julkiset hankinnat isosti esille Suomen suurimmassa opiskelu- ja uratapahtumassa Studia-messuilla 28-29.11.2023. Hankinta-aiheisella messuosastolla korkeakoulujen edustajat kertoivat nuorille julkisten hankintojen koulutus- ja uravaihtoehdoista toiminnallisilla pisteillä.
Yhteistyön tuloksena syntyi Opiskele julkisten hankintojen ammattilaiseksi –materiaali. Mukana olivat seuraavat 8 korkeakoulua: LUT, Turun yliopisto, Tampereen yliopisto, Itä-Suomen yliopisto, Metropolia, Jyväskylän ammattikorkeakoulu, Lapin ammattikorkeakoulu ja Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamk.
Yhteinen hyvä ei synny tyhjästä – Opiskele julkisten hankintojen ammattilaiseksi
Päivitetään vuonna 2017 laadittu Valtion hankintakäsikirja ja laajennetaan käsikirja koko julkisen sektorin yhteiseksi hankintakäsikirjaksi. Uusi hankintakäsikirja julkaistaan digitaalisena palveluna.
Mitä on tähän mennessä tehty?
Hankintakäsikirjan uudistamistyö aloitettiin lokakuussa 2022. Siihen sisällytettiin myös kuntien ja hyvinvointialueiden näkökulma. Uusi Julkisten hankintojen käsikirja julkaistiin syksyllä 2023 pdf:nä. Verkkojulkaisu ja ruotsinkielinen käännös valmistuvat kevään 2024 aikana.
Käsikirjan tarkoituksena on toimia julkisten organisaatioiden hankintaohjeiden sisältöä ja hankinnan toimintatapoja yhtenäistävänä ja kehittämistä tukevana mallina. Sitä voidaan hyödyntää julkisen organisaation hankintaohjeen laadinnassa ja hankintatoimen kehittämisessä, se ei siis ole suoraan organisaation hankintaohje.
Käsikirjan keskeisenä tavoitteena on kuvata havainnollisesti hankintalainsäädännön vaatiman kilpailuttamisen edellyttämät tärkeimmät toteutusvaiheet sekä antaa käytännön opastusta hankintojen suorittamiseen ja hankinnoista sopimiseen.
Käsikirja on tarkoitettu kaikille julkishallinnon hankintayksiköille
- valtion virastoille ja laitoksille, kunnille ja kuntien liikelaitoksille, hyvinvointialueille, seurakunnille ja muille hankintalain piirissä oleville hankintayksiköille sekä tarjoajille.
Kohderyhmiä ovat
- hankintatoiminnan johtamisesta ja kehittämisestä sekä hankintojen suunnittelusta vastaavat henkilöt, hankinnan valmistelusta ja kilpailutuksesta vastaavat hankinta-asiantuntijat ja substanssiasiantuntijat
- tilauksia tekevät henkilöt, laskujen käsittelyyn osallistuvat henkilöt sekä sopimushallintaan osallistuvat henkilöt.
Järjestetään kaikille hankintatutkijoille avoimia tapaamisia. Tapaamisten tavoitteena on tukea tutkimustiedon hyödyntämistä julkisella sektorilla, edistää uusien tutkimusideoiden syntymistä yhteistyössä hankintayksiköiden kanssa sekä mahdollistaa hankintatutkijoiden yhteistyötä kansallisella tasolla.
Mitä on tähän mennessä tehty?
Ensimmäinen hankintatutkijoiden tapaaminen järjestettiin 8.11.2022. Tuolloin keskusteltiin mm. siitä, hyödynnetäänkö tutkimustietoa riittävästi julkisella sektorilla. Tapaamisessa ideoitiin myös, millä tavoin tutkimustiedon hyödyntämistä voisi edistää julkisella sektorilla ja kehittää tutkimustiedon saavuttamista. Lisäksi pohdittiin, millaista yhteistyötä kaivataan lisää ja miten Hankinta-Suomi voisi tukea tarvittavaa yhteistyötä. Verkosto kokoontuu noin 3-4 kertaa vuodessa.
Laaditaan ja toteutetaan sähköinen arviointityökalu perustuen EU:n komission kanssa yhteistyössä laadittuun arviointikehikkoon tai mahdollisesti kehitetään jotain muuta jo olemassa olevaa sähköistä työkalua.
Tämä työkalu otetaan jatkuvaan käyttöön valtakunnallisesti hankintaosaamisen kartoittamiseksi. Työkalun avulla tunnistetaan osaamisen kehittämisen kohteet ja edistetään ammattimaista hankintatoimea. Näin hankintayksiköillä on mahdollisuus selvittää omia vahvuuksiaan ja kehittämistarpeitaan, mutta työkalu tuottaa tietoa myös kansalliselle tasolle ohjaamaan kansallisen tason toimenpiteitä.
Mitä on tähän mennessä tehty?
Hankintaosaamisen itsearviointityökalu on julkaistu hankintayksiköiden käyttöön kesäkuussa 2022. Itsearviointi sisältää yhteensä 30 kysymystä, jotka koskevat muun muassa hankintojen valmisteluun ja toteuttamiseen liittyviä valmiuksia sekä esimerkiksi vuorovaikutus- ja johtamistaitoja.
Itsearviointi on tarkoitettu hankintayksiköissä julkisten hankintojen parissa työskenteleville (esim. hankintojen asiantuntijat/suunnittelijat, toimiala-/substanssiasiantuntijat, hankinnoista päättävät henkilöt). Työkalun käyttäjä saa arvokasta tietoa omasta osaamisestaan, tukee organisaationsa osaamisen kehittämistä sekä osallistuu kansallisen hankintaosaamista koskevan tiedon keräämiseen.
Hankintaosaamisen itsearviointityökalulle on 17.11.2022 avattu oma palvelusivu valtiokonttori.fi-sivulla. Perustietojen lisäksi sivustolla on opetusvideot käyttöönotosta ja raportoinnista.
Valtiovarainministeriö teettää selvityksen eri toimijoiden roolista hankintastrategian tavoitteiden saavuttamisen sekä tuottavuuden ja digitalisaation edistämisen näkökulmasta. Tällä hetkellä useat eri tahot (mm. Hansel, Valtiokonttori, Valtioneuvoston kanslia, Julkisten hankintojen neuvontayksikkö, Suomen Yrittäjät, KEINO, HAUS kehittämiskeskus, SOSTE Suomen sosiaali ja terveys ry) antavat neuvontaa ja tukea julkisten hankintojen kehittämiseksi. Toimijakenttä on nykytilanteessa hajanainen ja kokonaiskuva toimivuudesta ja mahdollisista aukoista puuttuu.
Tarkoitus on arvioida nykyisen neuvonnan ja tuen riittävyys sekä hankintayksiköiden että tarjoajien näkökulmasta. Analysoidaan mahdolliset aukot ja tarvittavat kehitysratkaisut. Arvioinnissa huomioidaan valmisteilla olevan kansallisen julkisten hankintojen strategian tehokkaan toimeenpanon ja pysyvien tulosten saavuttamisen edellytykset.
Mitä on tähän mennessä tehty?
Laaditaan selvitys, mistä koulutuksista ja tutkinto-ohjelmista todennäköisesti päädytään julkisten hankintojen tehtäviin. Selvityksessä huomioidaan myös ruotsinkielinen koulutus ja tutkinto-ohjelmat.
Selvitetään myös, missä oppilaitoksissa on julkisten hankintojen pää- tai sivuainevaihtoehto tai missä koko tutkinto on suunnattu julkisiin hankintoihin.
Lisäksi varmistetaan ja lisätään julkisia hankintoja käsittelevä jakso koulutuksiin ja tutkinto-ohjelmiin, joista todennäköisesti päädytään julkisten hankintojen tehtäviin osana tehtävänkuvaa tai päätoimisesti. On tärkeää, että koulutusjaksot eivät käsittele pelkästään hankintalainsäädäntöä, vaan myös laajemmin hankinnoissa käytännössä tarvittavia tietoja ja taitoja sekä tarjoajanäkökulmaa. Varmistetaan osaajien saatavuus tarjoamalla riittävästi koulutusta hankintoihin keskittyvien tutkinto-ohjelmien lisäksi myös esimerkiksi täydennyskoulutuksina sekä hankintojen kurssitarjontana.
Mitä on tähän mennessä tehty?
Selvitys julkisten hankintojen koulutuksesta Suomessa vuonna 2021 julkaistiin helmikuussa 2022. Selvityksessä on kartoitettu julkisia hankintoja tekevien ammattilaisten koulutustaustoja sekä koostettu tietoa hankintakoulutusta tarjoavista oppilaitoksista. Selvityksen mukaan erityisesti julkisiin hankintoihin syventyvää hankintakoulutusta tarvittaisiin enemmän.
Tavoitteena hankintaosaamisen kartoittaminen
Hankinta-Suomi-ohjelmassa valmistellaan parhaillaan hankintayksiköiden käyttöön osaamisen itsearviointityökalua, jonka tavoitteena on tarjota hankintayksiköille mahdollisuus selvittää hankintaosaamisen vahvuuksia ja kehittämistarpeita yksityiskohtaisemmin. Työkalun käytön myötä kansallisella tasolla kertyvää tietoa ja nyt julkaistua koulutusselvitystä voidaan jatkossa hyödyntää hankintakoulutuksen ja julkisen hankintaosaamisen kehittämisessä entistä paremmin.
Selvitys julkisten hankintojen koulutuksesta Suomessa vuonna 2021
Valtiovarainministeriön tiedote 22.2.2022
Teemaryhmän vetäjät
- ohjelmapäällikkö Maria Röykkä, valtiovarainministeriö, puh. 050 598 4441, maria.roykka (at) gov.fi
- erityisasiantuntija Niina Ruuskanen, Suomen Kuntaliitto ry, puh. 046 920 0234, niina.ruuskanen (at) kuntaliitto.fi
- yliopettaja, KTM Marika Tuomela-Pyykkönen, Lapin ammattikorkeakoulu, marika.tuomela-pyykkonen (at) lapinamk.fi