Uudistuva, vakaa ja kestävä yhteiskunta

Valtiovarainministeriön virkamiespuheenvuoro

Valtiovarainministeriön virkamiespuheenvuoro ”Uudistuva, vakaa ja kestävä yhteiskunta” arvioi tulevan vaalikauden talous- ja hallintopolitiikan lähtökohtia. Julkaisussa myös valotetaan tulevan vaalikauden kehitysnäkymiä ja keskustellaan keskeisistä haasteistamme ja niihin liittyvistä politiikkavalinnoista. Valtiovarainministeriön virkamiespuheenvuoro on laadittu osastojen välisessä yhteistyössä. Valmistelun ohjausryhmänä on toiminut valtiovarainministeriön virkamiesjohtoryhmä.

Suomi on ollut menestystarina kuluneen sadan vuoden aikana. Seuraavien vuosien ja vuosikymmenten aikana Suomella on kuitenkin edessään monia vaikeita ongelmia, kuten ilmastonmuutos, väestön ikääntyminen, teknologinen murros ja korkea rakenteellinen työttömyys. Lisäksi julkisen talouden puskurit seuraavan taantuman varalle ovat ohuet eikä kestävyysongelmaa ole vielä ratkaistu.

Poliittisilla päätöksillä voidaan uudistaa yhteiskunnan rakenteita siten, että yhteiskunnan voimavarat kohdentuvat tehokkaasti ja tarkoituksenmukaisesti. Lisäksi meidän tulee käyttää teknologisen kehityksen ja digitalisaation tuomat mahdollisuudet hyväksemme. Erilaisiin taloudellisiin ja yhteiskunnallisiin riskeihin ja uhkiin tulee myös varautua entistä paremmin.

Kieliversiot: