Hoppa till innehåll
Statsrådet och ministerierna Media

Sami Yläoutinen ny budgetchef

Finansministeriet
4.7.2019 13.56
Pressmeddelande
Sami Yläoutinen.

Statsrådet har utnämnt ekonomie doktorn Sami Yläoutinen till avdelningschef för finansministeriets budgetavdelning. Yläoutinen har tidigare arbetat som finanspolitisk samordnare vid finansministeriet.

”Beredningen av regeringsperiodens första plan för de offentliga finanserna och budgeten för nästa år pågår för fullt. Under denna valperiod måste vi hitta lösningar som hjälper att säkerställa den offentliga ekonomins hållbarhet. Budgetavdelningen spelar en central roll i detta. Det är ett privilegium att få arbeta med budgetavdelningens kompetenta personal”, konstaterar Yläoutinen.

Yläoutinen har arbetat vid finansministeriet med olika uppgifter sedan 1999. Han har arbetat som finanspolitisk samordnare och överdirektör sedan maj 2015. Yläoutinen har tidigare även arbetat som rådgivare vid Internationella valutafonden IMF.

Budgetavdelningen svarar för beredningen av målen och metoderna för finanspolitiken, planen för de offentliga finanserna, beredningen av statsbudgeten samt beredningen av bestämmelser om satens ekonomiförvaltning, tillsynen över och revisionen av statsfinanserna samt beredningen av ministeriets åtgärder när det gäller att tillämpa bestämmelserna.

Statsrådet beslutade om utnämningen torsdagen den 4 juli. Yläoutinen utnämndes till tjänsten som avdelningschef för en period på fem år som börjar den 15 juli.

Tjänsten som finansministeriets budgetchef söktes av 9 personer (pressmeddelande 25.3.)

Mediefoton av Sami Yläoutinen (statsrådets bildbank)

Ytterligare information:

Statssekreterare såsom kanslichef Martti Hetemäki, tfn 02955 30292, martti.hetemaki(at)vm.fi