Hoppa till innehåll
Statsrådet och ministerierna Media

Provprägling av jubileumsmyntet Det självständiga Finland 100 år under ledning av finansminister Orpo

Finansministeriet
30.11.2016 14.01 | Publicerad på svenska 2.12.2016 kl. 9.59
Nyhet
Petteri Orpo.
Foto: Suomen Rahapaja

Finland ger den 3 januari 2017 ut två jubileumsmynt, ett i guld och ett i silver, med anledning av 100-årsjubileumet. De första provexemplen präglades i dag vid Myntverket i Finlands anläggning i Vanda.

Den första provpräglingen av det gyllene myntet, vars nominella värde är 100 euro och som består av finländskt guld, gjordes av finansminister Petteri Orpo och designern Simon Örnberg som designat myntet.

 - Jubileumsmyntet Det självständiga Finland 100 som provpräglats i dag har tillverkats av finländskt guld, med finländsk erfarenhet och yrkeskompetens. Det kristalliserar på ett ypperligt sätt finländarnas och det 100-åriga Finlands unika gemensamma färd, säger finansminister Petteri Orpo.

Myntverket i Finland präglar alla jubileumsmynt enligt finansministeriets beslut.

Ett led i Finland 100-programmet

Alla jubileumsmynt som Myntverket i Finland producerar 2017 ingår i Finland 100-programmet. Myntverket öppnade jubileumsåret idag genom att prägla provexemplar vid anläggningen i Vanda.

Den av basmetaller präglade jubileumsserien Självständighetens årtionden, som lyfter fram prestationer och utmaningar under självständighetstiden, inleds också under jubileumsåret.

År 2017 ges även ut två olika specialmynt på två euro som används i det allmänna penningomloppet: ett med anledning av 100-årsjubileet och ett med anledning av den finländska naturen.

Myntverket i Finlands pressmeddelande
Myntverket i Finlands webbplats

Ytterligare information:

Mikko Kortelainen, specialmedarbetare, tfn 050 301 8334

Finansmarknaderna Petteri Orpo