Talouden suhdannenäkymät vuosina 2024–2027
Suomen talous kääntyi taantumasta hienoiseen kasvuun alkuvuoden aikana, mutta vuositasolla bruttokansantuote (BKT) jää 0,3 prosenttia pienemmäksi vuonna 2024 kuin edellisvuonna. Eniten tuotantoa on heikentänyt rakentamisen merkittävä vähentyminen ja tänä vuonna myös yksityinen kulutus hieman laskee. Kasvua sen sijaan tulee ulkomaankaupasta. Vienti on kasvanut haastavasta ympäristöstä huolimatta. Inflaation hidastuminen ja korkojen lasku kääntävät sekä kulutuksen että investoinnit kasvuun ensi vuonna. Kasvua heikentävät kuitenkin julkisiin menoihin kohdistuvat säästöt ja verojen korotukset. Vuonna 2025 BKT kasvaa 1,6 prosenttia ja 1,5 prosenttia vuosina 2026 ja 2027.

Maailmantalouden positiivisia näkymiä varjostavat riskit
Maailmantalouden näkymät ovat varovaisen positiiviset, mutta niitä varjostavat merkittävät riskit. Kasvu on säilynyt kohtuullisen vahvana huolimatta kauppapoliittisista jännitteistä ja geopoliittisista haasteista. Euroalueella inflaation hidastuminen, reaalitulojen kasvu ja korkojen lasku tukevat elpymistä, mutta Saksan teollisuuden vaikeudet ja poliittiset riskit keskeisissä maissa luovat epävarmuutta ja ovat heikentäneet kasvunäkymiä. Yhdysvalloissa vahva työllisyystilanne ylläpitää yksityistä kulutusta, vaikka erittäin nopea kasvu hidastuukin ennustejaksolla. Kiinassa viennin elpyminen ja elvyttävä talouspolitiikka tukevat taloutta, mutta kotimaisen kysynnän heikkous ja deflaation uhka varjostavat näkymiä.
Keskeinen uhka maailmantalouden kasvulle on Yhdysvaltojen tuleva kauppapolitiikka ja muiden maiden vastaus siihen. Yhdysvaltojen tullien nostolla olisi negatiivisia vaikutuksia etupäässä sen omaan talouteen. Vastatoimet ja kauppasodan eskaloituminen sen sijaan heikentäisivät koko maailmantalouden kasvua.
Suomen viennin kasvu vauhdittuu, mutta odotettua hitaammin, sillä euroalueen vaimea talouskasvu jarruttaa erityisesti tavaraviennin kysyntää. Palveluiden viennin kasvu sen sijaan on jo nopeutunut. Viennin kasvusta huolimatta nettoviennin vaikutus talouskasvuun jää tulevina vuosina pieneksi, sillä myös tuonti kasvaa reippaasti investointien lisääntymisen myötä. Suomen vaihtotase onkin lievästi negatiivinen koko ennustejakson.
Reaalitulojen kasvu lisää kulutusta
Inflaatio on hidastunut selvästi ja lähivuosina se pysyy maltillisena. Veronkorotukset, kuten arvonlisäveron ja tupakkaveron nousut, nostavat kuluttajahintoja ja hidastavat inflaation laskua. Näiden välillisten veromuutosten vaikutus inflaatioon on vuosina 2025–2027 kumulatiivisesti yli prosenttiyksikön. Tästä huolimatta inflaatio säilyy hitaana, ja se on keskimäärin 1,5 prosenttia vuosina 2024–2027. Palveluiden hintojen nousu ylläpitää inflaatiota, mutta muuten hintapaineet ovat varsin maltilliset. Erityisesti energian hintojen lasku ja korkojen aleneminen tukevat inflaation hidastumista.
Inflaation hidastumisen myötä kotitalouksien reaalitulot ovat kääntyneet kasvuun. Tämä ei ole kuitenkaan heti näkynyt kulutuksessa, sillä kulutus on laskenut ja kotitalouksien säästäminen on kasvanut selvästi. Reaalitulojen kasvu hidastuu vuonna 2025, mutta yksityisen kulutuksen odotetaan silti kasvavan. Lainakorkojen lasku keventää asuntovelallisten velanhoitomenoja ja kertyneet säästöt alkavat suuntautua kulutukseen. Kulutuksen kasvu kiihtyy vuonna 2026 työllisyystilanteen kohentuessa.
Investoinnit lisääntyvät ensi vuodesta lähtien
Rakentamisen jyrkkä lasku näyttäisi pysähtyneen. Ensi vuodesta lähtien asuntorakentamisen odotetaan toipuvan, kun korkojen lasku piristää asuntomarkkinoita. Toipuminen kuitenkin kestää, sillä markkinoilla on edelleen paljon uusia asuntoja tarjolla. Muussa rakentamisessa nousu on nopeampaa. Sekä rakentamista että kone- ja laiteinvestointeja vauhdittavat osaltaan energiasiirtymä ja siihen liittyvät hankkeet. Erityisesti ensi vuodelle odotetaan paljon uusia investointeja, kun myös puolustushankinnat kasvattavat investointien määrää huomattavasti. Myös tutkimus- ja tuotekehitysinvestoinnit sekä digitalisaatioon liittyvät panostukset ovat kasvussa, ja niiden kasvua tukevat myös julkisten panostusten kasvu ja verokannusteet.
Työllisyyden toipuminen viivästyy
Työmarkkinoiden käänne parempaan siirtyy vuoteen 2025, jolloin talouden elpyminen lisää työvoiman kysyntää. Vuonna 2024 työllisyys heikkenee erityisesti teollisuudessa ja rakentamisessa, ja työttömyysaste nousee lähes 8,5 prosenttiin. Vaikka osaavan työvoiman puute hillitsee irtisanomisia, avoimet työpaikat vähenevät ja työttömyys kasvaa laaja-alaisesti. Vuonna 2025 työmarkkinat alkavat elpyä, mutta työttömyyden lasku on hidasta.
Vuosina 2026–2027 työllisyys paranee talouden vahvistuessa, ja työllisyysaste kääntyy uudelleen nousuun. Kasvua tukevat hallituksen työvoiman tarjontaa lisäävät toimet ja lisääntynyt maahanmuutto. Työttömyysaste laskee hitaasti ja on vuonna 2027 noin 7,4 prosentissa, mikä on yhä hieman rakenteellisen työttömyyden tasoa korkeampi. Työikäisen väestön kasvu lisää työvoimaa ja työllisyyttä pitkällä aikavälillä, mutta suhdannejaksolla se näkyy erityisesti alempana työllisyysasteena.
Työikäisen väestön määrän kasvu lisää potentiaalista tuotantoa
Keskipitkällä aikavälillä vuosina 2028–2029 Suomen talouden odotetaan kasvavan 1,4 prosenttia vuosittain. Kasvua pitää yllä se, että taantuman myötä Suomen talouden tuotanto on jäänyt alle potentiaalisen tasonsa ja ennustejaksolla tuotanto kuroo kiinni eroa potentiaaliseen tasoonsa. Maahanmuuton myötä työikäisen väestön määrä on kääntynyt kasvuun ja se on omiaan kasvattamaan Suomen talouden potentiaalista tuotantoa. Ennusteessa on nostettu oletusta maahanmuutosta myös tulevina vuosina, ei tosin niin paljon kuin Tilastokeskuksen tuoreessa väestöennusteessa.
Potentiaalisen tuotannon kasvua jarruttaa puolestaan jo pitkään jatkunut tuottavuuden erittäin heikko kasvu. Ennustevuosina kokonaistuottavuuden ei juuri arvioida kasvavan, kun 2000-luvun alkupuolella kasvu oli vielä keskimäärin noin kaksi prosenttia vuosittain.
Alun nopean kasvun jälkeen velkasuhde vakiintuu alijäämien supistumisen ja talouden elpymisen myötä
Julkisyhteisöjen rahoitusalijäämä on vuonna 2024 4,2 prosenttia suhteessa BKT:hen. Heikko talouden suhdanne heijastuu julkiseen talouteen monin tavoin, minkä lisäksi viime vuosien nopea inflaatio kasvattaa menoja tuntuvasti vielä tänä vuonna. Heikon suhdanteen vuoksi verotulot ovat kasvaneet maltillisesti. Omaisuustulot sen sijaan ovat kasvaneet tänä vuonna voimakkaasti, mikä näkyy erityisesti sosiaaliturvarahastoilla sekä vähäisemmissä määrin valtiolla. Menojen kasvu on jatkunut nopeana kaikilla sektoreilla, vaikkakin osittain eri syistä. Valtion menot kasvoivat erityisesti varautumiseen ja turvallisuuteen tehtyjen investointien vuoksi. Paikallishallinnossa menojen kasvua on ajanut henkilöstömenojen ja ostopalveluiden kasvu. Sosiaaliturvamenot puolestaan ovat kasvaneet eläkkeiden suurten indeksikorotusten takia sekä voimakkaasti kasvaneen työttömyyden myötä.
Vuonna 2025 verotulojen odotetaan kasvavan kuluvaa vuotta nopeammin, kun talouden toipuminen saa vauhtia ja veroja korotetaan. Omaisuustulojen nopea kasvu sen sijaan hidastuu. Lisäksi hallituksen päättämät toimet, joita on ennusteessa yhteensä noin 8 miljardia euroa vuoden 2027 tasolla, vahvistavat valtion taloutta voimallisesti ensi vuodesta alkaen.
Vuodesta 2025 alkaen eläkemenojen kasvu hidastuu, kun indeksikorotukset ovat viime vuosia maltillisemmat. Paikallishallinnossa nopein menojen kasvu näyttää nyt olevan takana, mutta paljon on kiinni tulevista palkkasopimuksista. Valtiontaloudessa erityisesti puolustusinvestoinnit nostavat menoja ensi vuonna ja pitävät ne korkealla tasolla lähitulevaisuudessa. Sopeutustoimien seurauksena työttömyysmenot kääntyvät laskuun korkeasta työttömyydestä huolimatta. Näiden tekijöiden vaikutuksesta julkisyhteisöjen alijäämän ennakoidaan pienenevän 3,5 prosenttiin suhteessa BKT:hen vuonna 2025. Alijäämä pienenee alle 3 prosenttiin suhteessa BKT:hen vuonna 2026, josta se jatkaa pienenemistään 2 prosentin tuntumaan vuonna 2029.
Tänä vuonna julkisyhteisöjen velkasuhde nousee yli 82 prosentin, josta se nousee 85 prosenttiin ensi vuonna. Alijäämien supistuminen ja ennustettu talouskasvu riittävät hidastamaan velkasuhteen kasvua ja vakiinnuttavat sen hetkellisesti vuosikymmenen vaihteessa. Mikäli hallituksen koko 9 miljardin euron toimenpidekokonaisuus toteutuu suunnitelmien mukaisesti, velkasuhde vakiintuu jo vaalikauden taitteessa ja pysyy vakaana pidemmän aikaa. Sen jälkeen velkasuhde kääntyy loivaan nousuun. Velkaennusteen ja -skenaarion epävarmuus on kuitenkin huomattava, ja näkymä useamman vuoden päähän on epäselvä. Väestöennusteen päivityksen ja muiden ennustemuutosten jälkeen kestävyysvajeen arvioidaan olevan noin 1,5 prosenttia suhteessa BKT:hen.

Riskit
Ennusteeseen epävarmuutta tekevät sekä maailmantalouden riskit että kotimainen talouskehitys. Yhdysvaltojen tuleva talouspolitiikka ja erityisesti kauppapolitiikka ovat riski maailmantalouden kasvulle. Toipuvalle eurotaloudelle eskaloituva kauppasota olisi myrkkyä jo aiempien geotalouden riskien lisäksi. Euroalueen ja koko maailmantalouden odotettua heikompi kasvu näkyisi myös Suomen taloudessa viennin kasvun hyytymisenä ja investointien lykkääntymisinä.
Kotimaan taloudessa kulutuksen kasvu on lykkääntynyt kotitalouksien säästämisen kasvaessa. Jos kuluttajat pysyvät varovaisina, vaikka korot laskevat ja tulot kasvavat, ei talouskaan kasva ennustetulla vauhdilla. Suomen taloudessa on kuitenkin myös positiivisia riskejä. Investointisuunnitelmia on varsin paljon ja niistä saattaa tulla talouteen ennustettua suurempi vetoapu. Maahanmuuton lisääntyminen on kasvattanut myös reilusti työvoiman ja talouden potentiaalia. Hyvien kysyntäolosuhteiden koittaessa taloudessa on myös hyvin kasvunvaraa ja tuotannon määrä saattaa yllättää myös positiivisesti.

Talouskasvuennusteen epävarmuutta voidaan kuvata menneisiin ennustevirheisiin perustuvilla luottamusväleillä ennusteen ympärillä. Luottamusvälit kuvaavat väliä, jolle toteutunut kehitys on aiemmissa ennusteissa osunut 80 prosentin todennäköisyydellä. Nämä luottamusvälit sisältävät kuitenkin vain normaalin ennusteisiin liittyvän epävarmuuden, eivätkä ne ota huomioon kullakin ennustekierroksella olevia erityisiä riskitekijöitä.
Taulukko 1. Keskeiset ennusteluvut | 2023 | 2024* | 2025* | 2026* | 2027* |
---|
Volyymin muutos, % | | | | | |
---|
Bruttokansantuote markkinahintaan | -1,2 | -0,3 | 1,6 | 1,5 | 1,5 |
Tavaroiden ja palvelujen tuonti | -6,6 | -0,3 | 4,4 | 3,0 | 2,8 |
Kokonaistarjonta | -2,9 | -0,3 | 2,4 | 1,9 | 1,9 |
Tavaroiden ja palvelujen vienti | 0,2 | 0,4 | 3,4 | 3,1 | 2,4 |
Kulutus | 1,3 | 0,1 | 0,7 | 1,0 | 1,1 |
yksityinen | 0,3 | -0,4 | 1,2 | 1,8 | 1,6 |
julkinen | 3,4 | 1,2 | -0,5 | -0,4 | 0,1 |
Investoinnit | -9,0 | -5,6 | 7,4 | 2,6 | 4,1 |
yksityiset | -10,1 | -8,1 | 5,3 | 4,2 | 4,8 |
julkiset | -3,6 | 6,0 | 15,9 | -2,9 | 1,2 |
Kokonaiskysyntä | -2,8 | -0,3 | 2,4 | 1,9 | 1,9 |
kotimainen kysyntä | -4,2 | -0,6 | 2,0 | 1,4 | 1,7 |
Taulukko 2. Julkisen talouden keskeiset ennusteluvut | 2023 | 2024* | 2025* | 2026* | 2027* |
---|
Suhteessa BKT:hen, % | | | | | |
---|
Julkisyhteisöjen menot | 55,7 | 57,4 | 56,9 | 55,9 | 55,1 |
Veroaste | 42,5 | 42,1 | 42,5 | 42,4 | 42,4 |
Julkisyhteisöjen nettoluotonanto | -3,0 | -4,2 | -3,5 | -2,9 | -2,5 |
Valtionhallinnon nettoluotonanto | -3,3 | -3,5 | -3,9 | -3,5 | -3,2 |
Julkisyhteisöjen velka | 77,1 | 82,5 | 85,0 | 86,1 | 86,3 |
Valtionvelka | 57,1 | 61,2 | 63,2 | 64,1 | 64,4 |
Taulukko 3. Muut keskeiset ennusteluvut | 2023 | 2024* | 2025* | 2026* | 2027* |
---|
Bruttokansantuote, arvo, mrd. euroa | 273 | 276 | 287 | 298 | 310 |
Bruttokansantuotteen hinta, muutos, % | 3,9 | 1,4 | 2,2 | 2,4 | 2,4 |
Palvelut, volyymin muutos, % | 0,4 | 0,2 | 0,5 | 1,0 | 1,1 |
Koko teollisuus, volyymin muutos, % | 2,1 | -0,1 | 3,0 | 2,0 | 1,5 |
Työn tuottavuus, muutos, % | -0,8 | 0,4 | 0,9 | 0,4 | 0,2 |
Työlliset, muutos, % | 0,3 | -1,0 | 0,2 | 1,2 | 1,2 |
Työllisyysaste (20–64-vuotiaat), % | 77,9 | 76,6 | 76,3 | 76,8 | 77,4 |
Työttömyysaste, % | 7,2 | 8,3 | 8,4 | 7,9 | 7,4 |
Kuluttajahintaindeksi, muutos, % | 6,2 | 1,6 | 1,1 | 1,4 | 1,8 |
Ansiotasoindeksi, muutos, % | 4,2 | 3,1 | 3,4 | 3,1 | 3,0 |
Vaihtotase, mrd. euroa | -1,1 | -0,2 | -1,2 | -0,8 | -1,4 |
Vaihtotase, suhteessa BKT:hen, % | -0,4 | -0,1 | -0,4 | -0,3 | -0,4 |
Lyhyet korot (euribor 3 kk), % | 3,4 | 3,6 | 2,4 | 2,1 | 2,0 |