Hyppää sisältöön
Media

Islanti mukaan Suomen ja Viron X-Road-yhteistyöhön ja NIIS-instituuttiin

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 31.5.2021 13.41
Tiedote

Suomen, Viron ja Islannin digitalisaatioasioista vastaavat ministerit ovat allekirjoittaneet sopimuksen Islannin liittymisestä Suomen ja Viron perustamaan Nordic Institute for Interoperability Solutions -instituuttiin (NIIS). NIIS vastaa Suomen kansallisen tiedonsiirtoratkaisun palveluväylän pohjana olevan X-Road -teknologian kehittämisestä ja ylläpidosta.

Palveluväylä tarjoaa organisaatioille vakioidun tavan siirtää tietoja sekä julkisten että yksityisten organisaatioiden tietojärjestelmien välillä. Lisäksi NIIS:n tehtävänä on muiden rajat ylittävien sähköisen hallinnon komponenttien kehittäminen ja ylläpitäminen.

Kuntaministeri Sirpa Paatero on tyytyväinen, että NIIS-yhteistyö laajenee ja kehittyy maiden välillä.

“Yhteiskehittäminen on lisännyt kustannustehokkuutta. Kehittämällä teknologiaa yhdessä varmistamme ratkaisujen laatua, edistämme innovatiivisuutta ja rakennamme edellytyksiä rajat ylittävälle sähköiselle hallinnolle. Instituutti mahdollistaa lisäksi yhteistyön useamman valtion kesken, mistä olen nyt Islannin liittyessä jäseneksi erittäin tyytyväinen,” Paatero toteaa.

Islannin liittyminen NIIS-yhteistyöhön täysjäseneksi tarkoittaa, että Islanti on mukana jatkossa kehittämässä teknologiaa, viemässä eteenpäin yhteistä strategiaa, edistämässä yhteistyötä ja jakamassa kustannuksia.

Suomi ja Viro perustivat NIIS:n kesällä 2017 pitkään jatkuneen X-Road-yhteistyön jatkoksi. Islanti on ollut NIIS:n kumppanina vuodesta 2018.

Lue lisää NIIS:n tiedotteesta (englanniksi)

Lisätietoja:

ministeri Sirpa Paateron erityisavustaja Valtteri Aaltonen, p. 0295 530 399,
valtteri.aaltonen(at)vm.fi

erityisasiantuntija Katja Väänänen, p. 0295 530 245, katja.vaananen(at)vm.fi