Hyppää sisältöön
Media

Kansallisessa palveluarkkitehtuurissa saavutettu jälleen yksi välietappi - Uudistuvan suomi.fin kehitysversio julkaistu

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 16.12.2015 11.18
Uutinen

Julkishallinnon palveluita tarjoava Suomi.fi uudistuu ja sen kehitysversio avautui 15.12.2015 osoitteessa beta.suomi.fi. Kehitysversion tarkoituksena on tuoda uuden kansalaisen palvelunäkymän sisällön ideat julkisesti kokeiltaviksi ja kerätä palautetta palvelun kehittämiseksi. Alkuvaiheessa käyttäjälle tarjotaan käsitys palveluun tulevista sisällöistä ja toiminnoista. Käyttäjä voi myös jo tarkastella joitakin sisältöjä, palveluja ja omia rekisteritietojaan.

"Beta.suomi.fi on merkittävä askel kohti uutta Suomi.fi-palvelua, jossa julkisen hallinnon palvelut löytyvät yhden osoitteen takaa. Beta-versio kehittyy koko ajan, ja palvelunäkymiin tuodaan uusia ominaisuuksia käyttäjien kokeiltaviksi ja kommentoitaviksi kuukausittain. Haluamme kehittää palvelua julkisesti asiakkaiden kanssa", sanoo palvelunäkymähankkeen kehittämispäällikkö Marjukka Ala-Harja.

Ensi vuonna uusia sisältöjä ja toimintoja sekä yrityksen ja viranomaisen näkymien kehitysversiot

Ensi vuoden aikana beta.suomi.fi-kehitysversion sisältö varsinaisesti syntyy: mm. palvelujen, palveluoppaiden ja omien rekisteritietojen määrä kasvaa.

"Jo nyt kansalaiskäyttäjä voi beta.suomi.fissä kokeilla palvelun käyttöliittymiä ja etsiä esimerkiksi Verohallinnon Verokorttiin liittyviä palvelutietoja tai tarkastella Mikkelin kaupungin palvelupisteiden sijaintia kartalla. Käyttäjä voi myös tutkia esimerkiksi työttömälle suunnattua opasta tai tunnistautua palveluun ja nähdä omia henkilötietojaan väestötietojärjestelmästä. Pian käyttäjä voi tarkastella ajoneuvoihinsa ja kiinteistöihinsä liittyviä tietoja", innostaa hankepäällikkö Jani Ruuskanen Väestörekisterikeskuksesta.

Myöhemmin keväällä palveluun tulee myös Omat viestit -toiminto, jossa voi lähettää ja ottaa vastaan viestejä tai asiakirjoja viranomaisilta ja tulevaisuudessa saada palveluihin liittyviä suosituksia ja muistutuksia. Lisäksi ensi vuonna julkaistaan yrityksen ja viranomaisen palvelunäkymien kehitysversiot.

Tulevaisuudessa julkishallinnon palveluita, niiden tietoja ja opastavia sisältöjä voi tarkastella valitsemassaan roolissa ja myös toisen henkilön valtuuttamana yhden osoitteen kautta. Lisäksi tarkoitus on, että käyttäjä voisi saada näkymäänsä julkisten palvelujen lisäksi tulevaisuudessa myös yksityisten tuottamien palvelujen tietoja.

Beta.suomi.fin kehittämistyö jatkuu niin, että uusi palvelu yhdistää kansalaisille tarkoitetun Suomi.fi-palvelun ja yritysten palveluja kokoavan Yrityssuomi.fi-palvelun vuoden 2017 aikana. Käyttäjien mielipiteitä ja kehitysajatuksia kerätään koko palvelun kehittämisen ajan, jotta lopullinen palvelu vastaa asiakkaiden tarpeita. Välineinä käytetään mm. verkkokyselyjä ja vuoden 2016 alkupuolella koottavaa käyttäjäraatia. Jo nyt kehitysversiota voi kommentoida beta.suomi.fissä olevan palautelomakkeen kautta.

Kansallinen palveluarkkitehtuuriohjelma etenee – palveluväylä ja uusi tunnistuspalvelu toimivat jo

Kansallisessa palveluarkkitehtuuriohjelmassa on jo aiemmin marraskuussa valmistunut turvallisen ja kustannustehokkaan tiedonsiirron mahdollistava palveluväylä. Sen avulla esimerkiksi beta.suomi.fin tunnistautuneelle käyttäjälle tuodaan näkyviin hänen omia tietojaan eri rekistereistä.

Beta.suomi.fi-kehitysversion kanssa samaan aikaan valmistuu myös julkishallinnon uusi yhteinen tunnistuspalvelu, jonka avulla beta.suomi.fi-palvelun käyttäjä voi tunnistautua ja katsella esimerkiksi omia henkilötietojaan. Tunnistuspalvelu otetaan ensi vuodesta lähtien käyttöön myös muissa vahvaa tunnistautumista vaativissa julkishallinnon sähköisissä asiointipalveluissa. Tunnistautua voi pankkien tunnistusvälineillä, teleoperaattorien mobiilivarmenteella tai sähköisellä henkilökortilla.

Kansallisen palveluarkkitehtuurin avulla julkiset palvelut pystytään jatkossa tuottamaan entistä tehokkaammin. Palveluarkkitehtuuri luo yhteentoimivan digitaalisten palveluiden infrastruktuurin, jonka avulla tiedon siirto organisaatioiden ja palveluiden välillä on helppoa. Ohjelman ohjauksesta vastaa valtiovarainministeriön Julkisen hallinnon ICT-toiminto. Hankkeiden käytännön toteutuksesta vastaa Väestörekisterikeskukseen perustettu palveluarkkitehtuuriyksikkö.

Lisätietoja:

vm.fi/palveluarkkitehtuuri

Kansallisen palveluarkkitehtuurin viestintäkanava esuomi.fi
Twitter: @vm_kapa, #betasuomifi

Ohjelmapäällikkö Maria Nikkilä, [email protected], p. 02955 30514

KPA-yksikön johtaja Janne Viskari, [email protected], p. 0295 535 022

Kansalaisen palvelunäkymä beta.suomi.fi
Kehittämispäällikkö Marjukka Ala-Harja, [email protected], p. 02955 30489
Hankepäällikkö Jani Ruuskanen, [email protected], p. 0295 535 031

Yrityksen palvelunäkymä beta.yrityssuomi.fi
Neuvotteleva virkamies Jaana Lappi, [email protected], p. 050 308 8143

Tunnistuspalvelu
Kehittämispäällikkö Kimmo Mäkinen, [email protected], p. 02955 30930
Hankepäällikkö Jarkko Leskinen, [email protected], p. 029 553 5040

Julkisen hallinnon ICT Kansallinen palveluarkkitehtuuri Ohjelmat Valtiovarainministeriö