Hyppää sisältöön
Media

Valtiovarainministeri Petteri Orpo:
Veroilla ja budjeteilla on ohjattava vähentämään päästöjä

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 17.10.2018 14.46
Kolumni
Petteri Orpo.

Urani yksi suurimmista tapahtumista oli viime viikonloppuna. Sain puheenjohtaa Maailmanpankin ja Kansainvälisen valuuttarahaston yhteisen vuosikokouksen Balilla, Indonesiassa. Salissa oli 3500 ihmistä lähes 190 eri maasta.

Oli arvokasta päästä puhumaan vaikuttajille ympäri maailman ilmastonmuutoksesta, kestävän kehityksen budjetoinnista ja koulutuksen merkityksestä kilpailukyvylle.

Viimeaikaiset raportit osoittavat, että päästöjä on vähennettävä enemmän ja nopeammin kaikkialla maailmassa. Energiatehokkuus ja uusiutuvan energian lisääntynyt käyttö ovat jo tähän mennessä vähentäneet päästöjä.

Toimia kuitenkin tarvitaan vielä paljon enemmän, ja niitä tarvitaan nopeammin. Ilmastonmuutosta ei mikään maa ratkaise yksin. Maakohtaisten toimien lisäksi tarvitsemme poliittisia päätöksiä sekä EU- että kansainvälisellä tasolla. Suomen on oltava aktiivisesti maailmalla ratkaisuja tarjoten, auttaen ja kannustaen kaikkia toimimaan. Meillä on paljon annettavaa.

Pohjoismaiden esimerkki osoittaa, että päästöjen vähentäminen ja talouskasvu eivät sulje toisiaan pois. Valtiovarainministerien on otettava suurempi rooli ilmastonmuutoksen hillinnässä, sillä meillä on käytössämme kaikista tehokkaimmat keinot ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi: verot ja eurot.

Tätä viestiä toistin kaikissa kokouksissa ja tapaamisissa Balilla. Työvälineeksi tarjosin kestävän kehityksen budjetointia, jonka Suomi on ensimmäisten joukossa maailmassa ottanut käyttöön omassa budjetissaan. Osoitamme, miten veronmaksajien rahaa käytetään kestävän kehityksen tavoitteiden edistämiseen.

Suomi osoitti globaalia johtajuutta ilmastoasioissa Balin kokouksissa. Sen lisäksi, että minulla oli tarjota mallit niin päästöjä vähentävään verotukseen kuin kestävän kehityksen tavoitteiden budjetointiin, tarjouduin vetämään valtiovarainministerien koalitiota, jossa vaihdettaisiin tietoja ja hyviä käytäntöjä päästöjen vähentämiseen kannustavasta verotuksesta ja kestävän kehityksen tavoitteiden mukaisesta valtionbudjettisuunnittelusta. Suunnittelemme seuraavaksi yhdessä Maailmanpankin kanssa, miten käytännössä alamme toteuttaa tätä työtä. 

Kansainvälisen valuuttarahasto IMF:n johtaja Christine Lagarde innostui Suomen mallin mukaisesta kestävän kehityksen budjetoinnista ja ilmoitti IMF:n alkavan tarjota verkkokursseja siitä. Verkkokurssien tarkoitus on tarjota kansallisille toimijoille tietoa kestävän kehityksen tavoitteiden sisällyttämisestä budjettiin. Näin muutkin valtiot voisivat sisällyttää kestävän kehityksen tavoitteet talousarvioonsa ja laittaa euronsa palvelemaan meille kaikille yhteistä tavoitetta vähentää päästöjä.

Lisäksi Maailmanpankin johtaja Jim Kim ilmoitti, että valtiovarainministerien ilmastokokouksesta tehdään säännöllinen tapahtuma vuosi- ja kevätkokousten yhteyteen. On suuri mahdollisuus saada valtiovarainministerit saman pöydän ääreen keskustelemaan verotuksesta ja budjettisuunnittelusta. Siinä samalla voi syntyä sitovia päätöksiä ja toimintaa ohjaavia suosituksia.


Petteri Orpo

Valtiovarainministeri