Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Ministeri Virkkunen: Henkilökierto lisää osaamista valtionhallinnossa

Valtiovarainministeriö 7.11.2012 10.57
Tiedote -

Hallinto- ja kuntaministeri Henna Virkkusen mukaan suunnitelmallinen henkilökierto lisää henkilöstön osaamista ja parantaa mahdollisuuksia urasuunnitteluun. Hän kannustaakin valtionhallinnon virastoja hyödyntämään henkilökiertoa ja käyttämään sen järjestämisessä apuna 7.11.2012 julkaistua Valtionhallinnon henkilökierto-opasta.

Tammikuussa 2012 hallitus totesi iltakoulukannanotossaan, että virkamiesjohtoon kohdistuva tarve toimia entistä vahvemmin valtionhallinnon yhteisenä resurssina edellyttää monipuolista kokemusta ja liikkumista johtamistehtävästä toiseen sekä myös mahdollisuutta siirtyä arvostetusti asiantuntijatehtäviin. Vuonna 2011 lisättiin valtioneuvoston ohjesääntöön vaatimus, jonka mukaan ylimmältä johdolta vaaditaan monipuolinen kokemus aikaisemman hallinnonalan tuntemuksen sijaan.
- Tämän tulisikin johtaa johdonmukaisesti asiantuntijoiden ja esimiesten liikkuvuuteen uran aikaisemmissa vaiheissa, muistuttaa ministeri Virkkunen.

Valtiovarainministeriö ja Sitra ovat yhdessä valtion virastojen kanssa koonneet Valtionhallinnon henkilökierto-oppaan, joka neuvoo suunnitelmallisen henkilökierron järjestämisessä virastoissa.

Henkilökierto vahvistaa kiertoon osallistuvien organisaatioiden sekä viime kädessä valtionhallinnon osaamispääomaa. Henkilökierron myötä laajenevat verkostot tukevat työntekijän ammatillista kehittymistä ja lisäävät hänen mahdollisuuksiaan sijoittua työelämässä. Myös organisaatioiden verkostoitumisen vahvistaminen on tärkeää hallinnonalojen välisen tiivistyvän yhteistyön ja yhtenäistyvän valtioneuvoston aikoina.
- Mahdollisuus henkilökiertoon ja siten osaamisen laajentamiseen ja syventämiseen sekä uusiin kokemuksiin ja näköaloihin lisää myös valtionhallinnon houkuttelevuutta työpaikkana. Erilaiset ajatusten kohtaamiset, uudet näkökulmat ja etäisyys omaan työhön ovat innovaatioiden synnyn edellytyksiä. Unohtaa ei sovi, että mukavia yllätyksiäkin matkan varrelta varmasti löytyy, valtion työmarkkinajohtaja Teuvo Metsäpelto sanoi Valtionhallinnon henkilökierto-oppaan julkistamisseminaarissa Helsingissä.

Valtionhallinnon henkilökierto-opas 

Lisätietoja antavat valtion työmarkkinajohtaja Teuvo Metsäpelto, puh. 02955 30031, neuvotteleva virkamies Kirsi Kuuttiniemi, VM, puh. 02955 30207 ja johtava asiantuntija Jonna Stenman, Sitra, puh. 0405704023.

Henna Virkkunen