Hyppää sisältöön
Media

Valtiovarainministeriö myönsi avustusta kuntien digitalisaation edistämiseen

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 21.11.2019 15.57
Tiedote

Valtiovarainministeriö on 21.11.2019 päättänyt hakemusten perusteella myöntää 41 hankkeelle avustusta hankkeisiin, jotka ovat kuntien toimintatapoja tai palveluprosesseja uudistavia sekä niiden laatua ja vaikuttavuutta parantavia.

Avustusta myönnettiin Eurajoen, Joutsan, Kempeleen, Laukaan, Lempäälän, Maalahden, Multian, Mustasaaren, Siikalatvan, Sipoon, Soinin, Uudenkaarlepyyn ja Vihdin kunnille ja Espoon, Helsingin, Ikaalisten, Joensuun, Jyväskylän, Jämsän, Kalajoen, Karkkilan, Kemin, Keravan, Kiteen, Kouvolan, Kuopion, Lappeenrannan, Lohjan, Mikkelin, Mänttä-Vilppulan, Nokian, Oulun, Rauman, Salon, Seinäjoen, Tampereen, Turun, Ylivieskan ja Äänekosken kaupungeille sekä Lapin ja Pohjois-Karjalan liitoille. Myönnetyt avustussummat vaihtelivat 11 900 ja 2 000 000 euron välillä.

Avustusta voitiin myöntää kunnan tiedolla johtamisen parantamiseen, datan hyödyntämiseen sekä näihin liittyvän tietojohtamisen ja toimintaprosessien kehittämiseen. Erityisesti painotettiin hankkeita, jotka liittyivät kunnan taloushallinnon prosessien automatisointiin ja sitä tukevan tiedonhallinnan kehittämiseen yhteisesti määritetyn tiedon varaan. Avustusta myönnettiin myös muihin toimenpiteisiin, joilla luodaan tai parannetaan kunnan edellytyksiä toimintaa, taloutta tai henkilöstöä koskevien tietojen digitalisointiin sekä näiden tietojen hyödyntämiseen toimintojen tiedolla johtamisessa. Avustuksen ehtona on velvoite osallistua yhteistyöhön, jonka tavoitteena on varmistaa hankkeiden tuotosten yleistettävyys ja viestintä. Lisäksi yhteistyö tukee yhteisten määritysten tekemistä.

Valtiovarainministeriö sai yhteensä 184 avustushakemusta. Arvioinnissa painotettiin sitä, miten hankkeet uudistaisivat kunnan toimintatapoja ja palveluprosesseja ja onko niillä kustannusten vähenemistä tai kustannusten kasvun hillitsemistä koskevat tavoitteet. Hankkeiden toteutuskelpoisuutta ja vaikuttavuutta suhteessa hankkeen laajuuteen ja kustannusarvioon on arvioitu.

Sosiaali- ja terveydenhuollon digitalisaatiohankkeisiin ei myönnetty avustusta. Sosiaali- ja terveysministeriö tukee kuntia ja kuntayhtymiä oman toimialansa kehittämisessä erikseen. Rakennetun ympäristön digitalisaatioon ei tässä haussa myöskään myönnetty avustusta. Niiden osalta odotetaan kansallisten lainsäädäntö- ja kehittämishankkeiden etenemistä, kuten rakennetun ympäristön valtakunnallisen digitaalisen rekisterin ja tietoalustan kehittämistä. Avustusta ei nyt myönnetty myöskään asianhallinnan tai arkistoinnin kehittämiseen.

Avustus liittyy kuntien digitalisaation kannustinjärjestelmään, jota varten on valtion vuoden 2019 talousarvioon otettu 30 miljoonan euron määräraha. Valtiovarainministeriö avasi 13.11.2019 samasta määrärahasta erillisen valtionavustushaun kuntien yhteisiin digitalisaatiohankkeisiin. Sen hakuaika päättyy 19.12.2019.

Päätös

Haetut avustukset

Kuntien digitalisaation kannustinjärjestelmä

Lisätietoja:

Finanssineuvos Anne-Marie Välikangas, puh. 02955 30020, etunimi.sukunimi(a)vm.fi
Neuvotteleva virkamies Suvi Savolainen, puh. 02955 30122, etunimi.sukunimi(a)vm.fi

Hallintopolitiikka Kunta-asiat