Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Ministeri Vanhanen keskusteli komissaari McGuinnessin kanssa ja toi esille Suomen vaatimuksia EU:n kestävään rahoitukseen

Valtiovarainministeriö
5.3.2021 15.11
Tiedote

Valtiovarainministeri Matti Vanhanen toi esiin Suomen näkemyksiä kestävän rahoituksen luokitusjärjestelmän toimivuudesta metsätaloudessa ja energiantuotannossa. Ministeri keskusteli asiasta EU-komissaari Mairead McGuinnessin kanssa perjantaina 5. maaliskuuta.

EU on luonut luokitusjärjestelmän sille, millainen investointi on ympäristön kannalta kestävä. Kriteerit helpottavat kestävää sijoittamista ja sijoituskohteiden vertailua, sillä jatkossa on käytössä yhtenäinen määritelmä ympäristön kannalta kestävälle investoinnille EU-tasolla. Järjestelmä perustuu EU-asetukseen kestävän rahoituksen luokitusjärjestelmästä (niin sanottu taksonomia-asetus).

Euroopan komissio valmistelee parhaillaan alemman tasoista lainsäädäntöä, joka määrittää ilmastonmuutokseen liittyviä teknisen tason kriteerejä tietyille sektoreille ja erilaisille taloudellisille toiminnoille. Komissio julkaisee kriteeristön alemman tasoisella lainsäädännöllä huhtikuussa, ja sitä aletaan soveltaa ensi vuoden alussa.

”Meille tärkeiden alojen, kuten metsätalouden, bioenergian ja vesivoiman, kriteereitä pitää korjata. Komission täytyy varmistaa, että metsätalouden kestävyydessä otetaan tasapainoisesti huomioon ekologinen, sosiaalinen ja taloudellinen ulottuvuus. Teen osaltani kaikkeni, että komission puolella ymmärretään huolemme. On tärkeää, että Euroopassa ymmärretään esimerkiksi metsätaloutemme merkitys ja se kestävä tapa, jolla metsiä maassamme hyödynnetään", ministeri Vanhanen sanoi. 

Ensi viikolla Vanhanen keskustelee kestävästä rahoituksesta komission johtavan varapuheenjohtajan Frans Timmermansin ja komissaari Jutta Urpilaisen kanssa.

Lisätietoja:

Valtiovarainministerin erityisavustaja Riikka Pakarinen, puh. 040 580 0833, riikka.pakarinen(at)vm.fi

Rahoitusmarkkinat