Hyppää sisältöön
Media

Ministeri Kulmuni nimesi Pekka Morénin erityisedustajakseen ilmastokoalitioon

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 17.3.2020 8.55
Tiedote
Pekka Morén.

Finanssineuvos Pekka Morén toimii valtiovarainministeri Katri Kulmunin erityisedustajana valtiovarainministerien kansainvälisessä ilmastokoalitiossa.

Valtiovarainministerien ilmastokoalitio perustettiin Suomen aloitteesta keväällä 2019. Koalition tavoitteena on tuoda ilmastonmuutos osaksi talouspolitiikan ja rahoitusratkaisujen suunnittelua. Suomi toimii koalition puheenjohtajana Chilen kanssa.

”Tavoitteenamme on, että koalitiosta tulee merkittävä toimija ilmastomuutoksen vastaisessa työssä. Vaikka päähuomio on juuri nyt koronaviruksen torjunnassa, emme saa unohtaa ilmastomuutoksen vastaisten toimien välttämättömyyttä”, ministeri Kulmuni sanoo.

Morén on toiminut toisena puheenjohtajana ilmastokoalitiossa ministereiden sijaistason kokouksissa helmikuusta 2019 lähtien. Jatkossa hän voi edustaa valtiovarainministeriä ilmastokoalitiossa, ja tarvittaessa hän voi myös toimia koalition puheenjohtajana.

Tehtävään kuuluu Suomen ilmastopolitiikan näkökohtien huomioiminen sekä yhteydenpito olennaisiin tahoihin ja viranomaisiin Suomessa. Erityisedustaja toimii valtiovarainministerin ja valtiosihteerin kansliapäällikkönä ohjauksessa. Morén toimii tehtävässä kaksi vuotta. Hän on tähän asti vastannut ministeriössä euroalueen vakausasioista ja kansainvälisistä rahoitusasioista.

"Koalitio on saanut lentävän lähdön. Puheenjohtajuudesta on tullut täysipäiväinen tehtävä, joten ministerillä ei ole mahdollisuutta osallistua työhön tiiviisti. Toimiminen erityisedustajana vahvistaa edellytyksiä tehdä koalitiosta pysyvä yhteistyöfoorumi", Morén kertoo.

Koalitioon on liittynyt 52 jäsenmaata, ja kumppaneita on noin 20 instituutiosta. Helmikuussa koalitio valmisteli niin sanotut Helsingin periaatteet, jotka ohjaavat sen toimintaa.

Taustatietoa ilmastokoalitiosta (englanniksi)

Toimintasuunnitelma (englanniksi)

Helsingin periaatteet (englanniksi)

Lisätietoja:

Ministerin erityisavustaja Kari Jääskeläinen, puh. 044 0581030, kari.jaaskelainen(at)vm.fi
Finanssineuvos Pekka Morén, puh. 02955 30290, pekka.moren(at)vm.fi

Katri Kulmuni Rahoitusmarkkinat Talouspolitiikka Verotus