Hyppää sisältöön
Media

Kuntien vuosien 2022 ja 2023 valtionosuuslaskelmat ovat tarkentuneet

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 8.7.2022 11.18
Tiedote
Mies kirjastossa.

Valtiovarainministeriö on tarkentanut vuoden 2022 kuntien peruspalveluiden valtionosuutta ja verotulomenetysten korvauksia. Lisäksi on päivitetty vuoden 2023 ennakollinen valtionosuuslaskelma, joka kokoaa yhteen kuntien peruspalveluiden rahoituksen.

Vuoden 2022 toiseen lisätalousarvioon sisältyy muutoksia, joilla on vaikutuksia kuntien peruspalveluiden valtionosuuteen. Merkittävin muutos aiheutuu matkakuluvähennyksen väliaikaisesta korottamisesta, joka vähentää kuntien verotuloja. Muutos kasvattaa kuntien verotulomenetysten korvauksia 101 miljoonalla eurolla vuodelle 2022. Lisäksi valtionosuuteen lisätään 8,6 miljoonaa euroa vuonna 2021 käyttämättä jääneitä yhdistymisavustuksia vaikeassa taloudellisessa asemassa oleville kunnille ja 146 000 euron lisäys tehtävämuutoksiin.

Muutokset huomioidaan kuntien peruspalveluiden valtionosuuksien maksatuserissä elokuusta alkaen.

Kunnat voivat hyödyntää ensi vuoden ennakollista laskelmaa talousarviovalmistelussa

Valtiovarainministeriö on myös päivittänyt ennakollisen laskelman vuoden 2023 valtionosuuksista. Se sisältää tarkentuneet tiedot ensi vuoden kotikuntakorvauksesta sekä verotuloihin perustuvasta valtionosuuden tasauksesta. Verotuloihin perustuva valtionosuuden tasaus on laskettu Verohallinnon vuoden 2021 ennakollisen maksuunpanotiedon perusteella. Päivitetyssä laskelmassa on otettu huomioon tiedossa olevat valtionosuuksien kriteerit sekä muut kuntien peruspalveluiden valtionosuuksiin vaikuttavat taustatiedot.

Laskelma on ennakollinen, ja kunnat voivat hyödyntää sitä talousarviovalmistelussa. Laskelmaa päivitetään vielä kuluvan vuoden aikana muun muassa kuntien peruspalveluiden hintaindeksin, määräytymistekijöiden, verotulomenetysten kompensaatioiden ja verotuloihin perustuvan tasauksen osalta. Myös sote-uudistuksen tasauselementit päivittyvät.

Kuntien rahoitusjärjestelmä koostuu kuntien omista tuloista ja valtion rahoituksesta. Tärkeimpiä tulolähteitä ovat verotulot ja valtionosuudet. Valtionosuudet muodostavat suunnilleen neljäsosan kuntien tulorahoituksesta. Valtionosuuksien tarkoituksena on taata kuntien vastuulla olevien julkisten palvelujen saatavuus koko maassa.

Lisätietoja:

​​​​​​​finanssiasiantuntija Unna Heimberg, valtiovarainministeriö, p. 0295 530 280, unna.heimberg(at)gov.fi (lomalla 18.7.-12.8.)
finanssiasiantuntija Lauri Piirainen, valtiovarainministeriö, p. 0295 530 521, lauri.piirainen(at)gov.fi (lomalla 11.-29.7.)