Materialbank för utveckling av statsunderstödsverksamheten
Materialbanken för utveckling av statsunderstödsverksamheten innehåller information och verktyg till stöd för statsbidragsmyndigheterna. Materialbanken har beretts inom ramen för finansministeriets statsunderstödsprojekt och den är också avsedd för sådana statsbidragsmyndigheter som använder sina egna digitala tjänster vid administreringen och behandlingen av statsunderstöd.
Materialbanken kan utnyttjas också av dem som ansöker om eller beviljas statsunderstöd till exempel vid planeringen av projekt som genomförs som ett samarbete mellan flera aktörer. Effektkedjorna gör det lättare att strukturera verksamheten och de resultat som eftersträvas.
Materialbanken för utveckling av statsunderstödsverksamheten stöder
- den strategiska utvecklingen av statsunderstödsverksamheten
- utvecklandet av kommunikationen om statsunderstöd
- utvecklandet av förfarandena för administreringen av statsunderstöd.
Materialbanken kan också från fall till fall användas för att granska särskilda statsunderstödsärenden. Handböckerna är praktiska och påminner om manual och de är avsedda att tillämpas utifrån den aktuella situationen.
Administrationen av statsunderstöd
Handboken Valtionavustusten hallinnoinnin perusteita ja hyviä käytäntöjä (Grunderna för administrationen av och god praxis för statsunderstöd) är en sammanställning av den rättsliga grunden, allmänna principer, utgångspunkter, exempel och rättsfall till stöd för statsbidragsmyndigheterna. Med administrationen av statsunderstöd avses beredning och genomförande av statsunderstödsprogram, stödsystem eller andra motsvarande helheter med anknytning till statsunderstöd (beviljande och betalning av statsunderstöd samt övervakning av användningen av statsunderstöd).
Organisering av tillsynen av statsunderstödsverksamheten
Statsbidragsmyndigheterna har en lagstadgad skyldighet att övervaka att de statsunderstöd som de beviljat används på ett korrekt och verkningsfullt sätt. De ska också se till att statliga medel används i enlighet med principerna för god ekonomi och god förvaltning. Handboken för statsbidragsmyndigheterna sammanfattar de förfaranden och modeller som statsbidragsmyndigheterna kan tillämpa när de ordnar tillsynen över statsunderstödsverksamheten och exempelvis utarbetar anvisningar om den. I handboken betonas framförhållning och riskbaserad tillsyn, och statsbidragsmyndigheterna uppmanas att öka statsunderstödens genomslagskraft och transparens.
Ordnande av tillsynen över statsunderstödsverksamheten
Standardvillkor för statsunderstöd
Standardvillkoren för statsunderstöd är en handling i vilken man har sammanställt de allmänna villkoren och begränsningarna för användningen av statsunderstöd. Standardvillkoren fogas som bilaga till beslutet om beviljande av statsunderstöd. Alla statsbidragsmyndigheter utarbetar sina egna standardvillkor med stöd av handboken Standardvillkor för statsunderstöd.
Standardvillkoren för statsunderstöd: Handbok för statsbidragsmyndigheterna till stöd för utarbetandet av allmänna villkor och begränsningar för användningen av statsunderstöd
I Ordlistan för statsunderstöd definieras de centrala begreppen inom statsunderstödsverksamheten. Begreppen ges riksomfattande termrekommendationer samt motsvarigheter på svenska och engelska. De begrepp som definieras anknyter till exempel till verksamhet som finansieras med statsunderstöd samt verksamhetsobjekt, verksamhetens genomslagskraft och utvärdering av verksamheten.
Målet är att förtydliga och förenhetliga de begrepp som används av statsbidragsmyndigheterna. Med hjälp av ordlistan kan även de som ansöker om och beviljas statsunderstöd tillämpa en klar och enhetlig kommunikation om statsunderstöd.
Ordlista för statsunderstöd: andra utökade upplagan
Ordlistan för statsunderstöd finns tillgänglig med samma innehåll i följande tjänster:
Ordlista för statsunderstöd i tjänsten sanastot.suomi.fi
Ordlista för statsunderstöd i statsrådets termbank Valter.
Ordlista för statsunderstöd i termbanken TEPA.
Ordlistans språkversioner på finska, svenska och engelska finns också tillgängliga som separata dokument:
En ändring av verksamheten innebär att man stärker den kunskapsbaserade ledningen och ökar genomslaget i statsunderstödsverksamheten. Denna förändring har jämte sina principer formulerats till en verksamhetsmodell för informations- och effektbaserad statsunderstödsverksamhet och en handbok om den. Verksamhetsmodellen betonar planering och utvärdering av statsunderstöd samt utnyttjande av information som uppkommer i alla skeden av statsunderstödsverksamheten.
Den gemensamma verksamhetsmodellen för statsunderstödsverksamheten är med sina riktlinjer avsedd för de statsbidragsmyndigheter som arbetar med att utveckla statsunderstödsverksamheten när det gäller att förnya verksamhetssätt och verksamhetskulturer.
Handbok om verksamhetsmodell för statsbidragsmyndigheterna
Handbok om en gemensam verksamhetsmodell för statsunderstödsverksamheten
Verktyg för planering och utvärdering av verksamheten
Verktygen för planering och utvärdering av verksamheten är avsedda för statsbidragsmyndigheterna i deras arbete för att utveckla statsunderstödsverksamheten, men de är till nytta också i andra situationer. Till exempel sökande och mottagare av statsunderstöd kan utnyttja effektkedjorna när de planerar projekt eller bedömer sin verksamhet.
Följande verktyg beskrivs i handboken, och de är fritt tillgängliga. Verktyg kan utarbetas utifrån bifogade modellbilder till exempel på en valfri digital whiteboardtavla.
Identifiering av aktörer för analys av fenomenet (nätverkslandskap)
Genomförande av en analys av fenomenet och nätverket (fenomenkarta och nätverkskarta)
Planering av verksamheten med hjälp av effektkedjor (effektkedja)
Planering av verksamheten (canvas)
Fenomenbaserad modell för planering av verksamheten (modell)
Uppställande av mål och identifiering av mätare utifrån effektkedjor
Uppställande av mål (samhälleliga, strategiska och operativa mål)
Utvärdering av mål (förnyelse, strategi och mätbarhet)
Identifiering av bedömningskriterier utifrån effektkedjor
Förnyande av nätverk (processbeskrivning)
Spektret av statsunderstöd är så omfattande att förfarandena i anslutning till dem varierar. Variationerna i praxis är delvis onödiga. Finansministeriet har i sin publikationsserie för förvaltningspolitik publicerat rapporter som behandlar förfarandena i anslutning till statsunderstöd för olika grupper av sökande. I rapporterna ingår också förslag till utveckling av statsunderstödsverksamheten för statsbidragsmyndigheterna.
Understöd och stöd till organisationers medelsanskaffning i statsunderstödsverksamheten
Utveckling av kommunernas praxis i fråga om statsunderstöd: Slutrapport
Utveckling av kommunernas praxis i fråga om statsunderstöd: Lägesrapport
Statsunderstöd som beviljas privatpersoner och praxis i anslutning till dessa understöd
Utveckling av statsunderstöd och samfinansierad verksamhet som beviljas forskningsorganisationer
Utveckling av praxis i anslutning till statsunderstöd som beviljas företag