Hyppää sisältöön
Media

OECD:n avoimen hallinnon kokous Suomessa – esittelyssä Suomen avoimen hallinnon hyvät käytännöt

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 12.5.2022 14.29
Uutinen

Virallinen avoimen hallinnon työryhmä kokoontuu 12.–13.5. Helsingissä. Varsinaisen kokouksen lisäksi työryhmälle esitellään Suomen avoimen hallinnon käytäntöjä kuten dialogityötä sekä tutkihankintoja.fi- ja tutkihallintoa.fi-palveluita.

"Avoin hallinto on suomalaisen yhteiskunnan keskeinen voimavara, kun rakennetaan kansalaisten luottamusta, turvallisuutta ja uskoa tulevaisuuteen," sanoi kuntaministeri Sirpa Paatero kokouksessa pitämässään puheenvuorossa.

OECD:n avoimen hallinnon työryhmä perustettiin virallisesti vuonna 2019. Sitä ennen ryhmä toimi epävirallisena asiantuntijaryhmänä. Työryhmän puheenjohtajana toimii valtiovarainministeriön finanssineuvos Katju Holkeri. Kokoukseen osallistuu paikan päällä 25 henkeä 15 maasta, lisäksi 19 maata osallistuu kokoukseen etänä.

Dialogit

Vuosina 2020–2021 toteutetut poikkeusajan dialogit -keskustelusarja on merkittävä innovaatio, joka on saanut kansainvälistä huomiota ja kiinnostusta. Poikkeusajan dialogit auttoivat luomaan yhteistä ymmärrystä elämästä koronapandemian aikana. Kriisin keskellä käydyt keskustelut tarjosivat myös paikan yhteiskunnallisen osallisuuden ja luottamuksen vahvistamiseen. Työ on jatkunut demokratian puolustusdialogeilla sekä kansallisten dialogien mallin luomisella.

Erätauko-säätiö myönsi valtiovarainministeriön valtionhallinnon kehittämisosaston hallintopolitiikkayksikölle Suomen dialogiteko 2021 -tunnustuksen 11. toukokuuta 2022. Tunnustus annettiin demokratiaa vahvistavasta työstä. 

”Yksi avoimen hallinnon strategian keskeisistä tavoitteista on dialogiosaamisen ja käytön lisääminen julkisella sektorilla. Tunnustus on meille tämänkin vuoksi todella arvokas ja olemme siitä hyvin kiitollisia”, sanoo Katju Holkeri.

Avoin hallinto ja Tutkihankintoja.fi

Avoimen hallinnon työssä kansainvälisesti kiinnostavaa on julkisen sektorin organisaatioiden keskitetty tuki, kuten avoimen hallinnon tukipaketti, kaikille avoin avoimuuskoulutus verkossa sekä kansalaisjärjestöakatemia. Tutkihankintoja.fi on kansainvälisesti ainutlaatuinen palvelu, jonka kautta saa tietoa siitä, mihin hankintoihin julkisia varoja käytetään.

Oulun ja Äänekosken hyvät käytännöt

Suomi on toistaiseksi yksi niistä harvoista maista, joissa avoimen hallinnon työtä tehdään koko julkisen sektorin yhteistyönä. Kunnilla on työssä keskeinen rooli ja kokouksen yhteydessä on esittelyssä muun muassa Oulun ja Äänekosken kaupunkien avoimen hallinnon työ, joka on molemmissa kaupungeissa strategista ja kattavaa. 

Lisätietoja: 
Finanssineuvos Katju Holkeri, puh. 0295 530 087, katju.holkeri(at)gov.fi

Hallintopolitiikka Sirpa Paatero