Hoppa till innehåll
Statsrådet och ministerierna Media

Eurogruppen kom överens om betalningsposten åt Grekland

Finansministeriet
11.10.2016 9.52 | Publicerad på svenska 11.10.2016 kl. 12.28
Nyhet
Foto: EU

Eurogruppen bedömde måndagen den 10 oktober att Grekland genomfört de 15 överenskomna reformerna inom ekonomin och förvaltningen. Det betyder att betalningsposten på 1,1 miljarder euro nu kan verkställas.

Grekland har bland annat grundat en privatiseringsfond och reformerat sin skatteförvaltning, energisektor och administreringen av bankerna. Uppnåendet av de 15 milstolparna har varit villkoret för att Grekland ska kunna beviljas mera medel ur finansieringsprogrammet.

Eurogruppen kom överens om betalningsposten måndagen den 10 oktober i Luxemburg. Finansminister Petteri Orpo företrädde Finland vid mötet. Det formella beslutet om betalningsposten fattas av Europeiska stabilitetsmekanismens (ESM) direktion.

Grekland kan dessutom få 1,7 miljarder euro ur programmet i ett senare skede efter att det varit möjligt att kontrollera att Grekland betalat obetalda poster enligt överenskommelserna. ESM fattar ett skilt beslut om denna post.

Betalningsposterna är en del av det tredje låneprogrammet för Grekland, om vilket eurogruppen kom överens i augusti 2015. Låneprogrammet uppgår högst till 86 miljarder euro. Grekland har hittills erhållit 29 miljarder euro ur låneprogrammet.

Eurogruppens pressmeddelande (på engelska)
Bakgrundsinformation om Grekland och andra programländer (på finska)

Ytterligare information:

Pekka Morén, finansråd, tfn 02955 30290, pekka.moren(at)vm.fi
Ville Valkonen, specialmedarbetare, tfn 044 567 2201, ville.valkonen(at)vm.fi

Eurogruppen är ett informellt organ som koordinerar euroländernas ekonomiska politik och som främjar tillväxt. Gruppen inkluderar euroländernas finansministrar. Eurogruppen stakar ut politiska riktlinjer men beslutar inte om lagstiftningen.

Finanspolitiken Petteri Orpo