Hyppää sisältöön
Media

Digitalisaatioon liittyvän lainsäädännön tilannekuva julkaistu

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 15.12.2021 8.42
Uutinen

Tilannekuvassa kuvataan digitalisaatiota koskevaa yleislainsäädäntöä. Tilannekuvan tavoitteena on koota yhteen lainsäädäntö, joka tulee ottaa huomioon palveluiden digitalisoinnissa.

Tilannekuvassa kuvataan yleislainsäädäntöä digipalvelujen kehittämisen ja järjestämisen, tietosuojan, datan ja tietovarastojen, asioinnin ja asiakkuuden sekä perusoikeuksien osalta.

”Halusimme tilannekuvalla tukea digipalvelujen kehittäjiä lainsäädännön huomioimisessa. Tällaista keskeisen yleislainsäädännön tilannekuvakoostetta ei ole aikaisemmin ollut tarjolla”, kertoo erityisasiantuntija Tiina Lokka-Lepistö.

Yleislainsäädännön tilannekuva luo suuntaviivat digitalisoinnin mahdollistamiselle. Organisaatiot voivat käyttää tilannekuvaa hyväkseen digitalisoidessaan palvelujaan ottaen kuitenkin huomioon, ettei kyseessä ole tyhjentävä listaus, jonka perusteella digipalveluita voisi tuottaa. Valtiovarainministeriö käy mielellään keskusteluja organisaatioiden kanssa tilannekuvasta ja sen mahdollisista kehittämis- ja muutostarpeista. 

Lainsäädännön tilannekuva on laadittu osana Digitalisaation edistämisen ohjelmassa toimivan lainsäädäntötyöryhmän työtä. Ryhmän tehtävänä on muun muassa selvittää laista nousevia kysymyksiä, tunnistaa sääntelyn kehittämistarpeita sekä tehdä aloitteita sääntelyn kehittämiseksi, jotta kansalaisille ja yrityksille voidaan tarjota laadukkaita julkisia digipalveluita.

Lisätietoja:
Erityisasiantuntija Tiina Lokka-Lepistö, puh. 0295 530 040, tiina.lokka-lepisto(at)gov.fi