Digitoimiston yhteistyöryhmät
Valtiovarainministeriö huolehtii tiedonhallintalain (906/2019) 7 §:n mukaisesti, että julkisen hallinnon tiedonhallintaa ja tieto- ja viestintäteknisten palvelujen tuottamista koskevan yhteistyön koordinointia varten on järjestetty valtion virastoissa ja laitoksissa toimivien viranomaisten sekä hyvinvointialueiden, hyvinvointiyhtymien ja kuntien viranomaisten yhteistyötavat ja -menettelyt.
Valtiovarainministeriö asetti tiedonhallintalain nojalla vuoden 2020 aikana neljä tiedonhallinnan yhteistyöryhmää, joissa seurattiin julkisen hallinnon digitalisaation ja tiedonhallinnan kehitystä sekä arvioitiin julkisen hallinnon tehtäviin, palveluihin ja tietojärjestelmiin suunniteltujen muutosten vaikutuksia viranomaisten toimintaan. Ryhmien toimikaudet ovat pääsääntöisesti päättyneet 31.12.2023. Tiedonhallintalakiin perustuvien yhteistyöryhmien toimikauden päättymisen ja digitoimiston uudelleenasettamisen sekä sille määrättyjen tehtävien myötä on ollut
tarkoituksenmukaista arvioida julkisen hallinnon digitalisaatioon ja tiedonhallintaan liittyvää sidosryhmätyötä uudelleen. Valmistelun tavoitteena oli konseptoida tiedonhallintalain perusteella asetettuja ryhmiä tukemaan digitoimiston työtä, vähentämään päällekkäisyyksiä ja ryhmien määrää
valtioneuvostossa.
Digitalisaation ja datatalouden strateginen yhteistyöryhmä
Digitalisaation ja datatalouden strateginen yhteistyöryhmän tavoitteena on vahvistaa julkisen hallinnon toimijoiden välistä yhteistyötä, koordinaatiota ja tiedonkulkua digitalisaation ja datatalouden vastuualueella, sekä muodostaa koko julkisen hallinnon yhteistä tilannekuvaa digitalisaation ja datatalouden kehittämiseen liittyvistä teemoista. Yhteistyöryhmässä käsitellään myös keskeisiä digitalisaatiota, datataloutta ja tiedonhallintaa koskevia sääntelyehdotuksia ja kehittämissuunnitelmia.
Digitalisaation ja datatalouden strateginen yhteistyöryhmä tukee ministeriöiden digitoimiston ja yhteiskunnan uudistamisen ministerityöryhmän toimintaa seuraamalla ja arvioimalla kansallisen digitaalisen kompassin toimeenpanoa. Yhteistyöryhmä toimii vaikuttavuuden parantamiseksi vuorovaikutuksessa digitoimiston muiden yhteistyöryhmien sekä ministeriöiden erilaisten asiantuntijaryhmien ja -verkostojen kanssa. Yhteistyöryhmän sihteeristöstä vastaa valtiovarainministeriö, ja sen toimikausi on 2.4.2024 – 31.12.2027.
Digitalisaation ja datatalouden strategisen yhteistyöryhmän tehtävänä on:
- Tuottaa strategista näkemystä ja kannanottoja poikkihallinnollisesti digitalisaation ja datatalouden johtamisen sekä digitoimiston tavoitteiden saavuttamisen tueksi
- Tukea julkisen sektorin yhteistyötä kansallisen digitaalisen kompassin toimeenpanon toteuttamisessa ja arvioida toimeenpanon vaikutuksia mm. digisalkkua ja digikompassin mittareita hyödyntäen
- Käsitellä julkisen hallinnon digitalisaation kannalta keskeisiä sääntelyehdotuksia ja kehittämiskokonaisuuksia.
Asiantuntijasihteeristö
Digitalisaation ja datatalouden strategisen yhteistyöryhmän yhteydessä toimii valmisteleva asiantuntijasihteeristö. Valmistelevan asiantuntijasihteeristön tehtävänä on valmistella strategisen yhteistyöryhmän toimintasuunnitelma, valmistella kokouksissa käsiteltävät aiheet ja osallistua taustaorganisaatioiden välisen tiedonkulun varmistamiseen poikkihallinnollisesti.
Valtionhallinnon tiedonhallinnan yhteistyöryhmä (VALTI)
Valtion tiedonhallinnan yhteistyöryhmän tehtävien painopisteenä on muodostaa yhteistä näkemystä ja kokonaistilannekuvaa valtionhallinnon tiedonhallinnan järjestämisestä sekä tukea hallinnonalojen ja digitoimiston toiminnan suunnittelua ja päätöksentekoa ICT-kehittämiseen liittyvissä asioissa. Yhteistyöryhmä toimii myös keskeisenä yhteistyöfoorumina valtionhallinnon tietoturvallisuuden ja tiedonhallinnan häiriötilanteita koskevan varautumisen asioissa. Ryhmän jäsenistö koostuu valtionhallinnon tietohallintojohtajista, ja sen sihteeristöstä vastaa valtiovarainministeriö.
Valtion tiedonhallinnan yhteistyöryhmän tehtävänä on:
- Yhteisen näkemyksen muodostaminen vaikuttavimmasta tavasta järjestää valtionhallinnon tiedonhallinta valtiovarainministeriön tieto- ja viestintätekniikkaa koskevan ohjaustehtävän tukena.
- Keskeisimpien valtionhallinnon tiedonhallinnan kehityshankkeiden seuraaminen ja toimenpiteiden strateginen yhteensovittaminen erityisesti valtion yhteisten palveluiden ja tietovarantojen näkökulmasta.
- Valtionhallinnon tietoturvallisuuden kehittymisen seuranta sekä tiedonhallinnan häiriötilanteiden varautumiseen liittyvien asioiden käsittely ja edistäminen.
- Valtionhallinnon ICT:n kokonaistilannekuvan muodostaminen sekä hallinnonalojen ja ministeriöiden pysyvän yhteistyöryhmän digitoimiston työn tukeminen ICT-kehittämiseen liittyvissä asioissa.
Yhteistyön vaikuttavuuden parantamiseksi Valtionhallinnon tiedonhallinnan yhteistyöryhmä toimii tarpeen mukaan vuorovaikutuksessa eri asiantuntijaverkostojen ja ekosysteemisen kanssa, erityisesti digitoimiston kontekstissa.
Julkisen hallinnon kyberturvallisuuden strateginen yhteistyöryhmä
Valtiovarainministeriö on asettanut toimikaudelle 12.6.2024 - 31.12.2027 julkisen hallinnon kyberturvallisuuden strategisen yhteistyöryhmän. Yhteistyöryhmä toimii strategisen tason ryhmänä, ja sen jäsenistö koostuu nimetyistä julkisen hallinnon organisaatioiden toimintojen kehittämisestä vastaavista johtajista.
Julkisen hallinnon kyberturvallisuuden strategisen yhteistyöryhmän tavoitteena on muodostaa koko julkisen hallinnon yhteistä tilannekuvaa digitalisaation ja datatalouden kehittämiseen liittyvistä kyberturvallisuuden teemoista. Julkisen hallinnon kyberturvallisuuden strateginen yhteistyöryhmä myös koordinoi tiedonhallintalain tarkoittamien tiedonhallintayksiköiden yhteistoimintaa sekä ylläpitää ja vahvistaa verkostoja valtioneuvoston ja koko julkisen hallinnon yhteistyölle. Lisäksi julkisen hallinnon kyberturvallisuuden strategisen yhteistyöryhmän tavoitteina on vahvistaa julkisen hallinnon toimijoiden välistä yhteistyötä, koordinaatiota ja tiedonkulkua kyberturvallisuuden alueella. Ryhmä tukee digitoimiston ja yhteiskunnan uudistamisen ministerityöryhmän toimintaa seuraamalla ja arvioimalla osaltaan kansallisen digitaalisen kompassin toimeenpanoa kyber- ja digiturvallisuuden alueilla.
Yhteistyöryhmä toimii vaikuttavuuden parantamiseksi vuorovaikutuksessa digitoimiston muiden yhteistyöryhmien sekä ministeriöiden erilaisten asiantuntijaryhmien ja -verkostojen kanssa. Yhteistyössä käsitellään keskeisiä kyberturvallisuutta koskevia sääntelyehdotuksia ja kehittämissuunnitelmia.
Julkisen hallinnon kyberturvallisuuden strategisen yhteistyöryhmän tehtävänä on:
- Seurata hallitusohjelman kyberturvallisuusasioiden edistymistä julkista hallintoa koskevien kirjausten osalta.
- Ennakoida julkisen hallinnon strategista kyberturvallisuustilannetta ja strategisia riskejä mukaan lukien merkittäviä teknologisia riskejä.
- Suunnitella ja seurata julkisen hallinnon kyberturvallisuuden vaikuttavuutta, hyötyjä ja kustannuksia sekä tarvittaessa priorisoida painopisteitä.
- Seurata yhteisiä EU:n, Naton ja kansainvälisen kyberturvallisuuden kehittämiseen vaikuttamista ja yhteistoiminnan tulosten hyödyntämistä julkisessa hallinnossa.
- Edistää julkisen hallinnon kyberturvallisuutta viranomaisten, yhteisöjen ja kansalaisten avoimena ja laajana yhteistoimintana
- Käsitellä julkisen hallinnon palvelutuotannon kyberturvallisuuden kannalta keskeisiä kansallisia ja kansainvälisiä strategioita ja linjauksia, sääntelyehdotuksia, kehittämiskokonaisuuksia, kannanottoja ja ohjeistusta.
- Lausua yhteisistä kyberturvallisuuskannanotoista ja yhteisestä kyberturvallisuuden ohjeistuksesta julkisessa hallinnossa
Julkisen hallinnon kyberturvallisuuden strateginen yhteistyöryhmä jatkaa aikaisemmin toimineen digitaalisen turvallisuuden strategisen johtoryhmän työtä.
Digipaneeli
Digipaneeli on liikenne- ja viestintäministeriön asettama digitoimiston korkean tason yhteistyöryhmä. Sen tavoitteena on luoda uusia avauksia ja ehdotuksia sekä luoda toimintamalleja, jotka tukevat yhteiskunnan uudistumista ja parantavat liiketoiminnan edellytyksiä. Digipaneeli tunnistaa keinoja, joilla uusia teknologioita voidaan ottaa käyttöön turvallisesti ja riskit huomioiden sekä toteuttaa ihmislähtöisiä digitaalisia julkisia palveluja. Lisäksi paneeli tukee Suomen vaikuttavuutta EU:ssa ja kansainvälisesti nostamalla esiin Suomelle tärkeitä digitalisaation, datatalouden ja teknologiakehityksen aloitteita.
Digipaneeliin on kutsuttu jäseniä yhteiskunnan eri sektoreilta. Digipaneeli on osa ministeriöiden välisen digitoimiston sidosryhmäyhteistyötä ja se raportoi toiminnastaan digitoimiston puheenjohtajistolle.
Digipaneelin puheenjohtajana toimii Liikenne- ja viestintäviraston teknologia- ja strategiajohtaja Kirsi Karlamaa. Paneeliin kutsutut jäsenet edustavat laaja-alaisesti yhteiskunnan eri näkökulmia. Paneelin toimintaan osallistuu myös virkakuntaa liikenne- ja viestintäministeriöstä, valtiovarainministeriöstä, työ- ja elinkeinoministeriöstä sekä opetus- ja kulttuuriministeriöstä. Digipaneeli voi työssään kuulla asiantuntijoita. Digipaneelin toimikausi on 1.8.2024–31.5.2026.
Digipaneelin tehtävänä on:
- Tuottaa laaja-alaista ja tulevaisuuteen suuntaavaa kokonaiskuvaa digitalisaation, datatalouden ja teknologisen kehityksen mahdollisuuksista ja haasteista Suomelle.
- Tunnistaa ja luoda uusia, ennalta huomaamattomia avauksia ja toimintamalleja, joilla Suomi pysyy digitalisaation, datatalouden ja teknologisen kehityksen globaalissa kärjessä tulevaisuudessa.
- Antaa suosituksia tulevaisuuden haasteiden ratkaisemiseksi siten, että kestävän digitalisaatiokehityksen näkökulmat otetaan huomioon.
- Kuulla asiantuntijoita ja aktivoida tulevaisuuteen suuntaavaa keskustelua digitalisaation, teknologisen kehityksen ja digitaalisten palvelujen kehittämisen mahdollisuuksista ja vaikutuksista. Työssä otetaan huomioon myös digitalisaation etiikkaan ja turvallisuuteen liittyvät näkökulmat.
- Tuoda oman alansa tietoa yhteiseen keskusteluun ja jakaa tietoa omissa verkostoissaan paneelin tavoitteista ja työn tuloksista. Digipaneeli viestii avoimesti toiminnastaan ja työnsä tuloksista.
- Tukea digitoimiston ennakointityötä ja kansallisen digitaalisen kompassin toimeenpanoa sekä tehdä aloitteita Suomen digitaalisen kompassin päivitystarpeista.
Tutustu tarkemmin valtioneuvoston Hankeikkuna-sivustolla