Hyppää sisältöön
Media

Joukkorahoituslaki toisi selkeät pelisäännöt toimialalle

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 18.5.2015 13.14
Tiedote

Valtiovarainministeriö pyytää lausuntoja luonnoksesta joukkorahoituslaiksi. Lain tavoitteena on luoda selkeät pelisäännöt, jotta yritykset voisivat hyödyntää uudentyyppistä rahoituskanavaa nykyistä paremmin. Samalla piensijoittajat saisivat lisää sijoitusvaihtoehtoja.

Joukkorahoitus on tapa kerätä rahoitusta yritysten toimintaan sekä henkilöiden ja organisaatioiden hankkeille. Tyypillisesti joukkorahoituksella kerätään internetissä suhteellisen pieniä summia suurelta joukolta ihmisiä. Joukkorahoitusta voidaan harjoittaa monessa eri muodossa, ja lakiluonnos keskittyy laina- ja sijoitusmuotoiseen joukkorahoitukseen.

Suomen joukkorahoitusmarkkinoiden koko oli noin 18 miljoonaa euroa vuonna 2013. Markkinat kasvavat noin 20–50 prosenttia vuodessa.

Rahoitusmuodolla arvioidaan olevan suurta potentiaalia sekä sijoituskohteena että yritysten rahoituskanavana. Joukkorahoitusta ei kuitenkaan ole määritelty oikeudellisesti ja toiminta on hyvin monimuotoista. Erityyppistä joukkorahoitusta säännellään nykyisin eri tavoin.

Monipuolisuutta markkinoihin

Valtiovarainministeriö on laatinut luonnoksen joukkorahoituslaiksi, joka käsittelee laina- ja sijoitusmuotoista joukkorahoitusta. Lain tavoitteena on

  • monipuolistaa rahoitusmarkkinoita
  • luoda toiminta- ja kasvuedellytykset täydentävälle ja osin vaihtoehtoiselle rahoituskanavalle unohtamatta riittävää sijoittajansuojaa
  • lisätä sijoitusvaihtoehtoja erityisesti piensijoittajille
  • luoda toimialalle selkeät laintasoiset pelisäännöt
  • selkeyttää eri viranomaisten vastuita eri joukkorahoitusmuotojen valvonnassa

Lakiluonnos pohjautuu raporttiin, jonka valtiovarainministeriö julkisti 13. maaliskuuta yhdessä työ- ja elinkeinoministeriön kanssa. Ehdotus sisältää myös muutosesityksiä joihinkin nykyisin lakeihin.

Tavoitteena lakiesitys syksyllä

Valtiovarainministeriö lähetti lakiluonnoksen lausuntokierrokselle 15. toukokuuta. Lausuntoja pyydetään laajasti viranomaisilta, etujärjestöiltä ja markkinatoimijoilta. Lausuntoaika päättyy 12. kesäkuuta.

Yhteenveto lausuntopalautteesta julkistetaan syksyn aikana. Lakiesitykseen vaikuttavat lausuntopalaute ja uuden hallituksen linjaukset. Alustavasti on suunniteltu, että uusi hallitus voisi antaa esityksensä eduskunnalle syyskauden aikana.

Hankkeen asiakirjat (valtioneuvoston hankerekisteri)

Lisätietoja:

Neuvotteleva virkamies Aki Kallio, puh. 02955 30477, [email protected]