Hoppa till innehåll
Statsrådet och ministerierna Media

Grekland går framåt med sina reformer

Finansministeriet
23.1.2018 10.30 | Publicerad på svenska 23.1.2018 kl. 11.17
Nyhet
Foto: EU

Eurogruppen enades måndagen den 22 januari i Bryssel om slutförandet av den tredje halvtidsöversynen av Greklands låneprogram. Grekland kan få nästa låneandel då landet genomfört även de sista av de så kallade föregripande åtgärderna.

Eurogruppen ansåg att Grekland genomfört de så kallade föregripande åtgärder som utgör villkoret för betalningen av låneandelen. Åtgärderna gäller bland annat skatte- och pensionsreformen, effektiviseringen av hälsovården och öppnandet av marknaderna, privatiseringsåtgärder samt åtgärder för hantering av bankernas nödlidande krediter.

Eurogruppen kom överens om att följande låneandel är 6,7 miljarder euro. Lånet ska användas framför allt för förfallna statliga lån samt för att förstärka statskassan.

Låneandelen är en del av Greklands tredje låneprogram som eurogruppen enades om i augusti 2015. Låneprogrammet uppgår sammanlagt till högst 86 miljarder euro. Grekland har hittills erhållit 40,2 miljarder euro av programmedlen, och landet har betalat tillbaka 2 miljarder.

Eurogruppen utvärderade dessutom fortsatta åtgärder som underlättar Greklands återinträde på skuldebrevsmarknaderna innan programmet löpet ut. Skapandet av en tillväxtstrategi för Grekland och dess betydelse för skuldtåligheten ansågs vara särskilt viktigt.

Finansminister Petteri Orpo företrädde Finland vid eurogruppens möte.

Lånemedlen betalas av Europeiska stabilitetsmekanismen (ESM). Det formella lånebeslutet fattas av ESM:s direktion efter att Grekland uppfyllt alla villkor.

Eurogruppens deklaration (på engelska)
Bakgrundsinformation om Grekland och stabiliteten på euroområdet

Ytterligare information:

Pekka Morén, finansråd, tfn 02955 30290, pekka.moren (at) vm.fi
Elisa Tarkiainen, specialmedarbetare, tfn 0400 774 789, elisa.tarkiainen(at)vm.fi

Eurogruppen är ett informellt organ som koordinerar euroländernas ekonomiska politik och som främjar tillväxt. Gruppen omfattar euroländernas finansministrar. Eurogruppen drar upp politiska riktlinjer men beslutar inte t.ex. om lagstiftningen.

Finanspolitiken Petteri Orpo