Hoppa till innehåll
Statsrådet och ministerierna Media

Finland säger upp skatteavtalet med Portugal

Finansministeriet
13.6.2018 13.56
Pressmeddelande

Finland säger upp sitt skatteavtal med Portugal torsdagen den 14 juni. Republikens president fattade onsdagen den 13 juni beslut om uppsägningen av avtalet och om stadfästandet av lagen om ärendet.

Avtalet är inte längre förenligt med Finlands nuvarande skatteavtalspolicy, eftersom det till exempel begränsar Finlands rätt att beskatta vissa pensioner som betalas från Finland till Portugal.

Vad sker härnäst?

Uppgörelsen säkerställer Finlands möjligheter att beskatta privata pensioner som betalas åt finländare bosatta i Portugal. Ärendet framskrider antingen så att:

  1. Portugal informerar Finland om godkännandet av det nya skatteavtalet före utgången av november 2018. Det nya avtalet träder i detta fall i kraft vid årsskiftet, men beskattningen av pensioner ändras efter en övergångsperiod, från och med 2022. Förändringen gäller pensioner som är beskattningsbara i Portugal.
  2. Portugal informerar inte Finland om godkännandet av det nya skatteavtalet före utgången av november. I så fall befinner sig Finland och Portugal i ett avtalslöst läge från och med ingången av 2019, och beskattningen av pensioner ändras redan nästa år.

Det föreslås att skatteavtalet mellan Finland och Portugal ska sägas upp (Pressmeddelande 12.4.)

Ytterligare information:

Anders Colliander, konsultativ tjänsteman tfn 02955 30289, anders.colliander(at)vm.fi

Beskattning