Hoppa till innehåll
Statsrådet och ministerierna Media

Förvaltningsreformerna ett tema vid Region- och lokalförvaltningsdagarna

Finansministeriet
17.8.2016 15.10
Pressmeddelande

Region- och lokalförvaltningsdagarna som ordnas av finansministeriet och Tammerfors universitet inleds den 17 augusti i Tammerfors. Vid den två dagar långa tillställningen diskuterar man hur förvaltningen kan stödja Finlands uppsving.

På onsdagen presenterades allmänna riktlinjer för förvaltningsutvecklingen samt pågående reformer. Statssekreterare Olli-Pekka Heinonen från finansministeriet påminde i sitt öppningsanförande att kontinuerligt pågående reformer kommer att vara en varaktig omständighet inom förvaltningen. Förvaltningens kompetens spelar en större roll än tidigare.

Förvaltningens verksamhet bör enligt OECD:s biträdande generalsekreterare Mari Kiviniemi vara ännu mera strategiskt, koordineringsinriktat och engagerande. Som exempel kan nämnas att kärnan av statsrådet i över 70 procent av OECD-länderna har tämligen begränsade möjligheter att säkerställa koordineringen mellan de olika ministerierna. Förvaltningen borde också vara ännu mera digital och informationsbaserad. 

Det viktiga med reformeringen av förvaltningen är att man agerar allt mera digitalt. Finland har ett gott förvaltningspolitiskt rykte, men vi måste våga genomföra reformer. Vi har t.ex. inte råd med att misslyckas med social- och hälsovårdsreformen, sade Kiviniemi.

Bättre möjligheter till tillväxt och välfärd genom landskapsreformen

Syftet med landskapsreformen är enligt projektchefen, understatssekreteraren Tuomas Pöysti att förbättra möjligheterna till tillväxt och välfärd. Vi står inför en ny slags möjlighet att skapa en förvaltning för framtiden.

Den bärande tanken i landskapslagen är att förstärka demokratin och omfattande delaktighet bland invånarna samt att utveckla den offentliga servicen. Landskapet utgör en serviceplattform för medborgare och företag. Målet är att åstadkomma tjänster och processer som på ett verkligt sätt utgår från kundperspektiv och människornas behov, konstaterar Pöysti.

Familje- och omsorgsminister Juha Rehula berättade om social- och hälsovårdsreformen. Social- och hälsovården kommer enligt minister Rehula att integreras och tjänsterna lösgöras från kommunerna eftersom enskilda kommuner är alltför små aktörer i framtiden. Företagshälsovården berörs inte i detta skede.

Lagpaketet som gäller landskapsreformen sänds på remiss i augusti. De nya landskapen inleder sin verksamhet vid ingången av 2019.

Professor Arto Haveri från Tammerfors universitet var ordförande för onsdagens tillställning. Överdirektören Päivi Laajala från finansministeriet är ordförande i morgon. Imorgon är det dags för inlägg om kommunernas förändrade roll och om medborgarnas nya digitala ärendehanteringssätt.

Presentationerna (på finska) publiceras på tillställningens webbplats varje dag efter att tillställningen avslutats.

Region- och lokalförvaltningsdagarna ordnas nu för tionde gången. De första dagarna hölls i Tammerfors 1999 under temat: Bästa förvaltningen i Europa. Sedan dess har dagarna ordnats i universitetsstäder runtom i Finland.

I år har dagarna ca 450 personer från statens lokal- och regionförvaltning samt från kommunerna. Företrädare för näringslivet och för tredje sektorn deltar också i tillställningen.

Förfrågningar:

Jaana Salmi, konsultativ tjänsteman, tfn 02955 30003, fornamn.efternamn(at)vm.fi

Förvaltningspolitiken Juha Rehula Kommunärenden aluehallintouudistus alueuudistus-arkisto reformit