Ansökan om finansiering – frågor och svar
Vi sammanställde frågor och svar om ansökan om finansiering. Denna sida behandlar Finlands plan för återhämtning och resiliens.
Finlands program för hållbar tillväxt omfattar även sex andra program genom vilka man delar ut finansiering ur återhämtningsinstrumentet.
-
Arbets- och näringsministeriets förvaltningsområde
Jord- och skogsbruksministeriets förvaltningsområde
- Skogsprojekt: jord- och skogsbruksministeriets webbplats.
-
Tillväxt- och internationaliseringsprogrammet för vattenexpertis: jord- och skogsbruksministeriets sidor och närings-, trafik- och miljöcentralens sidor
-
Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling: Webbplatsen Landsbygd.fi
Kommunikationsministeriets förvaltningsområde
- Information om ansökan om finansiering för ekosystem för elektrifierad tung trafik finns på Transport- och kommunikationsverkets webbplats.
- Information om bredbandsprogrammet finss på Transport- och kommunikationsverkets sidor.
Miljöministeriets förvaltningsområde
- Gipsbehandlingen av åkrar: Webbplatsen för gipsprojektet (KIPSI)
Social- och hälsovårdsministeriets förvaltningsområde
- Information om ansökan om finansiering publiceras på social- och hälsovårdsministeriets webbplats.
Undervisnings- och kulturministeriets förvaltningsområde
- Undervisnings- och kulturministeriet, arbets- och näringsministeriet, KEHA-centralen, Finlands Akademi och Servicecentret för kontinuerligt lärande och sysselsättning informerar om de ansökningar om finansiering som de ansvarar för. Mer information finns på undervisnings- och kulturministeriets webbplats.
finansministeriet
-
EU-förordningen säger att ingen åtgärd som ingår i planen för återhämtning och resiliens får orsaka någon betydande skada (do no signicifant harm, DNSH) för de sex miljömål som definierats i EU:s taxonomiförordning:
- Begränsning av klimatförändringen
- Anpassning till klimatförändringen
- Hållbar användning och skydd av vatten- och naturresurser
- Övergång till cirkulär ekonomi
- Förebyggande och minskning av förorening av miljön
- Skydd och återställande av den biologiska mångfalden och ekosystemen.
Finland ska lägga fram en utvärdering enligt DNSH-principen om samtliga åtgärder som ingår i planen för återhämtning och resiliens. Detta betyder att medlemsländerna ska utarbeta en skild skadebedömning av varje åtgärd som ingår i de olika delområdena i planen.
En allmän utvärdering eller en utvärdering på delområdesnivå räcker inte, utan DNSH-principen ska iakttas i urvals- och kvalifikationskriterierna för projekten. Detta gäller både åtgärder som anses främja grön övergång och alla andra åtgärder som ingår i planen för återhämtning och resiliens.
Även om åtgärderna kan främja grön övergång på ett betydande sätt inom vissa branscher, såsom industrin, trafiken och energibranschen, finns det beroende på planeringen av och konsekvensbedömningarna för reformerna också en risk att de leder till betydande skada för vissa miljömålsättningar. Sådana projekt kan inte genomföras som en del återhämtningsplanen.
De parter som beviljar finansieringen gör också de projektspecifika DNSH-utvärderingarna. Sökandena bör bereda sig för att göra en självvärdering ur DNSH-perspektiv i samband med ansökan om finansiering.
Mera information om DNSH-utvärderingen:
Europeiska kommissionens meddelande
finansministeriet
-
Varje ministerium förvaltar och övervakar verkställandet inom det egna förvaltningsområdet. Ministerierna och de understödsbeviljande myndigheterna svarar för åtgärderna med stöd av statsunderstödslagen eller speciallagstiftningen.
Ministerierna och de övriga understödsbeviljande myndigheterna svarar i enlighet med EU-lagstiftningen, den nationella lagstiftningen och finansministeriets bestämmelser och anvisningar för att målen uppnås, för sund medelsförvaltning, effektiva förvaltnings- och tillsynsförfaranden samt tillhörande dokumentering av arbetet och för åtgärder som förutsätts av iakttagelser från kontroller. Verksamheten stöder sig i de kvalitativa och kvantitativa informationsinnehållen i informationssystem som väljs för användning.
Ministerierna inom sina respektive förvaltningsområden och de myndigheter som beviljar stöd sköter uppgifter som har ett samband med ansökning, beviljande, utbetalning, uppföljning, övervakning, återkrav samt andra fortsatta åtgärder som gäller investeringar och reformer, samt nödvändiga återkrav och andra efteråtgärder. Myndigheterna ser till att all nödvändig information om åtgärderna och stödtagarna finns till handa i informationssystemen. De myndigheter som administrerar understöden svarar på operativ nivå för uppföljningen och rapporteringen om uppnåendet av målen, för sund medelsförvaltning, för effektiva förvaltnings- och tillsynsförfaranden samt tillhörande dokumentering av arbetet och för åtgärder som förutsätts av iakttagelser från kontroller.
De myndigheter som beviljar understöd ska i enlighet med nationell lagstiftning se till att stödet används i enlighet med stödvillkoren och tillämplig EU-lagstiftning och nationell lagstiftning. De myndigheter som beviljar understöd svarar för den innehållsmässiga styrningen av projekten och åtgärderna, och de verkställer kontroller som syftar till att förebygga, identifiera och korrigera fel och övervaka villkoren för understödsenlighet, inklusive uppnåendet av delmål och målsättningar. Eventuella återkrav och vid behov andra rättsliga efteråtgärder inleds på basis av upptäckt missbruk.
Genomförande och uppföljning av Finlands plan för återhämtning och resiliens (Statskontoret)finansministeriet
-
Ja, det kan du. Du får information om finansieringsmöjligheterna på Team Finlands Market Opportunities -webbplats när du använder sökordet RRF.
Webbplatsen Market Opportunities
Medlemsstaternas planer för återhämtnings och resiliens (Europeiska kommissionens webbplats)
finansministeriet