FI SV

Ministeri Orpo toimii puheenjohtajana IMF:n ja Maailmanpankin kokouksissa Balilla

Valtiovarainministeriö 8.10.2018 8.45
Tiedote
Ministeri Orpo toimii puheenjohtajana IMF:n ja Maailmanpankin kokouksissa Balilla

Valtiovarainministeri Petteri Orpolla on keskeinen rooli Maailmanpankin ja Kansainvälisen valuuttarahaston (IMF) vuosikokousten puheenjohtajana. Kokoukset järjestetään Balilla Indonesiassa 8.–14. lokakuuta.

Ministeri Orpo pitää vuosikokousten avajaispuheen perjantaina 12. lokakuuta. Puhe käsittelee muun muassa ilmastonmuutosta ja uusiutuvien energialähteiden merkitystä. Lisäksi ministeri ottaa esille sen, miten tärkeää on taata kaikille tasavertaiset mahdollisuudet koulutukseen, kun teknologia kehittyy ja työelämä on jatkuvassa murroksessa.

Puheessa korostetaan Maailmanpankin ja Kansainvälisen valuuttarahaston merkitystä monenkeskisessä yhteistyössä, sillä järjestöjen toiminta kattaa lähes koko maailman.

Esillä maailmantalous ja köyhimpien maiden velkakestävyys

Kansainvälisen valuuttarahaston kokouksessa käsitellään muun muassa maailmantalouden tilaa. Maailmanpankin kokouksen aiheita ovat työn muuttuva luonne ja köyhimpien maiden velkakestävyys.

Ministeri Orpo edustaa Pohjoismaiden ja Baltian maiden vaalipiiriä Maailmanpankin ja Kansainvälisen valuuttarahaston yhteisessä kehityskomiteassa. Vaalipiirin puheenvuorossa ilmaistaan huolta köyhimpien maiden velkaantumisesta. Pohjoismaat ja Baltian maat korostavat kaikkien lainoittajien vastuuta velkakestävyyden huomioimisessa, kun lainoja myönnetään.

Maailmanpankkiryhmän jäsenmaat sopivat viime keväänä pääomakorotuksesta. Suomi on hyväksynyt korotuksen. Balin kokouksissa on tarkoitus todeta, että pääomakorotus toteutuu sovitusti. Korotusten ansiosta Maailmanpankki voi entistä vahvemmin vastata globaaleihin kehityshaasteisiin.

Vuosikokousten sivut (englanniksi)

Lisätietoja:

Erityisasiantuntija Minna Nikitin, puh. 02955 30490, minna.nikitin(at)vm.fi
Finanssiasiantuntija Eeli Jaakkola, puh. 02955 30160, eeli.jaakkola(at)vm.fi
Ministerin erityisavustaja Elisa Tarkiainen, puh. 0400 774 789, elisa.tarkiainen(at)vm.fi

Petteri Orpo Talouspolitiikka