Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Tietopolitiikka-foorumissa annettiin lähtölaukaus hallitusohjelman toimeenpanolle

Valtiovarainministeriö 12.6.2019 8.28
Uutinen
Tietopolitiikka-foorumi.

Hallitusohjelman kirjaukset sekä tietopolitiikan johtaminen puhututtivat 10. kesäkuuta järjestetyssä tietopolitiikka-foorumissa.

Tietopolitiikka-foorumissa sivuttiin eri teemoja reaaliaikataloudesta lohkoketjuihin ja robotisaatioon. Tuore hallitusohjelma ja sen kirjaukset tietopolitiikan edistämisestä olivat kuitenkin päivän tärkein puheenaihe.

”Joulukuussa 2018 julkaistu Tietopoliittinen selonteko ja eduskunnan vastaus antoivat ensimmäiset linjaukset uudelle politiikkalohkolle ja pelisäännöt sille, miten toimimme datan kanssa. Nyt kun tietopolitiikka on uudessa hallitusohjelmassa mukana omana politiikkalohkona, pääsemme ottamaan tiedon hyödyntämisen edistämisessä isoja harppauksia eteenpäin, johtava asiantuntija Olli-Pekka Rissanen valtiovarainministeriöstä totesi.

Myös tietopolitiikan johtaminen nousi päivän aikana voimakkaasti esiin: kuka määrittelee tietopolitiikan tavoitteet ja kuka tietopolitiikkaa johtaa?

”Tietopolitiikka ei rajaudu yhteen tai edes useampaan hallinnonalaan, joten kysymys ei ole helppo. Asiat eivät edisty eivätkä siilot ylity itsestään. Suomessa on saatu paljon aikaan poikkihallinnollisella yhteistyöllä, mutta myös tietopolitiikan koordinointia tarvitaan, jotta asiat edistyvät oikeaan suuntaan, Rissanen kertoi.

Tietopolitiikan tulevaisuudesta olivat keskustelemassa yrittäjä ja teknologia-optimisti Sami Kuuselan johdolla johtava asiantuntija Olli-Pekka Rissanen valtiovarainministeriöstä, digitalisaatiojohtaja Ville Peltola Teknologiateollisuus ry:stä, MaaS-asiantuntija Sonja Heikkilä Nordkappilta, digitaalisen maailman juristi Jaakko Lindgren Dottirista sekä Johannes Koponen ajatushautomo Demos Helsingistä.

Katso tallenne tietopolitiikka-foorumista

Lisätietoja:

Olli-Pekka Rissanen, johtava asiantuntija, puh. 02955 30364, olli-pekka.rissanen(at)vm.fi