Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Euroryhmä sopi Kreikan lainaohjelmasta

Valtiovarainministeriö
14.8.2015 22.48
Tiedote
Kuva: EU:n neuvosto

Euroryhmä teki perjantaina 14. elokuuta poliittisen päätöksen Kreikan kolmannesta lainaohjelmasta. Ohjelman koko on enintään 86 miljardia euroa, ja se kestää kolme vuotta. Euromaiden osuus ohjelmasta toteutetaan Euroopan vakausmekanismin (EVM) kautta.

Kreikka saa EVM:ltä lainaa sillä ehdolla, että maan talouden ja hallinnon uudistaminen jatkuu. Ohjelman tavoitteena on palauttaa edellytykset talouskasvulle ja julkisen talouden vakautumiselle mahdollisimman nopeasti.

Kreikan parlamentti hyväksyi perjantaina ensimmäiset uuden ohjelman mukaiset uudistukset. Se on myös jo hyväksynyt suurimman osan 47 ns. ennakollisesta toimenpiteestä, jotka ovat ehtoina ensimmäisen lainaerän maksamiselle.

Ensimmäinen, suuruudeltaan 26 miljardin euron kokoinen, lainaerä maksetaan useassa alaerässä 20. elokuuta alkaen.

EVM:n hallintoneuvosto päättää lainaohjelmasta 19. elokuuta.

Kansainvälinen valuuttarahasto (IMF) päättää osallistumisestaan lokakuussa. Euromaat olivat yksimielisiä siitä, että IMF:n osallistuminen ohjelman rahoitukseen jatkossakin on välttämätöntä.

– Kreikan hallitus on tehnyt viime viikkoina kovaa työtä palauttaakseen luottamuksen ja viedäkseen erittäin nopeasti läpi eurohuippukokouksen vaatimia uudistuksia. Tämän ansiosta euroryhmä pystyi hyväksymään Kreikan uuden rahoitustukiohjelman, totesi valtiovarainministeri Alexander Stubb.

– Pidän erittäin tärkeänä, että ohjelmaan liittyy vahva ehdollisuus. Piikki ei ole auki. Lainaeriä vapautetaan vain uudistuksia vastaan ja troikka-instituutioiden arvioiden pohjalta.

Euroryhmän julkilausuma (englanniksi)

Lisätietoja:

Finanssineuvos Pekka Morén, puh. 02955 30290, [email protected]

Erityisavustaja Suvi Aherto, puh. 050 349 6121, [email protected]

Alexander Stubb Talouspolitiikka