Hyppää sisältöön
Media

Suomen, Ruotsin ja Norjan valtiovarainministeriöt sekä Tanskan elinkeinoministeriö tiedottavat
Suomi, Ruotsi, Tanska ja Norja allekirjoittivat yhteisymmärryspöytäkirjan rahoitusjärjestelmän vakauden kannalta merkittävistä sivuliikepankeista

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 19.12.2016 11.00
Tiedote

Suomen ja Norjan valtiovarainministerit, Tanskan elinkeinoministeri ja Ruotsin rahoitusmarkkina- ja kuluttajaministeri ovat allekirjoittaneet yhteisymmärryspöytäkirjan, jonka tavoitteena on vahvistaa yhteistyötä, kun on kyse sellaisista yli rajojen toimivista pankkiryhmistä, joilla yksi tai useampia rahoitusvakauden kannalta merkittäviä sivuliikkeitä.

– Rahoitusmarkkinat ovat nykyään kansainväliset. Rajat ylittävän viranomaisyhteistyön selkeys on tärkeää sekä markkinoiden että valvottavien näkökulmasta. Olen tyytyväinen, että pohjoismainen yhteistyö toimii tässäkin asiassa, sanoo valtiovarainministeri Petteri Orpo.

Useat suurista pohjoismaisista pankkiryhmistä harjoittavat toimintaansa naapurimaissa joko sivuliikkeen välityksellä tai suoraan perustamatta sivuliikettä. Yhteisymmärryspöytäkirjan allekirjoittaneiden pohjoismaiden yhteisenä tavoitteena on edistää yhdenvertaisia kilpailuolosuhteita ja varmistaa niissä toimivien, rahoitusjärjestelmän vakauden kannalta merkittävien sivuliikkeiden tehokas valvonta. Pankkivalvonnasta vastaavat viranomaiset ja ministeriöt ovat allekirjoittaneet kaksi erillistä yhteisymmärryspöytäkirjaa rahoitusvakauden kannalta merkittäviä sivuliikkeitä koskevasta yhteistyöstä.

Vastuu rahoitusvakauden kannalta merkittävistä sivuliikkeistä perustuu EU- ja ETA-lainsäädäntöön. Yhteisymmärryspöytäkirjat koskevat yleisesti kaikkia rahoitusvakauden kannalta merkittäviä sivuliikkeitä. Niillä ei muuteta EU- tai ETA-lainsäädäntöä tai poiketa siitä, vaan niissä kuvataan, miten Suomen, Ruotsin, Tanskan ja Norjan rahoitusvakauden kannalta merkittäviä pankkien sivuliikkeitä koskevaa yhteistyötä on tarkoitus toteuttaa.

Lisätietoja:

Ylijohtaja Pentti Pikkarainen, puh. 02955 30269, pentti.pikkarainen(at)vm.fi
Neuvotteleva virkamies Jaakko Weuro, puh. 02955 30302, jaakko.weuro(at)vm.fi

Petteri Orpo Rahoitusmarkkinat