Hoppa till innehåll
Statsrådet och ministerierna Media

Luovien alojen toimintaa halutaan edistää
Ministeri Orpo tapasi Teoston edustajia

Finansministeriet
9.2.2017 15.40 | Publicerad på svenska 10.2.2017 kl. 10.36
Nyhet

Finansminister Petteri Orpo träffade torsdagen den 9 februari representanter för Teosto, upphovsrättsorganisationen för musikskapare. De diskuterade hur de kreativa branschernas verksamhet kan underlättas genom beskattningen.

”De kreativa branscherna, t.ex. musik, spel och film, är utmärkta exempel på den nya ekonomin. Finansministeriet utgår från att man i de kreativa branscherna ska ha möjlighet att verka som näringsidkare på samma villkor som inom andra näringar. Detsamma gäller verksamhet i bolagsform”, säger minister Orpo.

I regeringsprogrammet för statsminister Juha Sipiläs regering anges att regeringen ska utreda hur det kan göras mer sporrande i beskattningen att styra upphovsrättsinkomsterna till bolag.

Finansministeriets utredning är klar och utgör underlag för fortsatta diskussioner. Beslut om eventuella lagändringar fattas separat utifrån finansministeriets beredning.

Teosto är en upphovsrättsorganisation för musikskapare. Organisationen företräder 30 000 inhemska och uppemot 3 miljoner utländska kompositörer, textförfattare, arrangörer och musikförläggare.

Ytterligare information:

Ville Valkonen, specialmedarbetare, tfn 044 567 2201, ville.valkonen(at)vm.fi