Hyppää sisältöön
Media

Hallitus kannattaa tullien poistamista ammoniakilta ja urealta

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 1.9.2022 14.50
Tiedote

Euroopan komissio antoi 19. heinäkuuta asetusehdotuksen, jonka tarkoituksena on poistaa väliaikaisesti tullit typpilannoitteiden valmistukseen käytettäviltä ammoniakilta ja urealta. Hallitus kannattaa ehdotusta.

Ammoniakin ja urean hinnat nousivat huomattavasti vuonna 2021. Venäjän hyökkäys Ukrainaan on edelleen nostanut raaka-aineiden maailmanmarkkinahintoja. Lannoitteiden kohonneet kustannukset aiheuttavat viljelijöille tuotantoon liittyviä haasteita ja uhkaavat nostaa elintarvikkeiden hintoja. Asetusehdotuksen tarkoituksena on keventää EU:n lannoitetuottajille aiheutuvia kustannuksia ja siten vähentää EU:n viljelijöille aiheutuvia kustannuksia. Tämä edistäisi EU:ssa tuotettujen elintarvikkeiden asianmukaista tarjontaa. 

Tullien poistaminen ei koskisi tuontia Venäjältä ja Valko-Venäjältä. Ajatuksena on, että ehdotus auttaisi monipuolistamaan toimituksia pois kyseisistä maista.

Hallitus kannattaa Euroopan komission ehdotusta. Hallitus lähetti asiasta eduskunnalle U-kirjelmän torstaina 1. syyskuuta. U-kirjelmää käytetään EU-asioissa silloin, kun on kyse EU:n lainsäädäntöehdotuksesta tai muusta eduskunnan toimivaltaan kuuluvasta ehdotuksesta.

Lisätietoja:
Erityisasiantuntija Upi Talsi, puh. 0295 530 868, upi.talsi(at)gov.fi