Hoppa till innehåll
Media

Puhereferaatti
Ministeri Vehviläinen: Maakuntauudistus on satavuotiaan Suomen mittavin reformi

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 7.3.2017 14.30
Uutinen
Anu Vehviläinen.

Maakuntauudistus on suurin julkisten palveluiden järjestämistä koskeva muutos satavuotiaan Suomen historiassa. Uudistus tehdään, jotta erityisesti sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut voidaan järjestää nykyistä leveämmillä hartioilla, totesi kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen esitellessään maakuntien perustamista koskevaa lakipakettia eduskunnalle.

Ministeri Vehviläinen totesi esittelypuheenvuorossaan maakuntien perustamisen vahvistavan alueellista demokratiaa ja kansanvaltaa, kun 18 maakunnan vastuulle siirtyy tehtäviä yhteensä noin 400 toimijalta. Maakuntien valtuustot valitaan suorilla vaaleilla. Ensimmäiset vaalit järjestetään tammikuussa 2018 presidentinvaalien yhteydessä. Tavoitteena on, että maakunnat pystyvät palvelemaan nykyistä paremmin kansalaisia sekä tarjoamaan elinkeinoelämälle ja yrityksille sujuvat julkiset palvelut. Uudistus mahdollistaa voimavarojen kokoamisen esimerkiksi te- ja sote-palveluissa ja tuo näin uusia mahdollisuuksia auttaa vaikeasti työllistyviä.

”Nyt eduskunnalle esitelty lakipaketti sisältää 34 lakiesitystä. Keskeisimmät ovat maakuntalaki, maakuntien rahoituslaki, sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislaki, kunnan peruspalveluiden valtionosuuslaki ja voimaanpanolaki. Ottaen huomioon maakuntien rahoituslain ja kuntien valtionosuuslain, tässä yhteydessä käsitellään yli 20 miljardin euron kokonaisuutta julkisessa taloudessa”, Vehviläinen sanoi.

Lisätietoja: Erityisavustaja Sami Miettinen 046 923 4695

Anu Vehviläinen Hallintopolitiikka Julkisen hallinnon ICT Kunta-asiat Valtio työnantajana aluehallintouudistus alueuudistus-arkisto kärkihankkeet reformit