FI SV

Virvoitusjuomien verotus

Laki virvoitusjuomaverosta (1127/2010) koskee alkoholittomia tai vähän alkoholia sisältäviä juomia, kuten mehuja, limonadeja, kivennäisvesiä ja kahvijuomia.

Virvoitusjuomien verotuotto oli 151 miljoonaa euroa vuonna 2017.

Veronalaiset tuotteet määritellään laissa tullitariffinimikkeiden avulla. Virvoitusjuomavero on kansallinen vero.

Vero määräytyy tuotteen mukaan

Vuonna 2014 virvoitusjuomien vero porrastettiin niin, että sokerittomien tuotteiden valmistevero on puolet pienempi kuin sokeria sisältävien juomien. Yli 0,5 prosenttia sokeria sisältävien virvoitusjuomien valmistevero on 22 senttiä litralta valmista juomaa. Muiden virvoitusjuomien valmistevero on 11 senttiä litralta.

Laimennettavista juomista vero kannetaan juomamäärän perusteella laimennuslitrojen mukaan. Sokeria sisältävien juomajauheiden vero on 140 senttiä kilogrammalta ja sokerittomien 95 senttiä kilogrammalta.

Valmisteveroa kannettiin vuoden 2016 loppuun myös makeisista ja jäätelöstä. Sokeriverotyöryhmä (1.1.2011–31.1.2013) selvitti makeisten, jäätelön ja virvoitusjuomien valmisteveron toimivuutta sekä sokeripitoisuuteen perustuvan sokeriveron käyttöönoton edellytyksiä.

Hallitus esittää korotuksia alkoholi- ja virvoitusjuomaveroon – ajoneuvoveroa ehdotetaan puolestaan kevennettäväksi (tiedote 4.10.2018)

Sokeriverotyöryhmän loppuraportti

Lisätietoa Verohallinnon Virvoitusjuomavero-ohjeesta (Verohallinto)

 

Jos sinulla on kysyttävää yksittäisestä veroasiasta, pyydämme ottamaan yhteyttä Verohallintoon.