Hoppa till innehåll
Statsrådet och ministerierna Media

Förhandlingsresultat om skatteavtalet mellan Finland och Portugal

Finansministeriet
23.4.2016 11.45
Pressmeddelande

Finansminister Alexander Stubb fick i dag ett brev från Portugals finansminister Mario Centeno som bekräftar Portugals förbindelse sig till det nya skatteavtalet. Det betyder att man nu uppnått ett förhandlingsresultat även om beskattningen av pensionsinkomster.

- Beskattningen utgör grunden för finansieringen av vårt välfärdssamhälle. Beskattningen måste vara rättvis och effektiv. Förnyandet av skatteavtalet med Portugal bereddes länge. Förhandlingar har förts i åratal, och i augusti i fjol tog jag för första gången upp ärendet på ministernivå. I våras var vi till och med beredda att säga upp det gällande avtalet. Jag är väldigt nöjd över att arbetet gett resultat och att ett nytt avtal nu åstadkoms, säger finansminister Alexander Stubb.

Detaljerna i det nya avtalet blir offentliga efter att avtalet undertecknats. Beredningen pågår, och avsikten är att Finland undertecknar avtalet så snabbt som möjligt.

Det gällande skatteavtalet mellan Finland och Portugal är från 1970. Finland har försökt förnya avtalet i över 20 års tid. Avtalet är föråldrat till många delar. Det motsvarar inte längre OECD:s modellskatteavtal eller Finlands skatteavtalspolitik. Artikeln som gäller beskattningen av pensioner har i synnerhet krävt ändring. Finland har också haft som mål att pensioner från den privata sektorn skulle beskattas i källstaten. I dagsläget har det enbart varit möjligt att beskatta pensioner inom den offentliga sektorn i Finland. Skatteavtalen garanterar i princip också att dubbel beskattning inte inträffar.

Ytterligare information:

Antero Toivainen, regeringsråd, tfn 02955 30098, fö[email protected]
Minna Ojala, konsultativ tjänsteman. tfn 02955 30291, fö[email protected]
Suvi Aherto, specialmedarbetare, tfn 050 349 6121, fö[email protected]

Alexander Stubb Beskattning