Hyppää sisältöön
Media

Opas ja hyvät käytännöt auttavat hankintojen osiin jakamisessa

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 9.3.2022 9.34
Uutinen

Osana Hankinta-Suomi-toimenpideohjelmaa ja kansallista julkisten hankintojen strategiaa on julkaistu opas hankintojen jakamisesta osiin ja hyvistä käytännöistä. Oppaan tarkoituksena on konkretisoida hankintojen osiin jakamisen erilaisia näkökulmia. Hankintojen jakaminen osiin voi edistää esimerkiksi sitä, että kaiken kokoiset, myös kooltaan pienemmät tarjoajat, pystyvät jättämään tarjouskilpailussa tarjouksen.

Oppaassa käydään läpi hankintojen osiin jakaminen hankintalain näkökulmasta. Oppaassa esitellään myös jakamisen hyötyjä ja haittoja sekä käydään läpi erilaisia käyttötilanteita. Lisäksi oppaassa käydään konkreettisten hankintaesimerkkien avulla läpi osittamisen mahdollisuuksia. 

Jotkin seikat, kuten turvallisuusnäkökulmat, voivat rajoittaa hankintojen jakamista. Lisäksi on huomioitava, että hankintojen pilkkominen osiin siten, että hankintaa ei tarvitsisi lainkaan kilpailuttaa hankintalain mukaisesti, on kiellettyä.

Oppaan ovat tehneet Julkisten hankintojen neuvontayksikkö, Suomen Yrittäjät ja Hansel Oy. Opas on vapaasti kaikkien hyödynnettävissä ja siihen pääsee tutustumaan esimerkiksi Julkisten hankintojen neuvontayksikön sivujen kautta.

Lisätietoja:
Finanssineuvos Tarja Sinivuori-Boldt, valtiovarainministeriö, puh. 0295 530 433, tarja.sinivuori-boldt(at)gov.fi
Johtava lakimies Katariina Huikko, Kuntaliitto, puh. 050 566 4327, katariina.huikko(at)kuntaliitto.fi