Hoppa till innehåll
Statsrådet och ministerierna Media

Euroryhmän ja Ecofin-neuvoston asialistalla euroryhmän uusi puheenjohtaja ja Saksan puheenjohtajakauden ohjelma

Valtiovarainministeriö
8.7.2020 10.15
Tiedote
EU-liput

Valtiovarainministeri Matti Vanhanen edustaa Suomea euroryhmän ja Ecofin-neuvoston video-kokouksissa 9.-10.7.2020.

Euroryhmän kokouksessa 9.7. on tarkoitus valita uusi euroryhmän puheenjohtaja. Asialistalla on myös komission kesän talousennuste sekä budjetti- ja finanssipolitiikan tilanne euroalueella.

Saksan puheenjohtajakauden prioriteettina koronaviruskriisiin vastaaminen

Valtiovarainministerien Ecofin-kokouksessa 10.7. puheenjohtajamaa Saksa esittelee EU:n neuvoston puheenjohtajakauden ohjelmansa talous- ja rahoitusasioiden alalla. Saksan puheenjohtajakauden prioriteettina on koronaviruskriisiin vastaaminen ja siitä toipuminen.

Ministerit keskustelevat myös pääomamarkkinaunionin kehittämisestä mukaan lukien koronaviruspandemian taloudellisiin vaikutuksiin vastaaminen. Pääomamarkkinaunionia käsittelevän korkean tason foorumin puheenjohtaja esittelee foorumin loppuraportin, joka sisältää ehdotuksia eurooppalaisten pääomamarkkinoiden kehittämiseksi. Komissio hyödyntää raportin havaintoja arvioidessaan EU:n pääomamarkkinaunionia edistäviä sääntelytoimia tulevassa komission toimintasuunnitelmassa syksyllä. Suomi kannattaa pääomamarkkinaunionin syventämistä kohti yhtenäismarkkinaa.

Kokouksessa on esillä myös komission ja Euroopan keskuspankin lähentymisraportit euroalueen ulkopuolisista EU-maista sekä päivitys koronaviruspandemian taloudellisista vaikutuksista.

Lisätietoja:

EU-sihteeristön päällikkö Marketta Henriksson, puh. 02955 30441, marketta.henriksson(at)vm.fi

Talous- ja rahoitusasioiden neuvosto (Ecofin) on yksi EU:n neuvoston kokoonpanoista. Ecofin päättää vastuualueensa EU-lainsäädännöstä useimmiten yhteistyössä EU:n parlamentin kanssa. Tehtäviin sisältyy myös jäsenmaiden talouspolitiikan koordinointi. Ecofin-neuvostoon kuuluvat EU-maiden valtiovarainministerit.

Euroryhmä on epävirallinen elin, jonka tehtävänä on koordinoida euromaiden talouspolitiikkaa ja edistää talouskasvua. Ryhmään kuuluvat euromaiden valtiovarainministerit. Euroryhmä tekee poliittisia linjauksia mutta ei päätä esimerkiksi lainsäädännöstä.

Talouspolitiikka Valtiovarainministeriö