Hyppää sisältöön
Media

EU-kokoukset
EU pyrkii irti Venäjän fossiilisista polttoaineista – valtiovarainministerit neuvottelevat uudesta rahoituksesta

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 3.10.2022 9.43
Tiedote
Annika Saarikko euroryhmän kokouksessa.
Arkistokuva: EU

EU:n talous- ja rahoitusasioiden neuvosto kokoontuu Luxemburgissa tiistaina 4. lokakuuta ja euroryhmä maanantaina 3. lokakuuta. Suomea edustavat valtiovarainministeri Annika Saarikko ja pysyvä edustaja, suurlähettiläs Markku Keinänen.

EU pyrkii katkaisemaan mahdollisimman pian riippuvuuden Venäjän fossiilisista polttoaineista ja nopeuttamaan siirtymää puhtaaseen energiaan. Tätä varten Euroopan komissio on valmistellut REPowerEU-suunnitelman. Suunnitelman osana komissio ehdottaa muutoksia asetukseen elpymis- ja palautumistukivälineestä (RRF).

Ehdotuksen mukaan jäsenvaltioiden pitäisi päivittää elpymis- ja palautumissuunnitelmiaan (RRP) REPowerEU-osiolla. Tähän osioon sisältyisi uudistuksia ja investointeja, joilla monipuolistetaan energialähteitä tai vähennetään riippuvuutta fossiilisista polttoaineista.

Neuvosto pyrkii saavuttamaan poliittisen yhteisymmärryksen asetusehdotuksesta. Puheenjohtaja ehdottaa, että jäsenmaat saisivat REPowerEU-osion toimiin rahoitusta yhteensä 20 miljardia euroa.

Lisäksi kokouksessa on tarkoitus hyväksyä täytäntöönpanopäätös Hollannin elpymis- ja palautumissuunnitelmasta. Suomi voi hyväksyä täytäntöönpanopäätöksen.

Keskustelu energiasta ja inflaatiosta jatkuu

Neuvosto keskustelee korkeista energianhinnoista ja niiden vaikutuksesta rahoitusmarkkinoihin. Energianhinnat ja inflaatio ovat esillä myös euroryhmässä, jossa ministerit vaihtavat näkemyksiä myös talousjärjestö OECD:n pääsihteerin Mathias Cormannin kanssa.

Lisäksi euroryhmä keskustelee muun muassa digitaalisesta eurosta.

Lisätietoja:

Neuvotteleva virkamies Antti Kekäläinen, puh. 02955 30386, antti.kekalainen(at)gov.fi

Ministerin erityisavustaja Sanna-Helena Fallenius, puh. 050 405 8698, sanna-helena.fallenius(at)gov.fi

Talous- ja rahoitusasioiden neuvosto (Ecofin) on yksi EU:n neuvoston kokoonpanoista. Ecofin päättää vastuualueensa EU-lainsäädännöstä useimmiten yhteistyössä EU:n parlamentin kanssa. Tehtäviin sisältyy myös jäsenmaiden talouspolitiikan koordinointi. Ecofin-neuvostoon kuuluvat EU-maiden valtiovarainministerit.

Euroryhmä on epävirallinen elin, jonka tehtävänä on koordinoida euromaiden talouspolitiikkaa ja edistää talouskasvua. Ryhmään kuuluvat euromaiden valtiovarainministerit. Euroryhmä tekee poliittisia linjauksia mutta ei päätä esimerkiksi lainsäädännöstä.