Hyppää sisältöön
Media

EU-kokoukset
Valtiovarainministerit käsittelevät arvonlisäverotusta ja talouspolitiikkaa

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 3.12.2021 14.18
Tiedote
Euroopan keskuspankin pääjohtaja Christine Lagarde ja valtiovarainministeri Annika Saarikko.
Arkistokuva: EU

Valtiosihteeri Maria Kaisa Aula edustaa Suomea euroryhmässä maanantaina 6. joulukuuta sekä talous- ja rahoitusasioiden neuvostossa tiistaina 7. joulukuuta. Molemmat kokoukset järjestetään Brysselissä.

Päivitetty 7.12. kello 10.59: Suomea edustaa valtiosihteeri Maria Kaisa Aula, ei valtiovarainministeri Annikka Saarikko.

Neuvosto pyrkii poliittiseen yhteisymmärrykseen arvonlisäverodirektiivin muuttamisesta niin, että jäsenmaat saisivat lisää liikkumavaraa verokantojen määrittämisessä. Suomi voi hyväksyä puheenjohtajan kompromissiehdotuksen.

Lisäksi neuvoston asialistalla on muun muassa Euroopan komission syyspaketti, joka käynnistää vuoden 2022 talouspolitiikan EU-ohjausjakson. Esillä on myös rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estäminen, puheenjohtajan raportti pankkiunionin syventämisestä, EU:n ilmastopaketti, pääomamarkkinaunioni ja yritysverotuksen käytännesäännöt.

Euroryhmä keskustelee euroalueen talouspolitiikasta

Euroryhmä keskustelee muun muassa seuraavista aiheista:

  • Kreikan lainaohjelman jälkeinen valvonta ja sovitut helpotukset lainaehtoihin
  • Euroopan komission syyspaketti: suositus euroalueen talouspolitiikaksi ja euromaiden alustavien talousarviosuunnitelmien arviointi
  • Kansainvälisen valuuttarahaston arvio euroalueen taloudesta (niin sanottu artikla IV -konsultaatio).

Lisätietoja:

Finanssineuvos Susanna Ikonen, puh. 02955 30049, susanna.ikonen(at)gov.fi

Ministerin erityisavustaja Petra Schulze Steinen, puh. 040 671 7278, petra.schulze-steinen(at)gov.fi

Talous- ja rahoitusasioiden neuvosto (Ecofin) on yksi EU:n neuvoston kokoonpanoista. Ecofin päättää vastuualueensa EU-lainsäädännöstä useimmiten yhteistyössä Euroopan parlamentin kanssa. Tehtäviin sisältyy myös jäsenmaiden talouspolitiikan koordinointi. Ecofin-neuvostoon kuuluvat EU-maiden valtiovarainministerit.

Euroryhmä on epävirallinen elin, jonka tehtävänä on koordinoida euromaiden talouspolitiikkaa ja edistää talouskasvua. Ryhmään kuuluvat euromaiden valtiovarainministerit. Euroryhmä tekee poliittisia linjauksia mutta ei päätä esimerkiksi lainsäädännöstä.

Annika Saarikko Rahoitusmarkkinat Talouspolitiikka Verotus